Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Az éneklés haszna

Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a szervezetre, különösen a tüdőre. Erre vonatkozólag újabban igen alapos és pontos megfigyeléseket tettek az orvosok s kideritették, hogy alig van, a minek olyan tüdő-fejlesztő hatása volna, mint az éneklésnek.

 

Az ember rendes lélekzetvételével a tüdőben levő levegőnek csak igen csekély része körülbelül egy heted része cserélődik ki s csak az igen erős, mély lélekzős, - pl. mikor hegynek fölfelé mászik az ember, - frissiti fel kellő mértékben a tüdőben levő levegőt. Olyasformán van ez a dolog, mint a szoba szellőztetésénél.

 

Ha csak felületesen szellőztetünk, a szoba romlott levegője legnagyobb részben bennmarad s csak akkor tisztúl meg teljesen, ha az összes ablakokat hoszszabb ideig nyitva tartjuk. A tüdőben levő levegő azonban ártalmas gázakkal van keveredve, a mi a szervezetnek bajt okozhat s e mellett ez esetben elegendő savakat se kap a szervezet.

 

Az erős és mély lélekzetvételek gyakorlása mellett a tüdő befogadó képességét is fokozhatjuk. Erre pedig nincs jobb mód, mint a rendszeres énekgyakorlat. A rendes tüdejű ember egy lélekzetvételével körülbelül 3200 köbcentiméter levegőt tud ki s be lehelni, mig az énekes körülbelül 5000, az énekesnő pedig 4000 köbcentimétert.


A legnagyobb hátrányban a tüdő-csúcsok vannak a rendes, felületes szellőztetésnél a rosz levegő a szoba sarkaiban marad meg leginkább, ép úgy a tüdőcsúcsokban is legnehezebben megy a levegő kitisztulása s igy a tüdő szövetei itt lesznek legkevésbbé ellenállók a betegségek csirái ellen. Ezért van, hogy a tüdővész s egyéb tüdőbetegségek leggyakrabban a tüdőcsúcsokban kezdődnek. Csak az erős lélekzés tudja a tüdőcsúcsokból kitisztitani a levegőt.


Másik előnye a mély lélekzésnek, hogy a tüdőbe több vér gyűlik s az orvostudomány szerint valamely szerv fokozott vérteltsége a legjobb óvszer a tuberculosis ellen. Ebből az a következtetés volna vonható, hogy az énekesek és énekesnők nem igen kapják meg a tüdővészt s ezt számos előkelő német orvos bizonyitja is.


A tüdő szellőztetése e mellett fokozza a vérkeringést, előmozditja az anyagcserét s igy emeli a táplálkozási képességet. Ezért van, a miről az ember maga is meggyőződhetik, hogy az énekesek és énekesnők többnyire jól táplált egyének s gyakrabban fenyegeti őket az elhizás veszedelme, mint a lesoványodásé. Azt különben magán tapasztalhatja akárki, hogy az éneklés jó étvágyat csinál.


Ehhez járul még, hogy az éneklés a has- és egyéb izmok erős mozgásával jár, a mi igen jó torna az izmoknak s egyúttal az emésztést is előmozdítja. A nyak és mell izmai is erősödnek s ezzel erősebb lesz az egész test, bővűl a mellkas s így a termet is szebb lesz. Az éneklés által tehát, ha rendszeresen űzi az ember s nem hajtja mértéken túl, erősebb, egészségesebb s vidámabb lesz az ember.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A berlini six-day harmadik napján a Kroschel – Junge pár vezet A berlini six-day harmadik napján a Kroschel – Junge pár vezet
A tegnapi hajtóvadászatok után ma egyhangú csendesség köszöntötte a...
Színésznő  (Bemutató a Vígszínházban) Színésznő (Bemutató a Vígszínházban)
Vannak olyan munkák, melyekhez a bírálat műszereivel közeledni...
Belgrádban az olasz-jugoszláv viszály elsimitásáról tárgyaltak a diplomaták Belgrádban az olasz-jugoszláv viszály elsimitásáról tárgyaltak a...
A belgrádi és olasz kormány között tovább folyik az eszmecsere a...
Hősök emlékversenye Kolozsváron Hősök emlékversenye Kolozsváron
A XIX. MAC Hősök-emlékversenyét ünnepélyes külsőségek között...
Kiállítások Kiállítások
Az elmúlt hónap legérdekesebb képzőművészeti eseménye alkalmasint a...
A bihari haramia A bihari haramia
Vitális Imre, a hetek óta keresett és hajszolt haramia, a saját...
Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és csokoládé? Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és...
Fűszerbehozatal akadályai meglehetős nehéz probléma elé állitották a...
Meglepő fordulatot várnak Ernst eltűnési tragédiájában Meglepő fordulatot várnak Ernst eltűnési tragédiájában
Vasárnap délelőtt a Nagymező ucca 8. alatti híres Ernst- palotában...
A százéves Herend A százéves Herend
Az Országos Magyar Iparművészeti Társulat, mely a Mária Valéria-utcai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98