Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

L. I. A. T.

Ha gazdag ember volnék, egy díszített nagy ezüst érmet ajánlanék fel minden magyar kerékpárosnak, a ki sportlexikonok segítsége nélkül 24 óra alatt kitalálja, hogy mi rejlik e név alatt: L. I. A. T.


Pedig illik, hogy minden magyar intelligens kerékpáros és egyéb turista legalább a neve után ismerje az összes, a föld kerekségén lévő turista-szövetkezetek nemzetközi ligáját, melynek hivatalos neve : *Ligue Internationale (des) Associations Touristes.


Ezt akarom legalább föbb vonzásaiban ismertetni kerékpárostársaimmal.
A L. I. A. T. egy 1897. julius 23-25-én Amszterdamban megtartott előkészítő kongreszszus után 1898. augusztus 4-5-én Luxemburgban alakult.


Czélja, a nemzetközi turisztika előmozdulása s e czélt úgy ohajtja elérni, hogy a világ összes turista szövetségeit egy testületté összefoglalva, abban a turistika közös érdekei felett tanácskozzék és azokra nézve egyértelmü határozatokat provokáljon, melyekkel ezeket az érdekeket biztosabban és hathatósabban tudja előmozdítani, mint a hogy azt az egyes országok turista-szövetkezetei egyenként megtehetik. Ebben benn van az utak javítása, vámkérdések szabályozása, szállítási kedvezmények stb.


Hatásköréből kizárt minden korlátozást, mely az egyes turista-szövetkezetek személyes függetlenségét valamiképpen sértené. Elvül felajánlja a kölcsönösséget és megtiltja tagjainak, hogy az elért eredmények kedvezményéből bármely szövetséges is kizárassék vagy hogy ily kizárás előmozdítása czéljából külön szövetségek alakuljanak.


Szervezete igen egyszerű: az eddig felvett 16 európai és amerikai turista-szövetség tagsága. Orgánumai: az évenként más és más városban tartandó kongresszus, melyen a tagok képviselői a napirend letárgyalása végett összejönnek és a *központi iroda*, mely a kongresszus előkészületeit elvégzi és a kongresszus határozatait foganatosítja, illetőleg azok foganatosítását ellenőrzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hegyi szállás Hegyi tó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98