Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Képek az aggteleki barlangból

Julius 6-án volt száz éve, hogy hazánk egyik legnagyobb természeti nevezetességét, az aggteleki barlangot a nagyközönség számára először megnyitották, mely évforduló alkalmából bemutatunk nehány fölvételt a csodálatra méltó barlang belsejéből.


Az aggteleki barlang nagyságára nézve második az egész világon s mindjárt az amerikai Mammuth-baralang után következik; főága 5.797 méteres, mellékágainak hosza pedig 2.683 méter. Ámbár – mint a különféle leletek kétségtelenné teszik, - már a kőkorszaki ember is ismerte a barlangot, mindazonáltal leglelőször csak Reisz Keresztély megyei főmérnök mérte fel 1801-ben, ünnepélyes megnyitása pedig a következő év jlius 6-án történt meg.


A barlang két részből áll: az ó és az új-ágból ez utóbbit 1831-ben Wass Imre főmérnök kutatta ki, de végét, illetőleg folytatását az uj ágnak csak 1890 márczius 15-én törette ki Münnich Kálmán bányatanácsos. Hogy ez mily fáradságos munka volt, mutatja az, hogy hogy a föld mélyéből 332 lépcső vezet ki a szabadba, s a barlangból már az abauj-tornamegyei Józsafő közégnél jutunk ki.


A jelenlegi Keleti Kárpát-egylet gondozza a barlangot s különösen a buzgó elnök, Siegmeth Károly debeczeni vasúti főfelügyelő nagy kitartással működik rajta, hogy folyamatosan járható legyen. Mert a tavaszi áradások, az Acheron ás Styx patak kiöntései néha az összes barlangi hidakat és jarfákat elviszik.


A barlang régi bejáratánál, mely egy negyedórányira van Aggtelektől, harmincz kényelmes lépcső vezet le az úgynevezett Pitvarba. Ebből nyílik a Denevér-barlang, melyelnevezését a hetvenes évekig ott tartózkodott nagy mennyiségü denevérektől nyerte. A *nagy templom* tulsó végében áll a *nagy oltár* s benne a *szószék*, mindkettőt bámulatos cseppkőnyúlványok alkotják. Innen lefelé haladva jutunk a csepkkő-képződményekben gazdag *kis templomba*, melyben láthatjuk a *Szűz Mária szobrát* jobbján tartva a gyermek Jézuskát s mellette a *kovács fúvóját*.

 

A kis temlomból több lépcsőn lehaladva érjük a , melyben láthatjuk a *Szűz Mária szobrát* jobbján tartva a gyermek Jézuskát s mellette a *kovács fúvóját*. A kis temlomból több lépcsőn lehaladva érjük a *Styx folyót*, melynek partján a barlang *paradicsom* részének előcsarnokába jutunk. Itt van a gróf Széchenyi István emlékének szentelt külön álló oszlop, a barlang egyik legnagyobbszerü oszlopa. Ettől félkörben áll az *aradi 13 vértanú oszlopa* s egy szögletben a *Kain bunkósbotja*.


Visszatérve a Styx partján, az első nagy hidon áthaladva következik a *Nádor oszlopa*, mely József nádornak az 1806-dik évi látogatását örökíti meg. Elhaladva számos csodálatos képződmén mellett, eljutunk a *nagyterembe*, mely nagyobb kiránduló társaságoknak egyben tánczteremként is szolgál. Itt a visszhang oly nagy, hogy egyes hangszer hagjaiban egész zenekart vélünk hallani s a legkisebb lőfegyver hangja vetekedik egy egész üteg ágyú dörejével.


A nagyteremből *Mária hegyére* érünk, melyről lefelé haladva 95 méter mélységbe jutunk és itt kezdődnek az új-ág remek cseppkő-képződményei. Lefelé haladva egy szerpentin-úton a legbámulatosabb látvány tárul elénk, a magézium fényénél tündöklő *Niagara-vízesésben*; de nem kevésbé ragadja meg figyelmünket a feneketlennek látszó *Dante pokla*, melynek alján érjük el a *Reményi-termet*, hol az 1861. évben eljátszotta a nagy hegedűművész az ő *repülj fecském*-jét.


A barlang kikutatott vgében, egy óriási magasságú fülkében, melyhez száz lépcső vezet fel, találjuk a 20 méter magas s nyolcz méter átmérőjű sugár tetőben végződő *Csillagvizsgáló tornyot*, mely nagyszerűségével mindenkit ámulatba ejt.


Megemlitésre méltó, hogy a bralangban a megnevezett képződményeken kívül még 253 névvel bíró tárgy van, a mit a fővezető Kompektor Jóska magyaráz apróra, ki a sok napontai földalatt járástól halálsárga és ó-palóczos dialektusával, midőn a czifra mithologiai nevekre keresztelt nevezetességeket bemutogatja, folytonos derültségben tartja a társaságot.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Függő cseppkövek a barlangban A nagyterem
Cikk-ajánló
A stockholmi ping-pong világbajnokság A stockholmi ping-pong világbajnokság
A gyászos stockholmi start után egyre csökkenő reménnyel néztük a...
Rövidek Rövidek
A spanyol köztársaság elnökévé vasárnap Azana miniszterelnököt...
Huszezernyi tömeg a szocialisták Petőfi-ünnepén Huszezernyi tömeg a szocialisták Petőfi-ünnepén
A szociáldemokraták vasárnap, egy héttel március 15-e után tarthatták...
Legitimista zászlóbontó nagygyűlés Szegeden Legitimista zászlóbontó nagygyűlés Szegeden
Vasárnap délelőtt 11 órakor tartotta meg Szegeden a Griger Miklós...
Levélboritékok gyors kezelése Levélboritékok gyors kezelése
„Az idő pénz” mondja nemcsak az angol, hanem mindenki, a...
Budapest – Berlin ökölvívó mérkőzés Budapest – Berlin ökölvívó mérkőzés
Budapest válogatott ökölvívói 12:4 arányú fölényes győzelmet arattak...
Tiltakozó nagygyülés a Devizaközpont megszüntetéséért Tiltakozó nagygyülés a Devizaközpont megszüntetéséért
Vasárnap délelőtt összegyültek a kereskedők, hogy tiltakozó országos...
Kemény csata Magyarország kardvívó-csapatbajnokságáért Kemény csata Magyarország kardvívó-csapatbajnokságáért
Vasárnap kora reggeltől késő estig kardcsattogás verte fel a...
Ki lesz Baldwin utóda? Ki lesz Baldwin utóda?
Az angol politika szinpadán öt ember áll ma az első sorban, öt férfi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98