Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Vidéki küldöttségek a képviselőházban

Csaknem napról-napra érkeznek népes küldöttségek a vidékről a képviselőházba, a hol megjelennek gróf Apponyi Albert elnöknél s átadják a népgyüléseken hozott határozatok folytán a képviselőházhoz intézett tiltakozó kérvényeket. A mult héten különösen sok népes küldöttség érkezett.


Nagy-Kőrösről 300 főnyi küldöttség jött, melyet Eötvös Károly képviselő vezetett az elnök elé s azt mondja: "Nagy-Kőrös városának közönsége nem óhajtja azt, hogy a jelenlegi szervezetű hadsereg számára országunk lakossága további terheket viseljen, óhajtja azt, hogy hadseregünk erőben és hatalomban, de nemzeti szervezettel állíttassék fel."


Márczius 26-ikán Vácz, Szarvas, Kecskemét és a gödöllői kerület több falvának küldöttei érkeztek meg és zászlók alatt vonultak a képviselőházhoz.
A szarvasiak küldöttségét Haviár Dani volt képviselő vezette a képviselőház elfogadó csarnokába s többek közt így szólt: „Az uralkodó ezt a Házat még nem méltatta figyelmére, de a népek ezrei fölkerekedtek, hogy meglássák a maguk házát!” Apponyi a többi közt ezt válaszolta a küldöttség vezetőjének: „Midőn e palotába eljöttek, annak az épületnek a falai közt állanak, a melyben a törvényhozás egyik tényezője, az országgyűlés működik. Bizom benne, hogy ez a tényező mindig teljes összhangban lesz a törvényhozás másik tényezőjével, a koronás királylyal.” (Lelkes éljenzés.)
A kecskeméti küldöttség a szabadelvűpárti választók határozatát hozta és a város két szabadelvűpárti képviselője, Nagy Mihály és Szeless József vezette az elnök elé. A kecskeméti kérvény tartalmáról ezt irják:


„A kecskeméti kérvény nem tartalmazza az ujonczlétszám emelésére vonatkozó törvényjavaslat visszautasitását; az abban körülírt, a magyar nyelvet és államiságot illető követelmények legnagyobb részökben megegyeznek azokkal, melyeket a szabadelvűpárt több tagja az országgyűlési tárgyalások során hangoztatott. Kecskemét városának a szabadelvűpárthoz tartozó képviselői: Nagy Mihály és Szeles József választóikat egy perczig sem hagyták kételyben az iránt, hogy ők a javaslatot elfogadni el vannak határozva.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vidéki küldöttség a parlamentnél Vidéki küldöttség a parlamentnél
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98