Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | Május

Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn

Körber osztrák miniszterelnök és Wittek vasúti miniszter Gödöllőn jártak Ő Felségénél, hogy jelentést tegyenek neki az osztrák parlamenti helyzetről. Nagy fontosságu dolgok történnek ugyanis mostanában Ausztriában: a nagy vasúti beruházások és csatornajavaslatok. Hogy ezek Magyarország szempontjából is elsőrendü fontossággal birnak, már emlitettük.

 

Hogy a pártokat a nemzetiségi viszálykodástól elvonja, a mostani osztrák kormányelnök kormányra lépte után nyomban egy ugynevezett beruházási javaslatot terjesztett a reichsrath elé, mely szerint 482 millió korona fordittatnék uj vasútépitésekre. Ebből a rengeteg összegből 300 millió korona esnék az alpesi tartományokra és a két ausztriai főherczegségre, tehát tulnyomólag német tartományokra. Azért a csehek és a többi éjszaki tartományok képviselői kiegyenlitést követeltek s ezt kivánta nekik nyujtani a kormány azzal, hogy 750 millió korona erejéig csatornák épitését hozta javaslatba, melyek viszont tulnyomólag a Dunától éjszakra fekvő tartományoknak válnának előnyére. De a cseheket még a javaslat előterjesztése sem elégitette ki, hanem követelték, hogy a vasúti beruházások és a vizi utak egyidejüleg létesittessenek. Egy pillanatra ugy látszott, hogy a nemzetiségek kibékéltetésére számitott eme két nagy beruházási javaslatnak újabb összeveszés lesz a vége.

 

Egész héten át folytak a tárgyalások egyfelől a német pártok, másfelől a csehek és lengyelek között. A Körber-kormány mindent elkövetett a fenforgó érdekellentét is kiegyenlitésére s ugy látszik, ez sikerült is neki, mert a vitatkozó felek elvégre belátták, hogy ha ki nem egyeznek, akkor a várt nagy anyagi előnyökből egyiknek sem jut semmi, mert valamennyi beruházási terv dugába dől.

 

E bizalmas tárgyalások eredményéről tett jelentést Körber az uralkodónak Gödöllőn. Ezalatt az osztrák közvélemény egyéb tényezői is megmozdultak s nagy érdeklődéssel tárgyalják ezeket a nagy beruházási javaslatokat. Igy az osztrák agráriusok is, a kik követve a németországi agráriusok példáját, szintén előadják föltételeiket, melyek alatt a kormány csatornajavaslatát támogatni hajlandók. A napokban tartottak egy ily agrárius nagygyűlést, melynek jelentőségét emeli az, hogy az osztrák kormány szakelőadói is jelen voltak rajta. S e gyűlésen nyomban kitünt, hogy ennek a nagyszabásu osztrák közgazdasági mozgalomnak éle Magyarország ellen is irányul. Követelik ugyanis egyebek közt, hogy az osztrák vizi utakon a magyar termények drágábban szállittassanak, mint az osztrákok. S a közgazdasági kölcsönösségnek ezt a kijátszását, - mely kölcsönösség nélkül a vámközösség valóságos képtelenségnek tünik fel – az osztrák kormány jelenlevő képviselői egy szó ellentmondás nélkül türték.

 

Minden esetre jellemző tünetek közt megy végbe a czivakodó osztrák nemzetiségek kibékitését czélzó, tagadhatatlan nagyszabásu művelet. Körberben, ugy látszik, megtalálták végre azt az államférfit, a ki nem szólásformákkal működik, hanem ott ragadja meg az osztrák nemzetiségi vezetőket, a hol legérzékenyebbek: az anyagi érdekek oldalán. De ezek a dolgok komoly figyelemre intik a magyar államférfiakat. Ausztriának milliárdos beruházási politikája kényszerit bennünket, hogy résen legyünk, mert ha tétlenül nézzük azokat, a mik Ausztriában történnek, s mi is ki nem ragadjuk végre vizi utaink ügyét abból a tespedésből, a melyben évtizedek óta van, akkor gazdasági tulszárnyaltatásunk még nagyobb lesz, mint eddig volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A felrobbant magyar hajó A felrobbant magyar hajó
A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaságnak *Vaskapu* nevű...
A pozsonyi A pozsonyi
Bácskai László kassai keresztényszocialista munkást az ottani...
A gépmadár ariadne-fonala A gépmadár ariadne-fonala
Ariadne-fonál…. ismerik ezt a szép ógörög legendát? Minos...
Jávor Pál él, felesége vasárnap autón utazott érte Sopronkőhidára Jávor Pál él, felesége vasárnap autón utazott érte...
Sopron elfoglalása szabadulást jelentett sok politikai fogoly...
Az ultimátum Az ultimátum
Az ultimátum a szarajevói merényletért a szerb kormányt és...
Magyarország – Svédország 3:1 (2:0) Magyarország – Svédország 3:1 (2:0)
Mialatt a pályán a testvéri szeretet és a megbecsülés ünnepi aktusai...
Makó város és a csanádi püspöki birtokok Makó város és a csanádi püspöki birtokok
Nagy figyelemre tarthat számot az a rendkívül fontosságú törekvés,...
Századunk tragédiája (Fox-Film) Századunk tragédiája (Fox-Film)
A Fox-filmgyár páratlan lelkesedése és áldozatkészsége tette...
Egy magyar származásu énekesnő „szerelmi balzsamért” bepörölt egy magyar szinigazgatót Amerikában Egy magyar származásu énekesnő „szerelmi balzsamért”...
Endrei Jenő a Hungarian Chicago Company igazgatója kellemetlen affér...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98