Dtum
Login with Facebookk
1900 | Május

A kínai császár fogoly

Kína törvényes uralkodója a pekingi császári udvarban nagynénje foglya s csak névleg császár.

A fiatal uralkodó híve az újításoknak, s ez okozta vesztét, hogy nagynénje fogollyá tette s az ő nevében uralkodik. A fogoly császárnak a mostani válság elintézésére merész terve van, ha ugyan valók az angol lapok értesülései, melyek állítólag a császár volt udvarmesterének hiradásából erednek.

 

E szerint a császár azt óhajtja, hogy az idegen hatalmasságok vigyék el őt a kastélyból, hol most el van zárva, akárhová és hogy az özvegy császárnét és minisztereit bitorlóknak nyilvánítsák.

A császár és tanácsadói azt ajánlják továbbá, hogy ennek megtörtével az idegen hatalmasságok közös védnökség alá helyezzék a császárt és az országot.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Félgyarmat: Kína
Szabó Zoltán

Félgyarmatról akkor beszélünk, ha egy ország formálisan független marad, de a fejlett nagyhatalmak beavatkoznak belügyeibe, előnytelen szerződésekre kényszerítik.

A félgyarmat további jellemzője, hogy itt a megszokott „egy gyarmatosító – egy gyarmat” séma helyett két vagy több, egymással hol együttműködő, hol versenyző vagy súrlódó, olykor háborúzó gyarmatosítót találunk. Ilyen pl. Perzsia (a mai Irán) ahol britek és oroszok, vagy a Török Birodalom, ahol németek, oroszok, britek és franciák hatolnak be.

 

Kína túlságosan nagy területű és sűrűn lakott volt ahhoz, hogy egyetlen ország elfoglalhassa.

Ezért kis darabokat csíptek le belőle: Portugália Makaót, Nagy-Britannia Hong-Kongot, Oroszország Porth Arthúr kikötőjét. A két ópiumháborúban szövetséges angolok és franciák kényszerítették rá akaratukat a keleti óriásra: Kína kénytelen-kelletlen beleegyezett a szabad ópiumkereskedelembe, és megnyitotta néhány kikötőjét a nyugati hatalmak előtt. (A kínai uralkodó és a kormány nem azért vette fel a kesztyűt, mert alattvalói egészségi állapotáért aggódott, hanem azért, mert az ópiumért ezüsttel fizettek és az ópium-kereskedelem kiszívta az ezüstöt az országból.) A félgyarmati sors és a kollektív nagyhatalmi fellépés legjellegzetesebb esete a boxerlázadás.

 

-y-n


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kína és a nagyhatalmak - karikatura A régi Kína, 1900 Mandzsuk - rajz
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98