Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

Jókainé Nagy Bella botránya

Jókainé vendégszereplése vidéki színházaknál. Jókainé Nagy Bella asszony, a ki azelőtt a budai szinkörben s a vidéken több helyen sikerrel szerepelt, most a legnagyobb vidéki városok szinpadjain lép fel. Körútját Pozsonyban kezdte november 5-én, Voss Richard "Éva grófnő" czímű darabjában.

 

A művésznő sikerrel játszotta a főszerepet. A közönség megtöltötte a szinházat, a zenekarból koszorúkat nyújtottak át. Az előadás alatt némi csendzavarás történt, a mit azonban a közönség igen határozottan visszautasított s a csendzavaróknak, két ifjúnak el kellett távoznia.


Jókainé második föllépése november 7-ikére volt kitűzve. De mivel hire terjedt, hogy tüntetésre készűlnek, Jókai Mór következő táviratot küldte Relle igazgatónak; "Pozsonyból hazatért barátaimtól értesülve a látott ellenséges érzületekről nőm ellenében, nem engedhetem nőmnek, hogy a pozsonyi színpadon többé föllépjen.

 

Ezt kérem a közönséggel tudatni. Híve Jókai Mór." Relle igazgató telefon útján igyekezett Jókait a tilalom visszavonására bírni, de hasztalanul; sőt Jókai a délutáni gyorsvonattal maga is Pozsonyba érkezett, hogy a föllépést megakadályozza.

 

Így aztán Jókainé föllépése "Dalmá" -ban elmaradt. Brolly Tivadar pozsonyi polgármester másnap megjelent Jókai Mór lakásán, és a város polgársága nevében mély sajnálkozását fejezte ki ama bántalmazás felett, a mely a nemzet költőjét Pozsony városában érte, a melynek ő díszpolgára.

 

Biztosította Jókait Pozsony polgárságának határtalan szeretetéről és ragaszkodásáról, valamint arról, hogy a város polgársága azoktól a tüntetésektől, a melyek Jókainét a szinházban érték, teljesen távol állt. Jókai rendkívül meghatottan válaszolt, megköszönve a tisztelgést. A Jókai-pár délután visszautazott Budapestre.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Jókainék
Szabó Ágnes

Jókainak két felesége is volt. Mindkét házassága botrányokkal indult. Az első házasságánál ő volt a túl fiatal, a másodiknál a felesége. Mindkét alkalommal elhagyták egy időre barátai. Első neje miatt még Petőfi is megszakította vele a barátságot, az öreg Jókainé pedig teljesen belebetegedett, sőt minden vagyonából kitagadta kedvenc fiát.

 

Ki volt ez a veszedelmes asszony? Ő volt Laborfalvi Róza, a leggyönyörűbb Gertrúdisz, akit Jókai valaha is látott. A legenda szerint ama nagy március 15-én este látták meg egymást a színpadon. Róza asszony harmincegy éves volt ekkor. Abban az időben ez már vészterhes kor volt egy nő életében. (Jókai még csak 23 éves volt.)


Hiába nyüzsögnek a "barátok" és a család kettejük szétszakításán, mégiscsak esküvő lesz a szerelemből.. A világ lassan megbékült házasságukkal - az anya azonban sohasem bocsájt meg (Hja' az anyai szív!).


1886-ig éltek kiegyensúlyozott házasságban. Csendesen megöregedtek, nagy pompával elbúcsúztatta a színpad is Róza asszonyt, aztán maradt a kert, a házi gondok. Napjaikba a legtöbb színt (III.) Róza, örökbefogadott unokájuk vitte. Őt várták haza féltve, aki Párizsban tanult festészetet Munkácsy mesternél. 1886-ban Róza asszonyt hirtelen leteríti egy tüdőgyulladás, ami végzetes lesz számára.
Nehezen áll talpra Jókai az özvegységben. Róza lánya-unokája tartja benne az életet. Ifjú Róza hamarosan Feszty Árpád felesége lesz, és nagy szeretettel veszik körül  a "Pápit". Új házat vesznek, ahol az emelet Pápié, a földszint és a hatalmas műterem a fiataloké, hiszen mindketten festők. Vidám vendégjárástól hangos a ház, megszületik Mariska is, akivel csak Pápi tudja megértetni magát. (Bródy Sándor említi, hogy Jókai babanyelv-szótárat is készített)


" Nem lévén már többet ambiciói sem a olitikában,sem az irodalomban, vágyai más irányba kezdtek elkalandozni. Leginkább színésznők kötötték le a figyelmét, kiket este játszani látott, s kik hódolattal közeledtek a nagy íróhoz, annak protekciójától fényes előmenetelt remélvén."


Homályos peltykák keringnek erre is arra is Grósz Bella kisasszonyról aki még csak húsz éves.
"Míg végre 1899 őszén szeptember 16-án kipattan minden. A lapok a leghitelesebb formában meghozzák a hírt, hogy a hetvennégy éves aggastyán megházasodott, elvett egy fiatal színésznőt, Grósz Bella kisasszonyt. Az egész országon végigszáguldott a villám gyorsaságával a pikáns hír. És feltárultak egész meztelenségükben a kínos családi jelenetek, melyek azt megelőzték, a baráti közbelépések és minden egyéb, ami azzal összefüggött, végighurcolva a dicsőségtől körülragyogott emberi főt a parázna beszédek, gúnyos tréfák kloákáján. Minden jobbérzésű embernek fájdalmat, lehangoltságot okozott ez."  (Mikszáth: Jókai Mór élete és kora)


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Géppisztolyos mezei tolvajokra panaszkodnak Pest vármegye...
Pest vármegye közigazgatási bizottsága Pongrácz Aladár dr. főispán...
A Justh-párt értekezlete A Justh-párt értekezlete
A függetlenségi párt kettészakadása óta november 19-én tartotta a...
Czilinderkalap mint korona Czilinderkalap mint korona
A nyugatafrikai Sierre Leone nevű angol gyarmaton különös módon...
A Törekvés a kerékpáros nagystaféta győztese A Törekvés a kerékpáros nagystaféta győztese
A Magyar Kerékpáros Szövetség vasárnap rendezte meg a 200 km-es...
Kiegyezési előmunkálatok Kiegyezési előmunkálatok
Az osztrák és a német sajtó, amely a háboruval való külpolitikai...
Ferencváros – Kispest 5:1 (1:0) Ferencváros – Kispest 5:1 (1:0)
Nagy lendülettel kezd a Ferencváros. Gyetvai gyors lefutása után éles...
Jajcze -  Bosznia gyöngye Jajcze - Bosznia gyöngye
A természeti szépségekben gazdag Boszniának legszebb helye a régi...
A kék szén: a szél A kék szén: a szél
Kevés embernek jut eszébe üres óráiban eltöprengeni azon, mi...
Az egyiptomi képirás technikája  3. Az egyiptomi képirás technikája 3.
Összesen hét színnel rendelkezett az egyiptomi paletta, és pedig...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98