Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Festetich gróf esete

Gróf Festetich Györgyről a következő érdekes leleplezést közli egy keszthelyi ujság. Festetichnek Vadnay Károly uralmi ügyvéd bizalmas embere volt.

 

Az ügyvéd Keszthelyre került és a Festetichhel szemben állott kétemeletes házba költözött. A gróf roppant nyugtalan természetű volt és ha éjjel valami fontos dolog jutott eszébe, azonnal felkereste bizalmas emberét, hogy a dolgot megbeszélje vele.


Egy éjjel a gróf Vadnayhoz ment át, de megfeledkezett, hogy mielőtt bizalmasának a házába lép, átszóljon, vagy jelezze, hogy jön, különben a szabadjára eresztett kutya fogai közé kerül.

Belépett hát az udvarra s mihelyt az őrző eb észrevette, odaugrott és megharapta a – nadrágját és huzta a kutyaházhoz. A kutya igy volt betanítva. Senkit sem harapott, csak ki nem eresztette reggelig, kit éjjel megcsípett.


A gróf hiába kiáltozott a lakástól messzeeső kutyaólból, senkisem hallotta s végre is kénytelen volt átvirrasztani a hosszu éjszakát a kutya mellett a földön. A kora reggel ébredő cselédek ijedten vették észre a grófot, és Vadnay, mikor meghallotta az esetet, magából kikelve, parancsolta meg:


- Lőjétek agyon rögtön azt a dögöt!
- Ugyan, ugyan,- mondá az éppen belépő gróf, - kár volna agyonlőni,- csak egy matraczot tegyenek a kutyaól mellé, hogy puhában feküdjék, kit a lelkiismeretes éjjeliőr elfog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98