Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

Elveszett titkok

A legközelebbi két vagy három század lefolyása alatt a tudományok terén oly találmányok kerültek napvilágra, melyekről elődeinknek mégfogalmuk sem volt, mindamellett vannak olyan dolgok, melyeket a régiek jól tudtak, ma pedig már csak hírük maradt fenn.


Így példáúl, az egyiptomiak évezredek előtt királyaik és főembereik hulláit oly tökéletesen bebalzsamozták, hogy az angol nemzeti muzeumban levő múmiákon az enyészet legcsekélyebb jele sem látható. Ezen eljárás titka úgylátszik örörkre elveszett.


A világhírű sheffield-i aczélgyárban a legkeményebb és legtökéletesebb aczélárúk készülnek, mindamellett a gyár nem volna képes oly aczél kardpengét előállítani, a milyet a szaraczénok több száz évvel ezelőtt gépek nélkül készitettek. A régi szaraczén pengékkel még most is bármely hadsereg lovassági kardját egy csapásra ketté lehetne vágni. A mely gyáros a szaraczénok most már feledésbe ment titkát fölfedeztné, ezzel miliókat szerezhetne.


Mai napság a mesterséges gyémántokat tíz vagy tizenkét különféle módon készítik, de a régi franczia mesterséges gyémántokat, melyeket a valódi drágakövektől még a szakavatott hollandi ékszerkészítők sem tudnak megkülönböztetni,- most senki sem utánozhatja.


Azt a módot, melylyel a régi görögök és egyiptomiak a köveket és téglákat összerakták, jelenleg nem ismeri senki. A titok nem a felhasznált kövekben vagy téglákban rejlik, hanem az akkori czementben és habarcsban, melyek készitéséhez ma nem értünk.


A vegyészet, mint tudomány jelenleg már a tökéletesség igen magas fokára jutott, de azért mégsem vagyunk képesek a régiek festékeit utánozni, melyek példáúl Pompeji és Herculaneum kiásott falain most is teljes fényben és szépségben díszlenek.


Szintúgy elvesztettük a tartós tinta készitésének titikát. Vegyünk elő egy tíz éve leírt levelet és azt fogjuk találni, hogy az írás elfakúlt vagy rozsdaszínű lett, ellenben a bármely múzeumban található régi kéziratok tintája ép oly fekete és tiszta, mintha az illető kéziratok tegnap készűltek volna.


Az üveg készitésének és festésének titka egészen még nem veszett el. Némely helyen ma is oly üvegtárgyakat készitenek, melyek az ó-kor hasonló nemű gyártmányaihoz hasonlítanak. De a közönséges üveggyáros nem képes a régi egyiptomiak által gyártott üvegtárgyakat, vagy a velenczei üveggyárosok termékeit utánozni. A velenczei üveggyártás titkát ott helyben szigoruan őrzik, hogy ahhoz idegen szakember nem férhet s így attól kell tartani, hogy nem sokára az is az elveszett titkok sorát fogja szaporítani.

 

Egy elsőrendű s világhírű londoni üveggyár, mely Indiát és úgyszólván az egész Keletet üveggyöngyökkel ellátja, ezen üzletből évenként több millió hasznot húz, ha azonban a velenczei üveggyöngyök készitésének titkát elsajátithaná, húsz-, sőt harminczszorors haszonnal dolgozna, miel a velenczei gyártmány előállitása majd félannyival kevesebbe kerül.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98