Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

A tavaszi nemzetközi kiállitás

A Műcsarnok most megnyílt kiállítása egész hosszú sorát mutatja be a külföld ismertebb festőinek és szobrászainak. Néhány elsőrangú, sőt bizonyos irányban korszakot is alkotó művész mellett a nagy hírnévnek örvendő, divatos képirók olyan számban csoportosúlnak, a minőben itt Budapesten eddig még soha sem láttuk őket.

 

Mert voltak ugyan tárlatainknak eddig is kiváló külföldi vendégei, de ezek rendesen csak külön-külön és szórványosan tűntek föl; míg mostan a francziák, angolok, amerikaiak, svédek, németek és németalföldiek csoportokban jöttek el s nem csak egyes tüneményes művészekkel, hanem az újabb művészeti irányokkal is megismerkedhetünk a kiállítás keretében.


Közönség és fiatal művészek szemtől-szemben láthatják azokat a hírneves embereket, kik ecsetjükkel vagy vésőjükkel új irányt tudtak törni, maguk köré tanítványokat gyüjtöttek, iskolát alapítottak.

 

Igaz ugyan, hogy a kiválóságok mellett olyan véznább dongájú alakok is megjelennek, a kiknek ismeretsége után nem nagyon vágyakoztunk s a kik bizarrságaikkal tán el is csavarhatják a fejét egy-egy kevesebb önállósággal rendelkező fiatal művésznek; de hiszen ez a veszedelme megvan minden kollektiv kiállításnak s a művészet terén való megtévelyedés nem is lehet állandó annál, a kiben igazi tehetség van.

 

Lám, a különböző szertelenségek az európai nagyobb tárlatokban máris lejárták magukat s kezdik belátni maguk a művészek is, hogy az igazság szeretetét s az alapos tudást nem pótolhatja a csak múló hatásokkal dolgozó zseniáliskodás.

 

A németek, németalföldiek, angolok, amerikaiak, svédek csaknem kivétel nélkül komoly megfigyelésről s nagy tekhnikai készségről tanuskodó alkotásokkal szerepelnek s már a francziák közt is csak kevés van olyan, mint Maurice Denis, ki gyűjteményével csak arra szolgál, hogy a fiatal generáczió egyik-másik tagját megtéveszsze s talán egész csoportját burjánoztassa föl az éretlen és izetlen utánzatoknak.


Az ilyen excentrikus dolgok mellett mosolyogva halad el a komoly néző, hogy annál nagyobb elmélyedéssel és örömmel vizsgálhassa egy Monet, Dagoan-Bonveret, Pissarro, Lerolle, Cottet, Besnard, Sisley, Puvis de Chavannes s más franczia mesterek műveit.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A tavaszi nemzetközi tárlat
Kántor Judit

Ez volt az a kiállítás, mely először hívta meg azokat a jelentős francia mestereket, akik már a festészet megújításáért dolgoztak.


Ezek között a mesterek között ott volt Monet, az impresszionizmus apostola, a stílus nagy öregje, Camill Pissarro, Sisley, az érzelmes képfestő, Puvis de Chavannas. A Vasárnapi Újság valószínűleg elírta P. Bonnard nevét (Besnard).

Maurice Denis nagy botrányt kavart kiállított képeivel. Ma már nehezen érthető, hogy a szépséges impresszionizmus miért váltott ki ellenállást a szakemberekből és a közönségből.

A magyar festészet útját a bécsi és müncheni akadémiák szemlélete befolyásolja. Itt tanulnak festőink, akik szinte konzerválják az akadémizmus és a nemzeti realizmus szemléletét.


Ennek a kiállításnak abban is komoly szerepe van, hogy fiatal festőink közül sokan a francia festészet stílustörekvései felé fordulnak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Maurice Denis Április Maurice Denis Verkündigung an Maria Monet Impresszió Pissarro festménye Puvis de Chavannes festménye
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98