Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Egy hazánkfia a búr szabadságharczról

A búr szabadságharcz, írta Simon Vilmos.

 

Az egész világ rendkívűli érdeklődéssel kiséri az angol boer háboru izgelmas, meglepetésekben gazdag eseményeit, de mentől kevesebben vannak, a kik többet tudhatnának a Dél-Afrikában folyó dolgokról, mint a mit a lapok táviratai hézagosan, sok ellenmondással jelentenek s ezért aztán sejtelme sem lehet az olvasónak pl. a boer harczosok valódi számáról, hadi szervezetéről, vezetéséről, élelmezéséről s meg nem foghatja: miként képesek a katonailag teljesen képzetlen boer vezérek a legjobb angol tábornokkal oly sokszor győzelmesen szembeszállni, stb.

 

Mindezekre és sok másra gyakran meglepő felvilágosítást kapunk a „Búr szabadságharcz” czímű könyvben. Meglátjuk abból többek közt, hogy a mozgósított boer sereg létszáma, mikor legnagyobb volt, a háború kezdetén, még akkor is csak 25 ezer emberből állott, ez is szétszórva a roppant kiterjedésű harcztéren, megértjük, hogy tudott egy-egy kis boer csapat gyakran tizszer-húszszor számosabb ellenséget visszaverni s előnyomulásában hónapokig feltartóztatni és megértünk még sok mást, a mi eddig megfoghatatlan volt előttünk.

 

Simon Vilmos hazánkfia maga is ott harczolt a boerok soraiban, utóbb mint a német önkéntes legió parancsnoka, mígnem portugál terűletre szorittatva, ismét viszsza kellett térnie Magyarországra, hol aztán élményeit, tapasztalatait említett könyvében megirta. Megirta pedig nagy közvetlenséggel, élénk szinekkel vázolván a csaták lefolyását, s általában sok olyat mondván el, a miről eddig tudomásunk nem volt. Az érdekes könyv ára 2 korona 40 fillér.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Steyn Oranje elnöke Kolbi tábornok De la Rey családja
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98