Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Sándor király és atyja

Sándor királynak a belgrádi helyőrség tisztjeihez intézett beszédét utólagosan teljes szövegében nyilvánosságra hozták. Meglepő erős benne az, a mit a király atyjáról mondott, a mely így szól:


„Én vagyok az Obrenovics dinasztia feje. Én rám háramlik első sorban az a jog és kötelesség, hogy a dinasztia sorsáról és jövendőjéről gondoskodjam. Ehhez képest atyámnak házasságom felől táplált véleménye mellékes és semmitmondó jelentőségű.

 

A fő dolog az, hogy én hogyan gondolkozom a dologról s nem az, hogyan gondolkozik az atyám. Atyám nem felelt meg kívánságaimnak, ennélfogva joggal mozdítottam el őt a tényleges hadsereg főparancsnoki állásától és a míg én élek, nem fog ő többé Szerbiába visszatérni.”

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Sándor király
Tatár Anita

Sándor, az utolsó Obrenovics a szerb trónon. 1889-ben lett király, miután apja, Milán lemondott.
Ekkor 13 éves volt.

 

Apja utolsó intézkedésével 1889-ben régenstanácsot állított mellé. Sándor 17 évesen eltávolította ezt a tanácsot, ugyanakkor apja visszatért a politikába, mint a hadsereg főparancsnoka.


Milán egy német hercegnőt szemelt ki hitvesül fiának. A terv a német császárnak is tetszett, mert így remélt további szövetségest szerezni a Balkánon.

 

Sándornak azonban már megvolt a maga választottja, a nála idősebb Draga Mašin, egy cseh mérnök özvegye. Az özvegyről az a hír járta, hogy meddő, így pedig nem képes a dinasztia szempontjából létfontosságú trónörökös világra hozatalára.

 

Amikor bejelentették a házasságot, az egész kormány lemondott, Milán exkirály pedig profetikus levélben arra figyelmeztette fiát, hogy lépésével szakadékba taszítja Szerbiát.


A népszerűtlenség gyökerei természetesen nemcsak a szerencsétlen házasság és az utóddal kapcsolatos ügyetlen manipulációk voltak, hanem Sándor erőszakos, antidemokratikus politikája is; a parlament és az ellenzéki sajtó ellen tett lépései, majd a belgrádi főiskola hallgatói tüntetésének szétveretése.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98