Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Az új országgyülés első ülése

Az országgyülés október 26-án összeült.

A király 28-án fogadta trónbeszéddel az országgyülésnek mind a két házát. A főrendiház a trónbeszéd után már megalakult. A király ismét gróf Csáky Albint nevezte ki a főrendek elnökévé. A képviselőházban lassabban megy az alakulás.


A pótválasztások is véget értek mindenfelé az országban. Nincs hátra más választás, csak a kettős mandátummal biró képviselők lemondása által megüresedő kerületekben. Barabás Béla, Hieronymi és Rakovszky István dicsekednek csak kettős mandátummal, melyek egyikéről le kell mondaniok.
A szabadelvű-párt 270 kerületben győzött, a Kossuth-párt 81 kerületben, a néppárt 25, az Ugron-párt 12 kerületben, és van 18 pártonkivüli képviselő. Az ellenzéki pártok mind gyarapodtak.

Az országgyülés első ülése
Október 26-án gyültek össze a képviselők először. A király október 24-én hivta ugyan össze az országgyülést, de az alkotmányos gyakorlat három napot enged a gyülekezésre. A Sándorutczai országház környéke e napon délelőtt már jókor megelevenült. Az utczán nagy csoportok álltak. Oda bent a folyósokon, a karzatokon a nagy teremben zsibongó élet támadt. A karzatok első sorait előkelően öltözött hölgyközönség foglalta el.


A folyosókon a viszontlátás örömét élvezik a régiek. Egymásnak bemutatkoznak az ujak. Százötven uj ember van a képviselőház tagjai közt. A régiek csakhamar észreveszik, hogy a Ház megfiatalodott. Igen sokan siettek bemutatkozni gróf Apponyi Albertnek, a leendő elnöknek.

 

Az elmult országgyülésről hiányzott Beöthy Ákost is sokan üdvözölték. A ki a mult képviselőházra gondol, szinte nehezen tudja elképzelni a mostanit Szilágyi Dezső, Pulszky Ágost, Tisza Kálmán, Matlekovits, Láng Lajos, gr. Károlyi István, Rohonczy Gida, Chorin Ferencz, Gajári Ödön, Győry Elek, Polónyi Géza nélkül. Plósz miniszter sincs a házban, holott, ha mandátumát el is veszitette, a piros bársonyszékhez megmaradt a jussa. Kivüle minden miniszter megjelent. Őt magát betegség kötötte az ágyához.

 

A terem 10 óra körül kezd telni. Kiki fölkeresi a maga helyét. Ezalatt a miniszteri szobában egy kis tanácskozás folyt az öreg Madarász Józseffel, ki a legidősebb képviselő, tehát neki kell lenni korelnöknek. Madarász ki is jelentette, hogy elfoglalja a korelnöki széket, hanem a mint szóba jött, hogy az országgyülés fölmenjen a fekete-sárga lobogóval ellátott királyi palotába, akkor ő tovább nem lesz korelnök, mert ő nem vezetheti oda a képviselőházat. Megállapodtak tehát, hogy Fabiny Teofil volt igazságügyminiszter foglalja el Madarász után a korelnöki helyet, mint a ki ő utána a legidősebb a Házban.


A teremben most más a pártok elhelyezkedése, mint volt. A Kossuth-féle függetlenségi párt teljesen betölti a szélsőjobboldalt. Látható e padokon több sujtásos ruháju református pap s az előkelő szalonkabátok egyhanguságát egy-egy régi módi magyar ruha (meg a Makkay Zsiga székely viselete) tarkitotta.

 

A Kossuth-párt mellett van az Ugron-párt kis csoportja és a néppárt. Ez is megszaporodott egy kissé, s azzal tünik föl, hogy köztük van a legtöbb bajusztalan, a mi a magyar képviselőházban ritkaság; itt van egy csoportban legtöbb katholikus pap. Négy tót-párti képviselő fent a fal közelében választott helyet. Aztán vagy tiz szász képviselő ül együtt. Következik jobbra a szabadelvüek tábora.


Széll Kálmán miniszterelnök nem a kormány élén vonult be a Házba, mint az eddig az első ülésen szokásos volt. Észre sem vették, a mikor benn termett az ülésteremben, a képviselők gomolygó tömegén átsiklott és elfoglalta helyét. Igy a szokásos éljenzés, melylyel a többség a kormányelnököt ilyenkor fogadni szokta, elmaradt, de annál bővebben volt része benne az ülés végeztével, mikor az utcza népe éljenezve kisérte a Muzeum-kerten át a Muzeumig, a melyben a főrendiház ülésezett.


Féltizenegyre járt az idő, mikor megszólalt a csengetyű, de nem az elnöki emelvényről. Csávossy Béla háznagy, az egyetlen képviselő, a kinek ekkor is hivatala volt ebben a Házban, rázta meg a miniszterelnök háta mögötti padban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Katasztrofális vereséget szenvedtünk a német kézilabdázóktól Katasztrofális vereséget szenvedtünk a német kézilabdázóktól
Mintha az ég is gyászolni akart volna, szüntelenül permetező esővel...
Hírek uralkodónk és Vilmos császár találkozásáról Hírek uralkodónk és Vilmos császár találkozásáról
Berlini hírek szerint a német császári udvarnál Ferencz József király...
Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről Popovics Sándor nyilatkozik az aktuális gazdasági kérdésekről
A Hétfői Hírlap munkatársa felkereste gazdasági ügyeink egyik...
Kun Béla úgy nézett ki, mint egy megátalkodott, ijedt betörő... Kun Béla úgy nézett ki, mint egy megátalkodott, ijedt betörő...
Harold Nicholson most megjelent Peacemaking című könyvének egyik...
Harci gázok és harci baktériumok , a hőhatás Harci gázok és harci baktériumok , a hőhatás
Mind a napfényhatás, mind a kiszáradás szempontjából tekintetbe kell...
Fölbomlott az antant Fölbomlott az antant
Az Idea Nazionale, az olasz kormány félhivatalosan megállapítja, hogy...
Eldőlt a jazz és a cigányzene versenye! Eldőlt a jazz és a cigányzene versenye!
A berlini Cityben, a Kurfürstendamm és a Berlinerstasse sarkán kék és...
A tengeralattjáró szeme A tengeralattjáró szeme
A „periskop”-ot, azt a vetitő tükör-készüléket hivják...
Vihar és jégeső Vihar és jégeső
A nagy hőségnek, mely majdnem az egész országot gyötörte, hirtelen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98