Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1902 | Szeptember

Fóthi és Coray

A kik jelen voltak a Budapesti Torna-Club mult vasárnapi athletikai viadalán, gyönyörűséggel szemlélhették azt a klasszikus küzdelmet, melyet két kiváló athletánk vívott egymással a diszkoszvetés magyar bajnokságának büszke czíméért.

 

E bajnoki verseny volt eddig a B. T. C. őszi viadalának főattrakcziója s pedig méltán, mert e küzdelemben elért eredmények az év legkiválóbb sporteseményeinek sorába tartoztak s a győztes versenyző azon esztendőben rendszerint a legtehetségesebb diszkoszvetője volt az országnak.

 

Midőn öt esztendővel ezelőtt Bauer Rezső első ízben győzött a diszkoszvetés magyar bajnokságában, 30 méter 50 centiméteres dobásával szenzácziót keltett, Fóthi és Coray már meg sem elégszenek azzal, hogy dobásaik távolának numerusai 30-al kezdődjék. Midőn a kezükbe vették a diszkoszt, s a kis négyszögben neki készülődtek, a tribün és álló helyek nézőterén elhalt a zsibogás s kétezer ember elfojtott lélegzettel szemlélte a két daliás athletának klasszikus mérkőzését.

 

A mint elnéztem őket, önkéntelenül idéződtek fel lelki szemeim előtt az olympusi versenyek képei, melyeken a szabad Hellasz ifjai mérték össze erejöket, a legnagyobb dicsöségnek tartott, igénytelen olajág elnyeréseért. A mult vasárnapi viadal két hősét nem az arany-érem értéke és csillogása ambiczionált a lelkes küzdelemre, hanem a győzelem nagy dicsősége, mely az illetőt nem csak az ország, hanem úgyszolván a világ legjobb diszkoszvetőjévé volt hivatva avatni. Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy hazánk bírja a világ legnagyobb diszkoszvetőit, a mit különben Bauer Rezsőnek a 1900. évi olympiai versenyeken aratott győzelme egy ízben már fényesen igazolt.

 

Fóthi alakja maga a természetes erő, hatalmas termetű, széles vállú athleta, kinek lábai alatt remegni látszik a föld, midőn a súlyos korongot forgás után elhajítja. Dobásai még nem elég biztosak s ha ügyességét teljes erőfeszítésével érvényre tudja juttatni, úgy dobásai mihamar a 45 métert is túlhaladják.


Coray gyönyörűen fejlett izmait mindenkor megbámultuk, midőn a diszkoszvetésen kívül a sulydobás és sulyemelés versenyében láttuk szerepelni. Modern Herkules, kinek hatalmas ereje ügyességével olvad harmóniába, midőn a diszkosz kezéből kirepűlt. Mindketten mintaképei a szerénységnek, mellőzik a dobásnál az ó-görög szobrokon megörökített úgynevezett *klasszikus*pózt.


4042 cm-es dobásánál mindössze 4 cm.-rel legyőzött Coray aligha tartja szégyennek azt, hogy oly kiváló ellenfele kerekedett ezúttal felül, mint Fóthi, a diszkosz-világrekorder. Az ilyen győztesre és legyőzöttre büszke lehet a nemzet, mely fiainak vallhatja a világnak e téren úgyszólván legkiválóbb két athletáját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pápa a békéről A pápa a békéről
Húsvét alkalmával magyarok is jártak X. Pius pápánál, a ki a...
Montigny gróf Sopronban Montigny gróf Sopronban
Május 15-én, pünkösdvasárnap reggel érkeztem meg a győr –...
A gépember emberi alkotás A gépember emberi alkotás
Az emberiség méltán büszke találmányaira, felfedezéseire, technikai...
A fővárosi muzeum A fővárosi muzeum
A főváros egy új kulturintézményt adott át a nagyközönségnek junius...
Zelk Zoltán: József Attila halálára Zelk Zoltán: József Attila halálára
Ablakban állasz, nézed a sötétet, a tájat, mely fölfalja önmagát, ...
A ferencvárosi pálya A ferencvárosi pálya
Nem volna illő dolog ezt a hatalmas sportlétesítményt...
Lerroux, az uj spanyol miniszterelnök kijelenti, hogy meg fogja szilárdítani a köztársaságot Lerroux, az uj spanyol miniszterelnök kijelenti, hogy meg fogja...
A Lerroux elnöklete alatt megalakult minisztérium kisebbségi kormány,...
Az L.2. jelzésü Zeppelin-léghajó pusztulása Az L.2. jelzésü Zeppelin-léghajó pusztulása
léghajó harminc utassal a Berlin mellett elterülő johannisthali...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98