Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

A margitszigeti téli fürdő

A margitszigeti téli fürdőidő október elsején nyílt meg hivatalosan. Ez az első eset, hogy a sziget fogadóit október elsején nem csukták be; a kisebbik szállót téli szanatóriummá alakították át. Az üdülők a kis szállóból födött folyosón jutnak az új fürdőbe, a társalgóba és a vendéglőbe. A téli kurára már most jelentkeztek a felügyelőségnél: a rendes fürdőorvos, dr. Ötvös József egész télen át a szigeten lesz a betegek rendelkezésére.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Margitszigeti gyógyfürdő
Pálinkás Judit

A Margitsziget melegvizű forrásaira időről-időre felfigyeltek. 1866-ban Zsigmondy Vilmos próbafúrásokat végzett. A gyógyvíz 118 méter mélyből tört a felszínre, 42,5 fokos volt és kén, kalcium, magnézium, szénsav tartalommal bírt.

 

Az építkezés két év múlva kezdődött el, amiről a korabeli legolvasottabb magyar képeslap, a Mi újság? így írt:


„A szigeten erősen folynak a munkálatok s a gépház, egy nagy fürdőépület, mely a kádfürdőket foglalja magában, már tavaszra készen lesz. … Sokan bámulják már is a magasra szökellő meleg forrást, melynek kellemes vize minden eddig létező budai vizet felülmúl. E forrás gyógyhatása a Nemzeti Színház egyik tagján már be is bizonyult, kinek idült májbetegségét rövid idő alatt meggyógyította.”


Az építkezés 1868-tól 1870-ig tartott Ybl Miklós tervei alapján. 1877-ben a Vasárnapi Újság cikkében már a fürdő látogatottságát elemezte.


„A Margit-sziget az idén sokkal látogatottabb, mint tavaly volt. A fürdőt több beteg használja, mint eddig s a lakások legnagyobb része ki van bérelve. A vendégek névjegyzékéből még csak egy szám jelent meg 209 vendéggel. Ezek között a külföldet még csak egy bukaresti magánzó, a monarchia másik felét pedig egy bécsi házaspár s egy gráczi úr képviselik; a többi lakó vendég fővárosi és vidéki.”


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A fürdő bejárata az 1890-es években A gyógyforrás A margit-szigeti fürdő A Margit-fürdő látképe hátulról
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98