Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Az éneklés haszna

Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a szervezetre, különösen a tüdőre. Erre vonatkozólag újabban igen alapos és pontos megfigyeléseket tettek az orvosok s kideritették, hogy alig van, a minek olyan tüdő-fejlesztő hatása volna, mint az éneklésnek.

 

Az ember rendes lélekzetvételével a tüdőben levő levegőnek csak igen csekély része körülbelül egy heted része cserélődik ki s csak az igen erős, mély lélekzős, - pl. mikor hegynek fölfelé mászik az ember, - frissiti fel kellő mértékben a tüdőben levő levegőt. Olyasformán van ez a dolog, mint a szoba szellőztetésénél.

 

Ha csak felületesen szellőztetünk, a szoba romlott levegője legnagyobb részben bennmarad s csak akkor tisztúl meg teljesen, ha az összes ablakokat hoszszabb ideig nyitva tartjuk. A tüdőben levő levegő azonban ártalmas gázakkal van keveredve, a mi a szervezetnek bajt okozhat s e mellett ez esetben elegendő savakat se kap a szervezet.

 

Az erős és mély lélekzetvételek gyakorlása mellett a tüdő befogadó képességét is fokozhatjuk. Erre pedig nincs jobb mód, mint a rendszeres énekgyakorlat. A rendes tüdejű ember egy lélekzetvételével körülbelül 3200 köbcentiméter levegőt tud ki s be lehelni, mig az énekes körülbelül 5000, az énekesnő pedig 4000 köbcentimétert.


A legnagyobb hátrányban a tüdő-csúcsok vannak a rendes, felületes szellőztetésnél a rosz levegő a szoba sarkaiban marad meg leginkább, ép úgy a tüdőcsúcsokban is legnehezebben megy a levegő kitisztulása s igy a tüdő szövetei itt lesznek legkevésbbé ellenállók a betegségek csirái ellen. Ezért van, hogy a tüdővész s egyéb tüdőbetegségek leggyakrabban a tüdőcsúcsokban kezdődnek. Csak az erős lélekzés tudja a tüdőcsúcsokból kitisztitani a levegőt.


Másik előnye a mély lélekzésnek, hogy a tüdőbe több vér gyűlik s az orvostudomány szerint valamely szerv fokozott vérteltsége a legjobb óvszer a tuberculosis ellen. Ebből az a következtetés volna vonható, hogy az énekesek és énekesnők nem igen kapják meg a tüdővészt s ezt számos előkelő német orvos bizonyitja is.


A tüdő szellőztetése e mellett fokozza a vérkeringést, előmozditja az anyagcserét s igy emeli a táplálkozási képességet. Ezért van, a miről az ember maga is meggyőződhetik, hogy az énekesek és énekesnők többnyire jól táplált egyének s gyakrabban fenyegeti őket az elhizás veszedelme, mint a lesoványodásé. Azt különben magán tapasztalhatja akárki, hogy az éneklés jó étvágyat csinál.


Ehhez járul még, hogy az éneklés a has- és egyéb izmok erős mozgásával jár, a mi igen jó torna az izmoknak s egyúttal az emésztést is előmozdítja. A nyak és mell izmai is erősödnek s ezzel erősebb lesz az egész test, bővűl a mellkas s így a termet is szebb lesz. Az éneklés által tehát, ha rendszeresen űzi az ember s nem hajtja mértéken túl, erősebb, egészségesebb s vidámabb lesz az ember.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A felsőtiszai hajózás fejlesztése A felsőtiszai hajózás fejlesztése
A tiszai hajózásnak Szolnoktól Tokajig való kiterjesztése iránt nagy...
Egy német katonatiszt levele a magyarokról Egy német katonatiszt levele a magyarokról
Egy német katonatiszt levele a magyarokról. Egy nagy frankfurti ujság...
Munkáslakások Sopron vármegyében Munkáslakások Sopron vármegyében
Sopron vármegye közönsége a legutóbbi rendkívüli közgyűlésében...
Rövidek Rövidek
Vasárnap délben 12 órakor nagy kommunista tüntetés zavarta meg...
Vasutasok Serényi miniszternél Vasutasok Serényi miniszternél
A vasutas szövetség országos választmánya vasárnap délelőtt gyülést...
Agyvelő a kémcsőben,  az agysejtek mozgása Agyvelő a kémcsőben, az agysejtek mozgása
A gondolattársulás felismerése volt az, ami a gondolatok képződésének...
Érdekes síriratok - Halottak napjára Érdekes síriratok - Halottak napjára
Bölcs és együgyű, király és pór, hívő és hitetlen, mind gazdagítja...
A vetőmagtisztításról (Első közlemény) A vetőmagtisztításról (Első közlemény)
Ki milyen vetőmagot vet, olyant arat. Régi igazság ez. Hiába...
A sasvári nagy hadgyakorlatokról A sasvári nagy hadgyakorlatokról
Mióta Hollós Mátyás seregével Bécs ostromára indúlt, a Morva és Vág...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98