Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Az éneklés haszna

Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a szervezetre, különösen a tüdőre. Erre vonatkozólag újabban igen alapos és pontos megfigyeléseket tettek az orvosok s kideritették, hogy alig van, a minek olyan tüdő-fejlesztő hatása volna, mint az éneklésnek.

 

Az ember rendes lélekzetvételével a tüdőben levő levegőnek csak igen csekély része körülbelül egy heted része cserélődik ki s csak az igen erős, mély lélekzős, - pl. mikor hegynek fölfelé mászik az ember, - frissiti fel kellő mértékben a tüdőben levő levegőt. Olyasformán van ez a dolog, mint a szoba szellőztetésénél.

 

Ha csak felületesen szellőztetünk, a szoba romlott levegője legnagyobb részben bennmarad s csak akkor tisztúl meg teljesen, ha az összes ablakokat hoszszabb ideig nyitva tartjuk. A tüdőben levő levegő azonban ártalmas gázakkal van keveredve, a mi a szervezetnek bajt okozhat s e mellett ez esetben elegendő savakat se kap a szervezet.

 

Az erős és mély lélekzetvételek gyakorlása mellett a tüdő befogadó képességét is fokozhatjuk. Erre pedig nincs jobb mód, mint a rendszeres énekgyakorlat. A rendes tüdejű ember egy lélekzetvételével körülbelül 3200 köbcentiméter levegőt tud ki s be lehelni, mig az énekes körülbelül 5000, az énekesnő pedig 4000 köbcentimétert.


A legnagyobb hátrányban a tüdő-csúcsok vannak a rendes, felületes szellőztetésnél a rosz levegő a szoba sarkaiban marad meg leginkább, ép úgy a tüdőcsúcsokban is legnehezebben megy a levegő kitisztulása s igy a tüdő szövetei itt lesznek legkevésbbé ellenállók a betegségek csirái ellen. Ezért van, hogy a tüdővész s egyéb tüdőbetegségek leggyakrabban a tüdőcsúcsokban kezdődnek. Csak az erős lélekzés tudja a tüdőcsúcsokból kitisztitani a levegőt.


Másik előnye a mély lélekzésnek, hogy a tüdőbe több vér gyűlik s az orvostudomány szerint valamely szerv fokozott vérteltsége a legjobb óvszer a tuberculosis ellen. Ebből az a következtetés volna vonható, hogy az énekesek és énekesnők nem igen kapják meg a tüdővészt s ezt számos előkelő német orvos bizonyitja is.


A tüdő szellőztetése e mellett fokozza a vérkeringést, előmozditja az anyagcserét s igy emeli a táplálkozási képességet. Ezért van, a miről az ember maga is meggyőződhetik, hogy az énekesek és énekesnők többnyire jól táplált egyének s gyakrabban fenyegeti őket az elhizás veszedelme, mint a lesoványodásé. Azt különben magán tapasztalhatja akárki, hogy az éneklés jó étvágyat csinál.


Ehhez járul még, hogy az éneklés a has- és egyéb izmok erős mozgásával jár, a mi igen jó torna az izmoknak s egyúttal az emésztést is előmozdítja. A nyak és mell izmai is erősödnek s ezzel erősebb lesz az egész test, bővűl a mellkas s így a termet is szebb lesz. Az éneklés által tehát, ha rendszeresen űzi az ember s nem hajtja mértéken túl, erősebb, egészségesebb s vidámabb lesz az ember.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Aki először szállott le a lélek alvilágába 3 Aki először szállott le a lélek alvilágába 3
A tudatalatti jelentősége nem csupán az álmokban és egyes...
Királyok szeme- népek sorsa Királyok szeme- népek sorsa
Két oldalt olyan szemeket mutatunk be, melyeknek tekintetétől most a...
Székely Bertalan  (1835-1910) Székely Bertalan (1835-1910)
Annak a művészi generácziónak, mely a magyar nemzeti festészet...
Az első tőrcsapatbajnokság Az első tőrcsapatbajnokság
Az első tőrcsapatbajnokságot a Nemzeti Vívó Club nyerte a MAC, KEAC,...
Erdélyi József versújságja Erdélyi József versújságja
A lapok foglalkoztak már Erdélyi József tízfilléres versujságjával,...
Jegyzetek József Attila sírjánál Jegyzetek József Attila sírjánál
Jobbra műút, balra fák és fehér villódzás, másszínű, ezüstös ég s...
Az FTC országúti gyalogló versenye Az FTC országúti gyalogló versenye
Vasárnap délelőtt zajlott le az FTC országúti gyalogló versenye a...
Magyar nemzeti közmivelődés Magyar nemzeti közmivelődés
Balogh Bertalan ily czímű könyvében sok figyelemreméltó eszmét mond...
Cserzy Mihály Cserzy Mihály
Mikszáth Kálmán nemzette Tömörkény Istvánt és Tömörkény István...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98