Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Apróságok Viktória királynő életéből

1901 január 22-ikén meghalt Viktória királynő. 63 éves uralkodása alatt több érdekes történet látott napvilágot. Többek között számtalanszor beszéltek a fukarságig menő takarékosságáról. E témával kapcsolatban a legmulatságosabb történetek egyike ez:


A walesi herczeg idősebbik fia, Albert Viktor diákkorában levelet írt nagyanyjának, melyben egy dollárt kér tőle, mert – ugymond – elvesztett egy fogadást s most meg kell fizetnie.

 

Azt felelte neki egy hosszu levélben a királynő, hogy nem kap egy fillért sem s különben is a fogadás erkölcstelen dolog, különösen ha az embernek nincs pénze, hogy megfizesse.


Csakhamar megjött a kis herczeg válasza, a melyben értesítette nagyanyját, hogy levelét eladta 60 koronáért s igy elég jó üzletet csinált.


Érdekesség még, hogy Viktória uralkodása alatt a párbajozás mondhatni teljesen megszünt Angliában. Még uralkodása elején elég gyakori volt ez (persze, nem annyira mint minálunk). A büszke, férfias és egyáltalában nem gyáva angol erkölcsöknek ezen megszelídítését Albert herczeg kezdte, mindjárt egybekelésük után, még pedig a hadsereggel.

 

A legbefolyásosabb embereket, magát Wellington herczeget is megnyerte annak, hogy a párbajt a becsületbíróságokkal helyettesítsék. A királynő azután hű és buzgó támogatója volt férjének ebben is. Nemcsak szóval, de tettekkel is kifejezte minden alkalommal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Viktória és családja Viktória királynő Viktória királynő temetése VII. Edvard anyja temetésén
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98