Dtum
Login with Facebookk
1900 | Szeptember

A mai iskola nem nevel az életre

Minden évben olvashatjuk a szomorú jelentéseket, hogy itt meg itt hány úszni nem tudó tanuló fulladt bele a vízbe. Az idén is megtörténtek a szerencsétlenségek, melyeket a napi lapok azzal a dorgálással bocsátottak világgá, hogy mit ér a testgyakorlati oktatás, ha az életre való ügyességeket sem tanítja meg a tanulóknak. Egészében nem érdemli meg az iskola a dorgálást, mert végre is minden iskola minden tanitványát nehezen tudná megtanítani úszni. De viszont valamit mégis tehetne az iskola is, hogy ez egészséges és szükséges testgyakorlatot minél több tanuló sajátíthassa el.


Igen szép példát mutat pár kereskedelmi iskolánk abból a szempontból, hogy a kötelességen felül vállalt munkásság mily áldásos lehet. Ez iskoláinknak túlságos sok végzeni valója van a három évi tanfolyamon, az osztályok heti óraszáma 33-35, a tanulókat túlzsufolják a házi feladatokkal; és mégis több iskola önként vállalkozott a tornaoktatásra is. Az eredmény pedig ez iskolák testi nevelésénél igen szép. Ugyhát nem tehetné-e meg a középiskola, hogy módjával vállalkozzék a tanulók úszástanitására.


Hallom mindjárt az ellenvetést, hogy erre sem helye, sem ideje, sem pénze nincs az iskolának. Mindene van, csak akarni kell! Nem mondom én, hogy mindjárt uszodát csináljanak a tanulóknak, de a hol van, ott vegyék igénybe. A pénz látszik a legnagyobb akadálynak. Igen, mert nálunk mindenki ingyen akarja fiát tanittatni, sőt megvárja, hogy ezért még neki fizessenek. Nálunk pedig az oktatás nem drága. Az úszás tanítása is csak úgy kerül sokba, ha egyesek tanulják. Próbálja meg valamelyik iskola, hogy 300 tanulóját akarja úszni tanítani, meglátja, egyre mily csekélység fog esni. Aztán csak az első évben lesz ennyi tanitani való; később évenként 30-40 tanulót kell már csak úszni tanítani.


De mindjárt kezdetben úgy kellene a dolgot valamelyik jól vezetett iskolának megkezdeni, hogy a kikötött úszás-tanítási dijat minden jó módú úszni nem tudó tanuló fizesse be az év elején. Mert önként vállalkozás útján nem fog menni a dolog.


Az igaz, hogy ritka év, melyben már juniusban alkalmas legyen az időjárás a folyamokban való fürdésre, de a tanulók legtöbbje 10-12-szeri próbára már annyira viszi, hogy tovább maga is megtanul jól úszni. De úgy lehet és kell az uszodákkal a szerződést megkötni, hogy a tanuló szünidőben is tanulhasson. Aztán nálunk szeptemberben is szép idők szoktak lenni, tehát az évadjegy ekkorra is érvényes lesz.


A családokra általában nem lehet e dolgot bízni, mert nálunk a testinevelésnek nincs a családban tradiciója; nálunk az apa sem tud úszni, nekünk az iskola utján még a családokat is sokra kell tanitanunk.


Jól mondotta miniszterünk: „A mai iskola nem nevel az életre!” A testgyakorlatra is igaz ez az őszinte szó. Eddig kiczirkalmazott nevelési torarendszerünk félt az élettől, míg nem a reform sok helyes magot ültetett az élet mozgásaiból az iskolai testgyakorlatokba. De csak akkor lesz életre nevelő az iskolai tornázás, ha járni, futni, mászni, ugorni, dobni, úszni tanítja meg a gyermekeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kislány a strandon Ugrás előtt Gyerekek a strandon
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98