Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Stefánia Főherczegnő és gróf Lónyai Elemér házassága

Az eljegyzést a magyar és osztrák hivatalos lapok múlt vasárnapi azonos tartalmú következő jelentései adták hirül:

„Stefánia főherczegasszony özvegy trónörökösné ő császári és királyi Fensége, miután Ő császári és apostoli királyi Felségének, mint legfelső családfőnek hozzájárulását és beleegyezését kikérte és megnyerte, jegyet váltott nagy-lónyai és vásáros naményi gróf Lónyay Elemér császári és királyi kamarással, a magyar országgyűlés főrendi háza örökös tagjával”

 

Az esküvő a remek szépségű miramarei kastélyban ment végbe, mely egykor Miksa főherczegnek, mielőtt mexikói császárrá lett, oly kedves tartózkodási helye volt, s a melyet Stefánia főherczegasszony is különösen kedvelt. Itt, hova a természet minden szépségeit pazarúl összehalmozta, kívánt belépni az új életbe, melynek útját szive érzelmei nyitották meg.

 

Az új frigy Ő Felségének a királynak beleegyezésével létesült s a lovagias, nemes lelkű uralkodó maga is segitett elháritani az akadályokat, maga is segédkezet nyújtott arra, hogy feledhetetlen egyetlen fiának özvegye elérhesse azt a boldogságot, melyet ettől a házasságtól remélt.


Stefánia főherczegasszonyról, a ki szive vonzalmát követve lemondott fényes állásáról, hogy magyar grófné legyen, nem mondhatnánk olyat, a mi ismeretlen volna; hiszen 1881 május óta, midőn a tizenhétéves szép belga királyleány a boldogult Rudolf trónörökös neje lett, a magunkénak tekintettük őt s igaz szeretettel, hódolattal kisértük élete folyását, osztoztunk örömében, bánatában s a legőszintébb ragaszkodással kisérjük őt most is, midőn tizenegy évi özvegység után második házasságra lép.


Leendő férje, gróf Lónyai Elemér, egyike a magyar főuri világ kiváló tagjainak. 1863 aug. 24-én született a zemplénmegyei Bodrog-Olasziban, s igy kilencz hónappal idősebb, mint fejedelmi jegyese, aki 1864 május 21-én született.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Lónyay és Stefánia házassága
Tatár Anita

Lónyay Elemér és Stefánia boldog házasságban éltek, annak ellenére, hogy az asszonynak nem lehetett több gyermeke (meddősége egy korábbi nemibetegség következménye volt, amellyel még első férje, Rudolf trónörökös fertőzte meg).


Lónyay Elemér ezzel a házassággal hivatalosan mostohaapja lett Stefánia Rudolftól született egyetlen leányának, Erzsébet Mária főhercegnőnek. A leány nem élhetett velük, őt császári nagyapja utasítására anyjától elszakítva, az udvarban nevelték.


Az I. világháború alatt az oroszvári kastélyt, ahol a házaspár élt, sebesült katonák ápolására rendezték be. 1917. február 9-én IV. Károly király Lónyay Elemér grófot hercegi méltóságra emelte. Feleségének hivatalos címe Lónyay Stefánia hercegné lett.


A második világháború végén Lónyay Elemér herceg és felesége elmenekült a közeledő szovjet Vörös Hadsereg elől. A Pannonhalmi Bencés Főapátságban kaptak menedéket, ahol Kelemen Krizosztom főapát bújtatta őket, más menekültekkel együtt. Birtokaikat és műkincseiket az apátságra hagyományozták.

 

Lónyai felesége, Stefánia hercegné itt hunyt el, 1945. augusztus 23-án. Lónyay Elemér herceg egy évvel később, 1946. július 29-én hunyt el Budapesten. Mindketten a Pannonhalmi Főapátsági templom kriptájában nyugszanak.


A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
Stefánia és Lónyai Elemér Stefánia Stefánia Stefánia Lónyay Elemér
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98