Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1902 | Szeptember

Fóthi és Coray

A kik jelen voltak a Budapesti Torna-Club mult vasárnapi athletikai viadalán, gyönyörűséggel szemlélhették azt a klasszikus küzdelmet, melyet két kiváló athletánk vívott egymással a diszkoszvetés magyar bajnokságának büszke czíméért.

 

E bajnoki verseny volt eddig a B. T. C. őszi viadalának főattrakcziója s pedig méltán, mert e küzdelemben elért eredmények az év legkiválóbb sporteseményeinek sorába tartoztak s a győztes versenyző azon esztendőben rendszerint a legtehetségesebb diszkoszvetője volt az országnak.

 

Midőn öt esztendővel ezelőtt Bauer Rezső első ízben győzött a diszkoszvetés magyar bajnokságában, 30 méter 50 centiméteres dobásával szenzácziót keltett, Fóthi és Coray már meg sem elégszenek azzal, hogy dobásaik távolának numerusai 30-al kezdődjék. Midőn a kezükbe vették a diszkoszt, s a kis négyszögben neki készülődtek, a tribün és álló helyek nézőterén elhalt a zsibogás s kétezer ember elfojtott lélegzettel szemlélte a két daliás athletának klasszikus mérkőzését.

 

A mint elnéztem őket, önkéntelenül idéződtek fel lelki szemeim előtt az olympusi versenyek képei, melyeken a szabad Hellasz ifjai mérték össze erejöket, a legnagyobb dicsöségnek tartott, igénytelen olajág elnyeréseért. A mult vasárnapi viadal két hősét nem az arany-érem értéke és csillogása ambiczionált a lelkes küzdelemre, hanem a győzelem nagy dicsősége, mely az illetőt nem csak az ország, hanem úgyszolván a világ legjobb diszkoszvetőjévé volt hivatva avatni. Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy hazánk bírja a világ legnagyobb diszkoszvetőit, a mit különben Bauer Rezsőnek a 1900. évi olympiai versenyeken aratott győzelme egy ízben már fényesen igazolt.

 

Fóthi alakja maga a természetes erő, hatalmas termetű, széles vállú athleta, kinek lábai alatt remegni látszik a föld, midőn a súlyos korongot forgás után elhajítja. Dobásai még nem elég biztosak s ha ügyességét teljes erőfeszítésével érvényre tudja juttatni, úgy dobásai mihamar a 45 métert is túlhaladják.


Coray gyönyörűen fejlett izmait mindenkor megbámultuk, midőn a diszkoszvetésen kívül a sulydobás és sulyemelés versenyében láttuk szerepelni. Modern Herkules, kinek hatalmas ereje ügyességével olvad harmóniába, midőn a diszkosz kezéből kirepűlt. Mindketten mintaképei a szerénységnek, mellőzik a dobásnál az ó-görög szobrokon megörökített úgynevezett *klasszikus*pózt.


4042 cm-es dobásánál mindössze 4 cm.-rel legyőzött Coray aligha tartja szégyennek azt, hogy oly kiváló ellenfele kerekedett ezúttal felül, mint Fóthi, a diszkosz-világrekorder. Az ilyen győztesre és legyőzöttre büszke lehet a nemzet, mely fiainak vallhatja a világnak e téren úgyszólván legkiválóbb két athletáját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Effektusok, díszletek, kosztümök
A szinház nem a valóságot adja, hanem a valóság hangulatát, - nem a...
Papp László dr. és Tóth Ferenc Európa-bajnokságot nyertek Papp László dr. és Tóth Ferenc Európa-bajnokságot nyertek
Az egész sportvilág nagy érdeklődése mellett tartották meg vasárnap...
A montenegrói király és a tüntetők A montenegrói király és a tüntetők
Nikita montenegrói király tudvalevően határozottan kikelt ellene,...
Uj dunai gőzös Uj dunai gőzös
A magyar belvizi hajópark a napokban igen értékes darabbal...
Élet az örök havon és jégen, a kryobionták Élet az örök havon és jégen, a kryobionták
Amint az Alföld homokjának, szikeseinek, vagy a magas hegységek...
A dunai Cambridge – Oxford mérkőzés A dunai Cambridge – Oxford mérkőzés
Pünkösd vasárnapján fellobogózott hajó áll az Eötvös –téri...
A ló eredete A ló eredete
Az emberrel öszeszokott állatok között alig van hasznosabb a lónál....
Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló törvényjavaslatot Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló...
Az amerikai képviselőház a lend and lease javaslatot 260:165 szóval...
Sztrájkolnak a moszkvai gyárakban Sztrájkolnak a moszkvai gyárakban
Kopenhágából jelentik: A Politiken pétervári jelentése szerint sok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98