Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

Viharos jelenetek a képviselőházban

Gróf Khuen-Héderváry inditvány előterjesztésére állott fel. Azt akarta javasolni, hogy a képviselőház a miniszterelnök programmja fölött folyó vita megszakitásával vegye tárgyalás alá az indemnitás (költségvetési felhatalmazás) törvényjavaslatát. Alig ejtett ki egy-két szót, a függetlenségi párt megmozdult. Az inditványban az obstrukczió ellen irányzó támadást láttak s a viták vezetői kiadták a jelszót, hogy a miniszterelnököt ne hagyják beszélni. Negyedórákon át fülsiketitő zaj hangzott a teremben. A szélsőbaloldalon a padokat csapkodták, kiáltoztak nem lankadó kitartással. Az elnöklő Tallián Béla csengettyűjének szava beleveszett a rettenetes zajba. És a hangulatot nem enyhitette a rövid szünet sem, a mely csak arra szolgált, hogy a terem közepén vitázó képviselők közt személyes összeütközésekké élesedő heves szóváltások keletkezzenek.


Ezenközben Gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök mozdulatlanul állott a helyén s csak annyit lehetett hallani ajkáról: - "Van szerencsém irásban benyujtani…" És látni lehetett, a mint egy irást nyújt oda a terembiztosnak, a ki azt az elnök emelvényére viszi, a hol átadja az elnöklő Tallián Bélának.


Az elnöki emelvény a következő másodperczben már megtelt függetlenségi párti képviselőkkel. Többen ott teremnek Szőts Pál jegyző oldalán, aki épen felolvasni készül az inditványt. Rátkay László a jegyző kezéből a papirlapot akarja kitépni. Szőts Pál védekezik, megmenti a papirlapot, lenyujtván azt az emelvény tövében álló Feilitzsch Arthur bárónak. A következő pillanatban a miniszterelnök irásos inditványa darabokra volt szakitva. Báró Feilitzsch kezéből kiszakitotta a függetlenségi Fáy István. Egy perczre ugy látszik, hogy e között a két indulatos ellenfél közt tettlegességre kerül sor. Már farkasszemet néznek egymással. Az utolsó pillanatban azonban mérséklik szenvedélyüket, kezet fognak.


Negyedórák teltek bele, a mig a szenvedélyek némileg lecsillapultak. Az ellenzéken ekkor kiadják a jelszót, hogy éjfélig kell huzni az ülést, hogy az inditvány felett szavazni lehessen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98