Dtum
Login with Facebookk
1901 | Május

Régi pünkösdi népszokások

Pünkösdi ünnepe mintegy az őskereszténység demokráciájának kifejezése. A szentlélek kitöltése tüzes nyelvek képében nemcsak az apostolokon történt, de az egész gyülekezeten, mely Jeruzsálembe öszszesereglett.

 

Ma is még pásztorok és pórok játszanak királyt, a pünkösd koszorújával övezve halántékukat s viszont királyok és herczegnők válnak pásztorokká a természet tavaszi ölén, mely feslő virágokkal hinti be lábaik nyomát.

 

VIII. Henrik angol király e napon minden évben arragoniai Katalin királynéval ünnepélyes diszmenetben rándult ki greenwichi palotájából Shosters Hill-be, hogy üdvözölje a fakadó kikeletet, s ez alkalommal alattvalóinak ezrei kisérték, hogy virágot szedjenek az erdőn és mezőn, melyekkel házaikat diszitsék, míg a gyermekek a májusfa körül seregelve koronázták meg választott királynőjüket.

 

A puritanismus, mely anynyi jellemzetes hagyománynak izent könyörtelenül hadat, ezt a szokást is eltörölte. A pünkösdi mulatozások több részét az egész XVII-ik századon át eltiltották, sok helyen még a pünkösdi királyosdit is szigorú rendszabályokkal igyekeztek elnyomni.

 

Az igaz, hogy hasonló mulatságok néha sulyos kihágásokig fajultak, igy pl. mikor némely nyugati országban a garázda legények a szentesitett népszokásból arra meritettek jogot maguknak, hogy az arrafelé haladókat minden teketória nélkül letartóztassák és csak válságpénz mellett bocsássák szabadon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98