Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

A Magyar Athletikai Club vívó-bajnoksága

A vívóközönség rendkívűli érdeklődése mellett folyt le M.A.C. kardvívó bajnokságának harmadik vetélkedése. A védő Mészáros Ervin volt, két egymásután szerzett győzelemmel.

 

Tizennégy vívó állott ki a porondra, köztük négy országos vívóbajnok, a többi is mind megannyi versenyeket és díjakat nyert elsőrangú amatőr. Ez a szám, de még inkább a versenyzők névsora mutatja, hogy a M.A.C. ma példátlanul erős a vívásban és az egész világon sincs egyetlen egyesület, amelynek ily erős vívógárdája volt. Ily viszonyok mellett az a házi verseny országos érdekű eseménynyé nőtte ki magát.


Indultak a versenyen:

 

Mészáros Ervin hadnagy, védő Nagy Béla dr.,  Békessy Béla főh., Porteleky László dr. Krencsey Géza, Mészáros Pál dr. (Szeged) Bakos Géza, Penninger Antal, Ujfalussy Gábor főh., Tóth Péter, Szeszlér Hugó, Filotás Ferencz fő., Karkiss Kornél, Szántay Jenő.


A versenybíróság tagjai voltak: Iványi Gyula (elnök), Lisznyay Damó Tihamér, Berty László, Haasz Tivadar, Méray Horváth Károly.


A verseny minősítési küzdelemmel kezdődött, melyből az első hat pontozás szerint a következő sorrendben került ki :

1. Mészáros, 2. Békessy, 3. Nagy, 4. Krencsey, 5. Porteleky, 6. Filotás.


A pontozás alapján három csoportba osztottak be a vívók. Az első csoportról elsőnek került ki Mészáros, másodiknak Krencsey: a második csoportból első lett Porteleky második Békessy a harmadik csoportból első Nagy Béla dr. második Szántay.

 

Már a csoportokban feltünt az, hogy Mészáros óriási formában van, aránylag könnyen végzett ellenfelével; meglepetés volt, hogy Porteleky megverte Békessy-t, ki ezúttal nem volt elég jól diszponálva. Igen szépen vívott a csoportokban valamennyi vívó, meglátszott, hogy összeszokott, összetanult vívók.

 

Erősnek mutatkozott Mészáros Pál is kinek jó támadásai vannak. Tóth Péter csupa védés viszonzással, igazán akadémiai színvonalon vívott még a leghevesebb mérkőzése alatt is. Filotás bizonyára nem volt diszponálva, mert különben okvetlenül bejut a döntőbe. Ujfalussyt, Szellért és Korkist és Penningert szintén dicséret illett, mert belátva, hogy helyre nem pályázhatnak igen szép, szabatos vívást produkáltak. A közönség érdeklődése azonban a döntőküzdelem felé fordult. Mészáros megverte Portelekyt igen helyes küzdelem után: E vereség után Porteleky abbahagyta a küzdelmet és visszalépet.

A legfontosabb küzdelem Mészáros és Nagy Béla között volt. Ebben az assauban Mészáros igen izgatottan vívott és nem volt képes ellenfele heves támadásait feltartani. Nehéz és idegfeszítő küzdelem után Nagy Béla győzött 4 : 3 volt arányban. Ezután Mészáros minden ellenfelét legyőzte, de Békessyt csak hosszú, igen heves küzdelem után. Nagy Béla legyőzte Kreneseyt erős harc után, majd a kedvetlenül dolgozó Békessyt. Ekkor történt a verseny fordulata, az utolsó assautjában összekerült Nagy Béla Szántayval, akit a csoportban már legyőzött. Most azonban elhamarkodta a dolgát, minden óvatosság nélkül vívott, megverette magát gyengébb ellenfele által, amivel a már kezében levő győzelmet kiengedte abból.

 

Ezzel Mészáros és Nagy Béla három-három győzelemmel holtversenyben elsők lettek. A küzdelmet folytatták, de most már Mészárosnak kedvezett a szerencse és most fordítva, ő verte meg ellenfelét 4:3-ra, megszerezte magának ezzel a M.A.C. örökös bajnoka cimét, a nagy állami aranyérmet és mindama tisztességeket, amelyek a M.A.C. ősi szokásai szerint e cimmel járnak.


Mészáros Ervin, az új bajnok, cs. és k. uhlanus-hadnagy jelenleg 25 éves. Mintegy 10 éve vív, ezalatt egyik fényes diadalt a másik után aratta. Kétszer volt Magyarország tőrvívóbajnoka (1900 és 1902-ben) megnyerte a M.Vívómesterek versenyét, számos vidéki vívóversenyt és egy hadseregi vívóversenyt. Diadalmasan szerepelt külföldön is mindenütt, ő most a külföld előtt a legismertebb magyar amatőr. Jelenleg igen nagy formában van. Fent van bécsújhelyi Fechtcoursban, a hol 6-8 órát vív naponta. A mostani győzelmét legnehezebb, de éppen azért a legdicsőségteljesebb diadalai közé fogja számíthatni. Becsülettel kiérdemelte azt.

 

A versenyen a jury pártatlanul működött, de roszszul látott, aminek az elégtelen világítás is lehetett az oka. Ez azonban kellemetlen esetekre adott alkalmat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Schuschnigg kancellár nyilatkozik Magyarország és Ausztria elválaszthatatlan történelmi közösségéről Schuschnigg kancellár nyilatkozik Magyarország és Ausztria...
A Ballhaus-téri palota csendes dolgozószobájában fogad Schuscnigg...
A boerok és Szent István szobra A boerok és Szent István szobra
A boer küldöttség, mely a hatalmakhoz jött, de sehol nem hallgatták...
Doktor Szélpál Margit  - A Nemzeti Szinház bemutatója Doktor Szélpál Margit - A Nemzeti Szinház bemutatója
Balász Béla "Doktor Szélpál Margit” czimű három felvonásos...
Baktérium-háború Baktérium-háború
A jövő háborújáról írott cikkekben és könyvekben egyre gyakrabban...
A Barry boykott megszünt A Barry boykott megszünt
Barry tréner ügyében az őt alkalmazott egyletek ellen hozott...
Vihar az  Adria vállalat körül Vihar az Adria vállalat körül
Izgalmas napok voltak a mult héten a képviselőházban az...
Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten
Szombaton este érkezett Budapestre Oxford válogatott jéghokki...
Képtelen természetrajz Képtelen természetrajz
Reggel az állatkertben látok egy borzot s ezt mondom: "Egészen olyan,...
Budapest 25 km-es futóbajnoksága Budapest 25 km-es futóbajnoksága
Király Pál revánsot vett Galamboson Budapest 25 km-es...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98