Dtum
Login with Facebookk
1900 | Október

A kis fekete szekrény féltve őrzött titkai

A negyedszázados jubileumát ünneplő Magyar Atlétikai Klub ma nyitotta meg érdekes kiállítását saját kaszinójában, a melynek izlésesen diszitett vívótermében ügyes kezek rendezték el mindazt, a mi a klub multjára vonatkozik.

 

Hogy a testet edző sport terén oly nagy érdemeket szerzett klub milyen óriás haladást tett a huszonöt év alatt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a termet megtöltő sok dísztárgy mellett a klub régi emlékeit egy kis fekete szekrény őrzi.

 

Az atléták kegyelete mégis ezt a kis szekrényt tette az egész kiállítás középpontjává. Föléje helyezték a király pálmákkal körített mellszobrát s ebben a szekrényben vannak a klub alapítójának, Esterházy Miksa grófnak relikviái. Legfontosabb persze az a meghívó, melylyel a gróf egy sportlap levélpapirosán bizalmas értekezletet hív össze egy alapítandó atlétikai klub ügyében. A levél 1874 november 10-én kelt és november 13-án meg is tartották az értekezletet a nemzeti Lovagló-iskola nagytermében.

 

Itt van továbbá Esterházy Miksa gróf arczképe és levelei Porzsolt Gyulához és Porzsolt Ernőhöz, az első bajnokhoz, akik a gróf által fölajánlott első tiszteletdíjakat, egy remekmivű gyertyatartót és egy dísztálat, szintén kiállítottak. A szekrényben van az első titkárok arczképe, a klubjelvények, érmek, alapszabályok. A szekrény fölött van a klub óriási kék-sárga szalagja, melyet elhunyt alapítójának koporsójára helyezett.


A kiállítás második része teljesen személyes vonatkozásu. A klubtagok nyereményei, szalagjai és érmei vannak itt kiállítva ügyes csoportosításban és egyik-másik gyűjtemény meglehetős értéket képvisel. Az albumok, koszoruk, serlegek, szalagok, érmek tömkelegéből kiválik a Pórteleky László dr. értékes gyűjteménye, valamint Iványi Gyula dr.-é és Mészáros Erviné, a kik mind a vívás terén szereztek dicsőséget a magyar névnek.

 

Szép a Dáni Nándor kiállítása, az 1896-iki görög olimpiai versenyek babérkoszorujával. Gräfl Károly és Lauber Dezső bajnoki szalagjai és érmei két egész szekrényt töltenek meg, Lisznyay Damó Tihamér pedig az eddigi atléta-bálok pompás tánczrendjeit állította ki. A többi kiállított tárgy fölsorolása a nagy tömeg miatt szinte lehetetlen. De külön föl kell említenünk az evezős-osztály remek díjait és a klub arczképgyűjteményét, a bajnoki viadalokat ábrázoló képekkel együtt.


Végül a kiállítás harmadik része a remek tiszteletdíjak, a melyeket az október 14-iki jubiláris emlékversenyre ajánlottak föl a klub pártfogói. Föltűnik itt a Királydíj, Vastagh György csikósszobra bronzból, továbbá az Állam-díj, az ismeretes millenáris diszpajzs, mely műremek a maga nemében. Az első 100 yardos síkfutás, a második a sulydobás örökös vándordíja.

 

Rendkívül szép továbbá József, József Ágost, Frigyes, Ottó és Jenő királyi herczeg, valamint Koburg Fülöp herczeg tiszteletdíja, míg a honvédelmi minisztérium Esterházy Mihály gróf, Széchenyi Viktor gróf, Győrffy Samu báró, Krasznay Ferencz dr. alelnök, Mandello Gyula dr. és a klub választmányának tiszteletdíjai méltó helyet foglalnak el a diszes kiállításban, melynek rendezéséért Krepelka Béla titkárt illeti dicséret.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98