Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

A kis fekete szekrény féltve őrzött titkai

A negyedszázados jubileumát ünneplő Magyar Atlétikai Klub ma nyitotta meg érdekes kiállítását saját kaszinójában, a melynek izlésesen diszitett vívótermében ügyes kezek rendezték el mindazt, a mi a klub multjára vonatkozik.

 

Hogy a testet edző sport terén oly nagy érdemeket szerzett klub milyen óriás haladást tett a huszonöt év alatt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a termet megtöltő sok dísztárgy mellett a klub régi emlékeit egy kis fekete szekrény őrzi.

 

Az atléták kegyelete mégis ezt a kis szekrényt tette az egész kiállítás középpontjává. Föléje helyezték a király pálmákkal körített mellszobrát s ebben a szekrényben vannak a klub alapítójának, Esterházy Miksa grófnak relikviái. Legfontosabb persze az a meghívó, melylyel a gróf egy sportlap levélpapirosán bizalmas értekezletet hív össze egy alapítandó atlétikai klub ügyében. A levél 1874 november 10-én kelt és november 13-án meg is tartották az értekezletet a nemzeti Lovagló-iskola nagytermében.

 

Itt van továbbá Esterházy Miksa gróf arczképe és levelei Porzsolt Gyulához és Porzsolt Ernőhöz, az első bajnokhoz, akik a gróf által fölajánlott első tiszteletdíjakat, egy remekmivű gyertyatartót és egy dísztálat, szintén kiállítottak. A szekrényben van az első titkárok arczképe, a klubjelvények, érmek, alapszabályok. A szekrény fölött van a klub óriási kék-sárga szalagja, melyet elhunyt alapítójának koporsójára helyezett.


A kiállítás második része teljesen személyes vonatkozásu. A klubtagok nyereményei, szalagjai és érmei vannak itt kiállítva ügyes csoportosításban és egyik-másik gyűjtemény meglehetős értéket képvisel. Az albumok, koszoruk, serlegek, szalagok, érmek tömkelegéből kiválik a Pórteleky László dr. értékes gyűjteménye, valamint Iványi Gyula dr.-é és Mészáros Erviné, a kik mind a vívás terén szereztek dicsőséget a magyar névnek.

 

Szép a Dáni Nándor kiállítása, az 1896-iki görög olimpiai versenyek babérkoszorujával. Gräfl Károly és Lauber Dezső bajnoki szalagjai és érmei két egész szekrényt töltenek meg, Lisznyay Damó Tihamér pedig az eddigi atléta-bálok pompás tánczrendjeit állította ki. A többi kiállított tárgy fölsorolása a nagy tömeg miatt szinte lehetetlen. De külön föl kell említenünk az evezős-osztály remek díjait és a klub arczképgyűjteményét, a bajnoki viadalokat ábrázoló képekkel együtt.


Végül a kiállítás harmadik része a remek tiszteletdíjak, a melyeket az október 14-iki jubiláris emlékversenyre ajánlottak föl a klub pártfogói. Föltűnik itt a Királydíj, Vastagh György csikósszobra bronzból, továbbá az Állam-díj, az ismeretes millenáris diszpajzs, mely műremek a maga nemében. Az első 100 yardos síkfutás, a második a sulydobás örökös vándordíja.

 

Rendkívül szép továbbá József, József Ágost, Frigyes, Ottó és Jenő királyi herczeg, valamint Koburg Fülöp herczeg tiszteletdíja, míg a honvédelmi minisztérium Esterházy Mihály gróf, Széchenyi Viktor gróf, Győrffy Samu báró, Krasznay Ferencz dr. alelnök, Mandello Gyula dr. és a klub választmányának tiszteletdíjai méltó helyet foglalnak el a diszes kiállításban, melynek rendezéséért Krepelka Béla titkárt illeti dicséret.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A naprendszer keletkezése A naprendszer keletkezése
A természettudományok rávezettek arra a meggyőződésre, hogy a...
Költői képzelet és tudományos valóság a tenger mélyéről – Milyen a kincskutató robotember? Költői képzelet és tudományos valóság a tenger mélyéről –...
Egyidőben még a tudós elmék is azt hitték, hogy a tenger mélye csupa...
Az iparpártoló mozgalomhoz Az iparpártoló mozgalomhoz
Az országszerte megindult nagy iparpártoló mozgalom a tulipán...
Pestis az orosz hadseregben Pestis az orosz hadseregben
A mandsuriai orosz hadsereg közt kitört a gümős pestis. A halálozások...
Kerenszkij - Várnai Dániel Kerenszkij - Várnai Dániel
Az a rövid pár nap, amely Trepov groteszken csúnya bukása és Goliczin...
Botrányt rendezett egy elmebeteg nyilas az ujpesti tisztiorvosi hivatalban Botrányt rendezett egy elmebeteg nyilas az ujpesti tisztiorvosi...
Dolmányosi Vince asztalossegéd tegnap beállított az ujpesti városi...
Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen Kállay miniszterelnök beszéde Marosvásárhelyen
Ma már tul vagyunk az első nehézségeken, most már módunk van rá, hogy...
Magyar Hockey Club – Wiener Hochschüter SV 5:1 (3:1) Magyar Hockey Club – Wiener Hochschüter SV 5:1 (3:1)
Váratlan és kellemes meglepetéssel szolgált a nézőknek a MAC, olyan...
Uj vámpolitikai törvény Uj vámpolitikai törvény
A kereskedelmi miniszter a képviselőház elé törvényjavaslatot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98