Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

A Petőfi-társaság Vörösmarty-ünnepe az évfordulón

 

A Petőfi-társaság november 18-ikán, vasárnap délelőtt tartotta Vörösmarty-ünnepét az Akadémia dísztermében, mely egészen megtelt. A költő arczképe babérágakkal, virágokkal díszítve, orkhideák és délszaki növények között ott ékeskedett az emelvényen. Az arczkép előtt volt elhelyezve a Petőfi- s a Kisfaludy-Társaság, meg az egyetemi ifjak babérkoszorúja.

 

Széll Kálmán miniszterelnök, a költő veje, a Petőfi-társaság elnökéhez, Jókai Mórhoz intézett levelében tudatta, hogy halaszthatatlan teendői Budapestről elszólítván, nem jelenhet meg.

 

Az előkelő diszes közönség soraiban ott voltak: Vörösmarty Béla államtitkár, a nagy költő fia, továbbá Wlassics Gyula miniszter nejével, Csáky Albin gróf a főrendiház elnöke, báró Eötvös Loránt az Akadémia elnöke, a veterán Tóth Lőrincz, a költőnek jó ismerőse, Zsilinszky Mihály közoktatásügyi államtitkár, Szily Kálmán az Akadémia főtitkára, Beőthy Zsolt, a Kisfaludy-társaság elnöke, írók a közélet számos jelese.

 

A székesfehérvári Vörösmarty-kör küldöttségileg képviseltette magát gróf Zichy Jenő vezetésével. Az egyetemi ifjúság testületileg jelent meg. Debreczenből a Csokonay-kör, Nagy-Váradról a Szigligeti-társaságot küldöttek képviselték. Az ünnep Bartók Lajos elnöki megnyitójával kezdődött, a ki vezetésében a Vörösmarty-ünnepekről szólt.


Azt mondta, hogy a ritka lángelméknek nemcsak alkotásukban, nevükben és emlékükben is gondolat van, nagy és szent eszme, mely új és drága gyümölcsöt terem. Az ünnepek elsejét buzgó hála jeléül a Petőfi-Társaság nyitja meg. Azután költői hévvel rajzolta Vörösmarty nemes alakját.

 

"Romlásnak indult"- korholta népét Berzsenyi, "Megbűnhődte már e nép" esengett Kölcsey, "Nem volt, de lesz!" reménykedék Széchenyi, "De volt!" kiáltá Vörösmarty, s újjá teremtve, a mi volt, Magyarország lett is. De sötéten, fátyolozva, mint a tragédiában közelgett a fátum.

 

Vörösmarty sorsa tragikus volt, a látnok sorsa, a ki tudta, előre megjósolta a "nagyszerű halált". Ő, kinek költészetét a nemzeti dicsőség képezte, abban élt, lelke ebben fürdött, mint a sas az égben, mint a czédrus a verőfényben, egyszerre bukni látta nemzetét. A kétségbeesés megrepeszté a legforróbb honfiszivet, kioltá a legfényesebb lángelmét.

 

A ki egykor hős erővel dőrgölte oda "Rendületlenül", most utolszol így szólt, : "Rendüljön meg a velő agyadban!... De a szív még egyet dobban, s a láng még egyet lobban, "Lesz még egyszer ünnep a világon", "Lesz! Legyen most az ő ünnepe! Vörösmarty "legelső magyar embere", a nemzet királya akarja, hogy legyen szobra a költők királyának!

 

Lesz!...Vörösmartyt együtt kell ünnepelnie az egész hazának, a királyi palotától az utolsó kunyhóig! Mert az ő magasztos őserejű költészete és egész élete jelleme: a magyar király és a nemzet közti kapcsolat örök bensőségét, győzhetetlen hatalmát fejezte ki! Az ő kettős nagy kijelentése a legszebb jelszavául írandó föl a király koronájának és a nemzet czímerének: "Hazádnak rendületlenűl, Légy hive oh magyar!".


Jókai Mór foglalt most helyet és zúgott feléje az éljenzés, a taps. Sokáig kellett várnia, míg az üdvözlés elcsöndesült és hozzá kezdhetett felolvasásához "Vörösmarty apánk" czímen.

 

A közvetlenség melegsége, a múltak borongó érzése elevenül meg a visszaemlékezésben, melyben Vörösmarty költészetének hatását saját benyomásai után adta elő, s emlegette a nagy költő ama szíves bátorító támogatását, melyben az ifjabb írókat és őt magát is részesítette.

 

A felolvasást, melyet melléklapunkban, a "Világ-Króniká"-ban egész terjedelmében közlűnk, Jókai így fejezte be: "Ő emelt, ő buzdított, ő tanított, ő javított, ő méltányolt, ő segített, ő kitüntetett bennünket s erre nekünk szükségünk volt.

 

Az egész nemzet, a művelt világ ünnepli és dicsőíti Vörösmartyt, mint halhatatlan költőjét a magyar Olympnak: - én szellemi apámat bolygó utam vezérlő holdvilágát őrizem ő benne hálás emlékemben".

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Elektromos tánctanítás Elektromos tánctanítás
A legújabb és legérdekesebb találmány az „elektromos”...
Az ország temetője Az ország temetője
A halottakra való visszaemlékezés ünnepe mindig megeleveníti...
Amerika kertészet melegháza Amerika kertészet melegháza
A baldwini (Amerika) kertészet melegházában a napfény mellett 500...
Versek Versek
A kik türelemmel Nézték és szánalommal Én nagy vergődéseimet, ...
Márkahamisitás miatt vasárnap letartóztattak Budapesten egy fiatal festőművészt Márkahamisitás miatt vasárnap letartóztattak Budapesten egy fiatal...
Néhány nappal ezelőtt a németországi Rotterburg rendőrségétől...
Felváltják az elöregedett magyar burgonyafajtákat Felváltják az elöregedett magyar burgonyafajtákat
Hosszabb idő óta folytattak kísérleteket olyan burgonyafajták...
Hogyan főznek Afrikában? Hogyan főznek Afrikában?
A fényképező-masina legyőzte a nagy távolságokat s módot nyújt nekünk...
Sértő Kálmán őszintén Sértő Kálmán őszintén
Parasztfiú. Huszonkét éves. A baranyai mezőkről jött egyenest a pesti...
Dr Steinberger Sarolta, az első magyar orvosnő Dr Steinberger Sarolta, az első magyar orvosnő
Egy fiatal leány díszítette föl a nevét az elmúlt héten az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98