Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

Oroszország és a Balkán

A Balkán félszigeten legújabb oka a forrongásnak az üszkübi metropolita kinevezése. Az u. n. Macedonia azon részében, melyben Üszküb fekszik, Firmihán szerb eredetü püspököt választották meg, a mibe a bolgárok semmikép se akarnak belenyugodni s egyre a török kormányhoz futkosnak, hogy ne erősitse meg Firmilánt. A szerbek viszont a megerősitést sürgetik.


Az orosz most a szerbnek fogja pártját, mert alkalmatlan neki a bolgárok békétlenkedése. Oroszországnak sok baja van otthon. Nemcsak Kelet-Ázsia és a mandsuriai kérdés miatt, hanem azért is békét akar a Balkán-félszigeten, mivel otthon forradalom fenyegeti. Évek óta tart ez az állapot.

 

A mezőgazdaság rettentő válságban van, majdnem minden évben éhinség dühöng a birodalom nagy részében, az ipar is válságba jutott. Nyomor, elégületlenség s romlott hivatlanoki testület kegyetlen zsarnokoskodása mindenfelé. Az elégületlenség egyre terjed s diákzavargásokban és népzendülésekben mutatkozik. A kormány ezeket embertelen kegyetlenséggel nyomta el. Ennek az embertelen rendszernek leggyülöltebb képviselője volt Szipjagin belügyminiszter, kinek meggyilkoltatása nagy rémületet keltett az uralkodó osztályokban, mert az kimutatta, hogy – hiába tagadják, - Oroszországban tartahatatlan az állapot s ha valami fordulat nem áll be, ha a türhetetlen zsarnoki rendszeren nem enyhitenek, akkor végre is forradalomra kényszeritik a nemzetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98