Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

Mi újság?

A franczia statisztikai hivatal jelentései

A franczia statisztikai hivatal jelentései szerint a legtöbb öngyilkosság nyáron fordúl elő, míg télen a büntettek száma sokkal nagyobb.

 

A Stampfel-féle *Tudományos zsebkönyvtár*

A Stampfel-féle *Tudományos zsebkönyvtár* czímű sorozatos vállalatból most már a 107-109. számok jelentek meg: Rakodczay Páltól *Dramaturgia*, Lósy Józseftől az *Anthropologia* és dr. Schmidt Mártontól a *Lélektan*. Minden füzet ára 60 fillér.

 

Aquarium Fiuméban

A magyar kormány a tngeri állatok tanulmányozására aquariumot kiván állittatni Fiuméban, hasonlót a nápolyihoz, mely a tudományos világban oly nagy hírű. Erről tanácskozott május 26-án a fiuméban alakított bizottság gróf Szapáry László kormányzó elnöklete alatt. A bizottságban Fiume befolyásos emberei vettek részt s az intézet minél előbb való felállitását sürgették, összekötve a halak szállitásának ipari vállalatával. E végből részvénytársaságot alakítanak.

 

Két nap alatt ér ide a szélvész

Az Atlanti-tengeren dühöngő óriási szélvészek londoni meteorológiai intézet megfigyelései szerint két nap, vagyis 48 óra alatt jutnak el Európába. Így pélául az október 24-25-iki szélvész, melynél nagyobb emberemlékezet óta még nem volt, október 27-én már Skóczia éjszaki partjaira jutott.

 

Németországban a vízvezeték

Németországban a vízvezeték csöveit aszfalttal bevont üvegből készítik. Az új üvegcsöveket semmiféle sár vagy rozsda meg nem támadja, ezekívűl nem oly törékenyek, mint a kovácsolt vagy öntött vasból készűlt csövek.

Telediagraphia

Ez a különös szó az irásnak és a rajzolásnak távirdai úton való eszközlését jelenti. Sokan nem tudják, hogy mai napság már némely rajzokat és leveleket is lehet a táviró útján továbbitani. Rövid óra lefolyása alatt arczképét vagy sajátkezüleg irt levelét is elküldheti az ember nagy távolságban lakó barátjának s onnan a választ ugyancsak barátja sajátkezü irásával megkaphatja. Ha az illető levelében a pontot egy i-betüre tenni elmulasztotta, a levél is e nélkűl fog megérkezni. Ha egy szót aláhúzott, egy másikat kitörölt, vagy kis betű helyett bagy beűt írt, a levélen mindez látható lesz.


A telediagraphia feltalálója Hummel, egy Csehországból Amerikába kivándorolt betűszedő, a ki találmányát ezelőtt két évvel hat amerikai napilapnak két évre oly kikötéssel engedte át, hogy azontúl szabadalmát tetszése szerint használhassa. A kétév most járt le és nemsokára a rajzoló és iró távirdai készülékek mindenütt működni fognak.


A találmány egyebek között a sikkasztók dolgát is nagyon meg fogja neheziteni, a mennyiben ezután a rendőrség nemcsak a megszökött sikkasztó személyleirását, hanem arczképét is nehány percz alatt a világ minden részeibe elküldheti.

 

Terjed a vakság Kairoban

Kairo lakossága közűl minden husz emberre egy vak esik. A baj onnan ered, hogy a trachomás betegeket soha el nem különítik s így a ragályos kór mindinkább terjed a nép között.

 

Új lovassági fegyver

Az Egyesült-Államok hadügyminisztere az egész lovasságot a Luger-féle új pisztolyokkal szerelteti fel. Ezen pisztolylyal egy percz alatt 116 lövést lehet tenni. Az aczélhegygyel ellátott golyó 2000 méter távolságra egy hatodfél hüvelyk vastagságú tölrgyfa deszkát átlyukaszt. Ily formán valószínű, hogy az új találmányt nemsokára az uerópai hatalmasságok is átveszik, a mi sok száz millióba kerülne.

 

Viziczipők 

Crossmann kapitány, a viziczipők feltalálója a Duna felszinén 100 angol mérföldnyi útat tett meg a Linzből elindulva két nap alatt Bécsbe ért. Az egész úton a csónakot, melyben felesége ült, maga után vonta. A viziczipők 13 láb hosszú aluminiumból készült csövek és oly könnyűk, hogy azokat bárki hátára akasztva elbirja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98