Dtum
Login with Facebookk
1901 | Április

Állattenyésztésünk jelentősége - kiút a válságból

Abból a mezőgazdasági válságból, mely a gabona árak sülyedése következtében az ezernyolcszázkilencvenes évek közepe táján az egész világ gazdáit sujtotta, az amerikai farmerok találták meg leghamarabb a kivezető utat és követték azt a náluk megszokott állhatatossággal és leleményességgel.

 

Ez az út az állattenyésztésnek mennyiségileg és minőségileg való mind nagyobb fejlesztése volt. Nemcsak a déli prairie államokban, de az északi, mindeddig buzával bevetett államokban is a legelők feltörését abbahagyták és a buzaföldeket rétekkel alakitották át. Az Egyesült Államok állatállománya mindjárt a válság első éveiben óriási arányban növekedett és az állomány szaporodásával hatalmas méreteket öltött állat-, hus és állati terménykivitelük is.
A magyar gazdáknak a válságból kivezető ezen utjaként jelöltem meg én is az örökös buzatermesztés fokozásának legalább egy időre való abbahagyását a „Magyar Gazdák Szemléje” egyik 1896-beli számában és az amerikai farmerok példájára utaltam, a kik egy gyors fordulattal megcsinálták mezőgazdasági üzemükben azt az irányváltozást, mely épen a mezőgazdasági üzemben a legkönnyebben és kár nélkül megcsinálható. Kétségtelen, nálunk ez a változás nem állott be olyan hamar, olyan intensiven és olyan nagy méretekben, de hogy a mi gazdáink is belátták szükségességét, azt bizonyitja Magyarország állat-állományának értékstatisztikája.


Lehetőleg el kell háritani azokat az akadályokat, melyek nagy szarvasmarhakivitelünk ellen tolulnak és melyeket az elé tolnak. Az első relációban a kormány az állatorvosi közszolgálat államositásával egy ma még alig értékelhető lépést tett. A mesterséges akadályok közül Németország védvámos irányzata és Ausztria okvetetlenkedései nehéz akadályok. Az a kifogás, melyet szarvasmarha-állományunk egészségi állapota miatt szoktak emelni, ma már csaknem megszünt és az állatorvosi közszolgálat államositása után teljesen illuzoriussá fog válni, csak ürügy egyrészt a német agráriusok, másrészt a bécsi mészárosok részéről.

  A nemzeti vagyonnak nagy része fekszik állatjainkban és az állatállomány szaporitása, minőségének javitása nem csupán az egyes gazdának lehet jól fölfogott érdeke, de az államnak is. E mennyiség és minőség emelésére a kormánynak bőven állanak rendelkezésre a szűkséges eszközök. De a kisbirtokos osztály az, melynek segitségére kell jönni; mert az intelligensebb gazda tudja, hogy kell javitani és tudja, hogy mivel javitsa jószágát, de az a parasztbirtokos, az a saját erejéből nem tudja és a saját jószántából nem fogja hibás tenyészirányát a helyessel fölcserélni. Kétségtelenül a lóversenyek, kiállitások, dijazások sokat használnak az állattenyésztésnek. De inkább a nagybirtokos állattenyésztésének és kevésbé a kisgazdának. Pedig éppen a kisgazda állatja a gyöngébb, éppen ő szorul rá jobban a segélyre, jutalomra, buzditásra. A helyes földmivelési politikának pedig a meglévő fejlesztésére is, de még inkább a hiányzó pótlására kell törekednie. (é. e.)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A brit külügyminiszter és a francia miniszterelnök beszéde A brit külügyminiszter és a francia miniszterelnök beszéde
Az angol alsóház pénteki külügyi vitájában Eden volt külügyminiszter,...
Bíráink szereplése az őszi fordulóban Bíráink szereplése az őszi fordulóban
A tegnapi nappal befejeződtek az őszi szezon messzire kitolódott...
Az Ady-kérdés története Az Ady-kérdés története
Ebben nem akarok vitatkozni vele, csak éppen mellesleg említem meg,...
Százkét éves asszony mint éjjeli őr Százkét éves asszony mint éjjeli őr
Száraz-Brezóról írja lapunknak Reiner Sándor olvasónk, hogy ott most...
Gyémánt-nyakék Gyémánt-nyakék
Közel egymillió pengőbe került ez a csodálatos gyémánt-nyakék,...
Tamás-galéria Tamás-galéria
Szigorú mértékkel mérve: az a fiatal Hincz Gyula, festő és az a...
Rövidek Rövidek
Szombaton felhivást intéztek Ostland birodalmi tartomány észt, lett...
Kugler Mihály megőrülése Kugler Mihály megőrülése
Kugler Mihály, nyug. államvasuti felügyelő, mérnök. Arról volt...
Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal, a Röntgen-árnyék Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal, a...
Az olajfestészetben általában két lényegesen különböző festési...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98