Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Fedák Sári

Fedák Sári még mindig nem fejezte be vendégszereplését a Vígszinházban, melynek nézőtere minden egyes föllépése alkalmából zsúfolásig megtelik.

 

A "Csókon szerzett vőlegény" előadásai sorát egyelőre megszakította Molnár Ferencznek élénk megfigyelő tehetségre valló bohózata: "A doktor úr"; de legközelebb ismét Fedáké lesz a tér, mígnem vissza kerűl első föllépése szinterére, a Népszinházba, a hol egy új szerep kreálása vár reá.


Fedák Sári azon tehetségek közé tartozik, a kit föltétlen rajongással ves körűl a közönség egyik része, a másik meg gáncsol; de e mellett a gáncsoló is ott van a szinházban és végig nézi őt. A siker tehát az ő oldalán van. A könnyű Múzsa szolgálatában pedig ezen fordúl meg a kérdés.

 

Hiába feszegeti azt a kritikus, hogy mi a szertelen, mi lépi túl a "lelki szép"-nek határait, ha egyszer a közönség gyönyört talál egy tehetséges művésznőnek itt-ott túl is menő pajzánkodásaiban. Hát neki igaza van. Fiatalsága révén legalább is egyelőre.

 

Eredeti tehetség, a ki nem utánoz; a ki önmagából merít. Erős, néhol a szilajságot is érintő temperamentuma el el ragadja őt; de az idő meghozza majd nála is az önmérséklést- a művészi pálya értékesre forduló korszakát.


A "Csókon szerzett vőlegény" előadásának sora újabb jel, hogy nemcsak a Magyar Szinház közönségét tudta lekötni, hanem hogy a Vigszinház nézőterére is hasonló vonzerőt gyakorolt. A darab alkalmat ad arra, hogy egymástól elütő oldalról mutassa be alakító képességeit.

 

Majd mint gyümölcsárus parasztmenyecske negédeskedik; majd egy tót legényt utánoz félszeg mozdulataival; majd a czigányasszony szenvedélyes vérmérsékletét adja; majd meg a modern gépiró kisasszony könnyűségével lejt a szinpadon. Mindezekben sok tetszetős; de igazán művészileg finom a darab első jelenetének bevezető dala volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98