Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

A Turul katasztrófája

Véres, halálthozó útat tett a Magyar Aero-Club *Turul* nevű léghajója a mult héten, április 2-ikán.

 

Tavaly, január hóban alakúlt a magyar léghajós-klub, hogy a meteorológiai megfigyelésekben segítségére legyen a nemzetközi kutatásoknak. A léghajó egy augsburgi gyárban készült. Anyaga sárga selyem, ára 5500 márka volt, 1300 köbméter az ürege. Sötétzöld selyemszállakkal szötték be a nevét: *Turul*. Első útjára 1902 május elsején szállt fel a Margit-szigeti sport-telepről. Azóta tizenötször indult útnak a *Turul*.

 

A nemzetközi egyidejű meteorologiai felszállásra indúlt reggel ½ 9-kor a lipótvárosi gázgyár udvaráról két vezetővel, ifj. Tolnay Lajos meteorologus és Král Sándor tűzérfőhadnagy kapitányokkal s a tudomány és sport iránt érdeklődő két utassal, Ordódy Pállal és Kubik Gyulával.

 

A viharos szél nekivitte az indúló ballont a gazometer tetejének, és a mikor a vezetők a ballont kiürítették, még néhány épűlet tetején meghurczolva a kosarat, ledobta a léghajójukat a szomszéd gépgyár udvarába. Egyikőjük, Ordódy Pál még azon éjjel meghalt, Kubik Gyula és Král Sándor súlyosan, Tolnay Lajos könnyebben megsérülve kerűltek haza.


Legutóbbi számunkban már megemlékeztünk a véres szerencsétlenségről, most néhány fotografiai felvételt mutatunk be olvasóinknak, a melyek a helyszínen készültek. Az első kép a Turult mutatja az indulás előtt néhány pillanattal, a másik közvetlen a gazometerhez való ütődés előtt egy másodperczczel, a harmadik pedig a feltépett és földön elterűlt Turult a gépgyár udvarán.


A második képen (a melyet Ordódy leánykájának jelen volt nevelője vett fel) látható alak a kosár bal sarkán Ordódy. Ez az egyetlen olyan fénykép, a mely közvetlen a szerencsétlenség pillanata előtt vétetett föl. A második két fényképet Karvázy Zsigmond meteorologiai intézeti tisztviselő vette föl, a ki mint az Aero-klub háznagya minden fölszállásnál jelen szokott lenni.


A szerencsétlenség széles körben s kivált sportkörökben keltett fájdalmas szenzácziót, annál is inkább, mert felszállásoknál léghajó-szerencsétlenség csak a legritkább esetek közé tartozik.


Ordódy Pál, ki a balesetek áldozata lett 1853-ban született; hasonnevű egykori közmunka, és közlekedésügyi miniszternek fia volt. Zürichben technikát és bécsi mezőgazdasági főiskolában gazdaságot tanúlt. Majd fogalmazó lett a földmívelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszteriumban. Egy ideig képviselő is volt s a szabadelvűpárt hívei sorába tartozott. Atyja halála után komárommegyei családi birtokán gazdálkodott- Halálát nején, született Ehrenfeld Ilonán kívűl két leány gyászolja : Lili, a ki nemrég ment nőűl gróf Csáky Károly honvédhuszár századoshoz, gróf Csáky Albin főrendházi elnök fiához, s a tizennégyéves Magda.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Turul az indulás előtt A Turul fölszállása A Turul a gázgyárhoz ütődése előt A lezuhant Turul
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98