Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

A Művészet szakfolyóirat

Díszesen kiállított folyóirat viseli e czímet, Lyka Károly az ismert művészeti író szerkeszti, s az országos képzőművészeti társulat támogatásával kiadja Singer és Wolfner könyvkereskedése. A képzőművészeti társulat tagjai évdíjaik fejében kapják a folyóiratot, melyből évenként hat füzet jelenik meg 8-10 ívnyi terjedelemben.

 

A folyóirat a magyar művészetet kívánja szolgálni, s bemutatja festőink, szobrászaink, építészeink műveit, festményeket, képeket ad művészeink műterméből, vázlatkönyveiből. Az első füzet most hagyta el a szerkesztőséget negyedrét alakban, 80 oldalnyi terjedelemben. Székely Bertalannak egész sorozat kartonját mutatja be e füzet, melyeket a vajda-hunyadi vár falfestményeihez készít, s tárgyuk a magyar előidőkből volt.

 

Ezenkívül több művészünk legújabb vagy későbbi műveiből, vázlataiból művészi sokszorosításban vagy színes nyomásban is ad közleményeket a füzet. Az építészetet főleg a postatakarékpénztár új palotájának bő részletei képviselik. A czikkeket Lyka Károly, Diner-Dénes József, Vajda Ernő, Landor Tivadar, Gerő Ödön és Divald Kornél írták. A Művészet-et azok, kik nem tagjai a képzőművészeti társulatnak 18 koronáért (félévre 9 koronáért) rendelhetik meg Singer és Wolfner könyvkereskedésében. A kiadók franczia nyelven is közrebocsátják a köteteket.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Művészet szakfolyóirat
Kántor Judit

Fontos igényt elégített ki az 1902-ben megjelenő szakfolyóirat első száma, Lyka Károly szerkesztésében. Fontos információval szolgált a jelentős létszámú, művészetek iránt érdeklődő nagyközönségnek, a műgyűjtőknek és az alkotó művészeknek is.


Lyka Károly művészettörténész, művészeti író biztos értékítéletei a művészet irányvonalait kiválóan értő író garancia volt az olvasók számára, hogy tiszta, világos szemlélettel tudják értékelni az egyetemes és magyar képzőművészet törekvéseit.


Lyka írásaiban a mindenséggel mért, tudta azt, melyek azok az alkotók, akik szakírói támogatást érdemeltek. Sokszor ír a folyóirat elindítása után is olyanokról, akik egyéni látásmódjuknak megfelelően nehezen tűrtek bizonyos törekvésekbe való erőszakos beskatulyázást.
Üdvözlendő a folyóirat azon törekvése is, hogy bemutassa a nemzetközi művészet alakuló vagy már kialakult modern törekvéseit.


Mindezek mellett a folyóirat tartalmainak zömét a magyar művészetről írt gondolatok jelentették.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria A Művészet első számának tartalomjegyzése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98