Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

A Turul katasztrófája

Véres, halálthozó útat tett a Magyar Aero-Club *Turul* nevű léghajója a mult héten, április 2-ikán.

 

Tavaly, január hóban alakúlt a magyar léghajós-klub, hogy a meteorológiai megfigyelésekben segítségére legyen a nemzetközi kutatásoknak. A léghajó egy augsburgi gyárban készült. Anyaga sárga selyem, ára 5500 márka volt, 1300 köbméter az ürege. Sötétzöld selyemszállakkal szötték be a nevét: *Turul*. Első útjára 1902 május elsején szállt fel a Margit-szigeti sport-telepről. Azóta tizenötször indult útnak a *Turul*.

 

A nemzetközi egyidejű meteorologiai felszállásra indúlt reggel ½ 9-kor a lipótvárosi gázgyár udvaráról két vezetővel, ifj. Tolnay Lajos meteorologus és Král Sándor tűzérfőhadnagy kapitányokkal s a tudomány és sport iránt érdeklődő két utassal, Ordódy Pállal és Kubik Gyulával.

 

A viharos szél nekivitte az indúló ballont a gazometer tetejének, és a mikor a vezetők a ballont kiürítették, még néhány épűlet tetején meghurczolva a kosarat, ledobta a léghajójukat a szomszéd gépgyár udvarába. Egyikőjük, Ordódy Pál még azon éjjel meghalt, Kubik Gyula és Král Sándor súlyosan, Tolnay Lajos könnyebben megsérülve kerűltek haza.


Legutóbbi számunkban már megemlékeztünk a véres szerencsétlenségről, most néhány fotografiai felvételt mutatunk be olvasóinknak, a melyek a helyszínen készültek. Az első kép a Turult mutatja az indulás előtt néhány pillanattal, a másik közvetlen a gazometerhez való ütődés előtt egy másodperczczel, a harmadik pedig a feltépett és földön elterűlt Turult a gépgyár udvarán.


A második képen (a melyet Ordódy leánykájának jelen volt nevelője vett fel) látható alak a kosár bal sarkán Ordódy. Ez az egyetlen olyan fénykép, a mely közvetlen a szerencsétlenség pillanata előtt vétetett föl. A második két fényképet Karvázy Zsigmond meteorologiai intézeti tisztviselő vette föl, a ki mint az Aero-klub háznagya minden fölszállásnál jelen szokott lenni.


A szerencsétlenség széles körben s kivált sportkörökben keltett fájdalmas szenzácziót, annál is inkább, mert felszállásoknál léghajó-szerencsétlenség csak a legritkább esetek közé tartozik.


Ordódy Pál, ki a balesetek áldozata lett 1853-ban született; hasonnevű egykori közmunka, és közlekedésügyi miniszternek fia volt. Zürichben technikát és bécsi mezőgazdasági főiskolában gazdaságot tanúlt. Majd fogalmazó lett a földmívelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszteriumban. Egy ideig képviselő is volt s a szabadelvűpárt hívei sorába tartozott. Atyja halála után komárommegyei családi birtokán gazdálkodott- Halálát nején, született Ehrenfeld Ilonán kívűl két leány gyászolja : Lili, a ki nemrég ment nőűl gróf Csáky Károly honvédhuszár századoshoz, gróf Csáky Albin főrendházi elnök fiához, s a tizennégyéves Magda.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Turul az indulás előtt A Turul fölszállása A Turul a gázgyárhoz ütődése előt A lezuhant Turul
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Politikai és katonai dilemmák Németországban Politikai és katonai dilemmák Németországban
Vajon a tengeralattjárók nagyarányú alkalmazása nem hozhatna-e sikert...
Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar...
Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes...
Lépcsőházak és folyosók éjjeli, rövid ideig tartó elektromos világitása Lépcsőházak és folyosók éjjeli, rövid ideig tartó elektromos...
A berlini Allgemeine Elektrizität-Gesellschaft ügyes készüléket...
A franczia köztársaság elnöke az angol királynál A franczia köztársaság elnöke az angol királynál
Május 26-án a franczia köztársaság elnöke, először életében, átkelt a...
A földrengésről A földrengésről
Erről a tárgyról tartott két előadást dr. Kövesligethy Radó a Kir....
A nemzetgyülés vasárnapi ülése A nemzetgyülés vasárnapi ülése
Vasárnapi ülés: ilyet csak történelmi események produkálnak. Ahogy...
Rádióval felszerelt szinház Rádióval felszerelt szinház
A közelmúltban adták át hivatásának Európa legmodernebb színházat, a...
Mihály vagy Michael? Mihály vagy Michael?
Mohácsi Jenő a "Nyugat" legutóbbi számában fordítói munkásságommal...
A „Temps” vasárnapi tanácsa a válságban szenvedő nemzeteknek A „Temps” vasárnapi tanácsa a válságban szenvedő...
A „Temps” vasárnap vezércikkben foglalkozik a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98