Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Pénzintézeti uzsorakamat?

Tulkapások

Néhány nap előtt alkalmam volt egy vidéki takarékpénztár váltóleszámitolási jegyzékét átolvasni.
A következő tételeket láttam: 8% kamat, 40 fillér értesitési dij, 70 fillér telepitési dij és 20 fillér költség. A váltó 220 koronáról szólott, a mely után három hónapra az adósnak összesen 5 korona 10 fillért kellett fizetnie, azaz körülbelül 9 ½ %-ot. Ha most még ehhez hozzászámitjuk a váltóbélyeget és az egy-két napi késés után számitandó késedelmi kamatot és az esetleges, mint ez szövetkezeteknél szokásos, büntetést, akkor a takarékpénztár átlag 9 ½ % kamatot szed adósaitól. Ez azonban csak a váltóhitelre áll, de a ki ismeri némely intézet jelzálogüzletét is, az tudni fogja, hogy az ilyen kölcsönnél néha 10%-on felül rug az adósra háramló kamatteher. 

Ilyen dijakat számítanak fel némely nyilvános számadásra kötelezett vállalatok.
Ezek minden üzleti eseményről felüknek jegyzéket állitanak ki és a melyeknek könyveibe ellenőrző közegek, sőt néha hatósági személyek is betekinthetnek. Szabad-e tehát csodálkoznunk azon, ha magán emberek, a kik pénzkölcsönzéssel foglalkoznak és a kiket a közbeszéd legszivesebben „uzsorásoknak” szeret nevezni, ugyanilyen, vagy talán 1%-kal magasabb kamatokat számítanak? 

Büntetendő-e mindakettő üzlete vagy csak az egyiké?
A takarékpénztár nyilt kártyával játszik: nem számit több kamatot, mint a mennyit a törvény maximumként megjelöl. Ha e törvényünk ilyen értelemben volna szövegezve, vagy pedig volna olyan döntvényünk, a mely ezt ekként magyarázná, akkor a nyilvános számadásra kötelezett pénzintézetek nem jutnának abba a kellemetlen helyzetbe, hogy róluk is éppen annyi joggal, mint némely magán „pénzemberről” mint uzsorásokról lehessen beszélni. 

Mintha hallanám már az ellenvetéseket, hogy igenis van az intézetnek joga a telepitési és egyéb költségek fölszámitásához!
Szerintem, ha már a beszedés körül fölmerülhető költségekről van szó, inkább volna akkor fölszámitható, ha a papirt fizetés és kicserélés végett az adósnál mutatnák be, bár erre sem találok támpontot váltótörvényünkben. Hogy az ilyen felszámitások, nem egyebek tulhajtott nyereségvágynál, azt mindenki be fogja látni, amelyből jóllehet a jelenben származnak anyagi előnyök, de amelyek hivatásával egyáltalán össze nem egyeztethetők és a melyek nagyon könnyen megteremthetik e tulhajtások káros gyümölcseit.
R. J.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Uzsorakamat
Szabóné Fricska Anna

Az uzsorakamatot a mindenkori általános kamatfeltételeket jócskán meghaladó összegért (kamatért) nyújtott hitel ellenében fizetik az adósok.

A modern pénzügyi rendszerű államok tiltják az uzsorakamatra való kölcsönzést, ezért hivatalosan közzé teszik a banki kamatok hivatalos mértékét.

1902 tavaszán ez a mérték 8 % volt, a városi nagyobb bankok ehhez tartották magukat.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98