Dtum
Login with Facebookk
1902 | Március

Hóhér tanfolyam

Talán a másvilágról került néhány panasz olyanoktól, kik az életet hóhér révén hagyták itt, de az elküldés módjával nem voltak megelégedve; bizonyos azonban, hogy Angliában hóhér csak az lehet, ki erre a mesterségre való hivatottságát oklevéllel bizonyítja.

 

Ezt a diplomát csak annak adják ki, a ki elvégezte a hóhér-iskolát és kiállotta a rendkívül szigoru vizsgálatot. Az iskolába nagyon nehéz bejutni.

 

Az igazgatóság pontos és legjelentékenyebb részletekre terjedő értesítéseket szerzi meg a jelentkezőről, kivált a mi erkölcsi életét illeti. Ha azután már fölvették növendéknek, esküvel kel megfogadnia, hogy soha senkinek el nem árulja, miket tanult az iskolában.

 

A fölvételi vizsgákon igen nagy sulylyal esnek a mértékbe a jelőlt veleszületettnek mondható egyéni kvalitásai. Mert az angol hóhértól megkövetelik, hogy első látásra megítélje, mekkora áldozatának a sulya, hogy e szerint számíthassa ki a zuhanás magasságát és a kötél hosszát.

 

Már pedig erre csak az képes, a kinek természettől fogva megvan hozzá az értéke. Éppen e körül fordul meg az a kérdés is, hogy a Billington örökére pályázó háromszáz jelölt közül ki nyerje el a főhóhéri méltóságot.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Hóhérokról dióhéjban
Tatár Anita

Ránk maradt írásos források, és a kivégzettek fellelt csontjainak vizsgálata alapján a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a korabeli hóhérok között meglehetősen sok volt az ügyetlen kontár.

 

Szinte mindennapos jelenség volt ugyanis, hogy a kivégzés során sikertelenül próbálták meg az áldozat fejét elválasztani a testétől, amely miatt további sújtásokra volt szükség.


Egyes leletek azt mutatják, hogy az elítéltek időnként túlélték az első csapást, s ezért a hóhér ügyetlensége, izgalma, esetleg a kivégzéshez használt bárd életlensége tehető felelőssé.

 

„Megfelelő szakembert” persze rendkívül nehéz volt találni, hiszen a hóhérok érthető módon általános közutálatnak örvendtek; könnyen beláthatjuk, munkájuk nem volt egy leányálom.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98