Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Széll Kálmán a választások tisztaságáért

Széll Kálmán egy hatásos beszédben kifejtette a tiszta választásokra vonatkozó, minden tekintetben helyes nézeteit s meggyőzte az ellenzéket arról, hogy a marosvásárhelyi választás nem tekinthető olyannak, mely mintegy mintául szolgálhatna a jövő választásoknál.

 

Hivatkozott arra, hogy miniszterelnöksége alatt eddig 35 választás volt s eljárásának kifogástalansága mindegyik esetben kitűnt. A kormány nem szándékozik a hivatalos jelöltek rendszerét meghonositani s azt óhajtja, hogy a képviselőház a valóságos és hamisitatlan népakarat kifejezője legyen. Kossuth Ferencz nyilatkozata, melyben elismerte a miniszterelnök eljárásának őszinteségét, méltóan zárta be a majdnem három ülésen át tartott képviselőházi zivatart.


Ha szabad azt mondanunk, hogy egy oly megrázó és gyászos esetnek, minő a marosvásárhelyi, valami jó következménye is lehet, a jelen esetben azt állithatjuk, hogy ez a következmény abból áll, hogy az egész ország meggyőződhetett róla, hogy a politikai élet irányadó tényezői őszintén és
határozottan kárhoztatják a választási erőszakoskodásokat.

 

De ez magában még épen nem elég. Szükséges, hogy az egyes kerületek lakosságában is végbemenjen a politikai felfogásnak s az erkölcsnek az az üdvös átalakulása, mely képesiti a polgárokat az ellenvéleményüek nézeteinek és jogainak megbecsülésére s kiküszöböli közéletünkből a választásoknál oly gyakran előfordulni szokott vadságot és erőszakosságot.

 

A müvelt osztály, melynek az volna hivatása, hogy a kevésbé müvelt néposztályt józan és nemes irányban vezesse, ne feledkezzék meg e hivatásáról. Lássa be valahára, hogy az, a ki a népet itatással és izgatással megfosztja józan esze használatától, az alkotmányosságot gyökerében támadja meg. Ne akarjanak pénzzel és mindenféle nyomással a választó kerületekre ráerőszakolni oly jelölteket, a kiket a nép többsége nem akar.

 

Ha minden erőszakra és erkölcstelen eszközökkel kicsikart választást kérlelhetetlenül megsemmisitettek volna, közéletünk rég megszabadult volna a választási erőszakosságok és vérengzések megszégyenitő betegségétől. De az eddigi igazolási rendszer a pártok kölcsönös elnézése mellett fátyolt boritott a visszaélésekre.

 

Majdnem soha sem volt arra eset, hogy még a legbotrányosabb módon szerzett mandátumot is megsemmisitették volna. Ez a rendszer növelte nagyra a politikai kalandorok és szerencsevadászok ama nagy seregét, a kik képviselőségért pályáznak. Vajha a kuria biráskodásának behozatala gyökeres orvoslást hozna e tekintetben. Alapos tisztitásra a polgárság és a törvényhozás érdekében egyaránt szükség van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98