Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

Mi újság?

Alagút Ázsia és Amerika közt

 

Már sokszor fölmerült az eszme, hogy Éjszak-Amerikát a Behring szoros alatt alagúttal kössék össze a nagy kontinenssel. Most újra beszélnek a tervről. New-Yorkból jön a hír, hogy amerikai, franczia és orosz tőkepénzesekből álló társaság Szibéria és Alaska közt vasúti összköttetést akar létesíteni és e czélből a Behring-szoros alatt építendő alagút terveit el is készítetté. A társaság már meg is kérte a belügyi államtitkárt, hogy vizsgálja meg a tervet.

 

Nemzetközi földrengési kongresszus


Julius 24-ikén nyílt meg Strassburgban a földrengések tanával foglalkozó második nemzetközi kongresszus. Ennek czélja az érdekelt államokban egyesületek alapítása a földrengések kikutatása végett. A gyűlésen húsz állam vett részt. A megjelenteket a német birodalom nevében Elzász- Lotharingia helytartója, Hohenlohe-Langenburg herczeg üdvözölte, a ki elvállalta a gyűlés védnökségét. Magyarországot dr. Kövesligethy Radó egyetemi tanár képviseli a kultuszminiszter megbízásából. Mint vendég, Konkoly-Thege Miklós miniszter tanácsos, országos képviselő és a meteorologiai intézet igazgatója is ott van.

 

Az aquincumi múzeum

Ó-Buda felső részén, a római Aquincum terűletén egyre több régi emlék kerűl ki a föld mélyéből, s kitárják egy régi kultúra eltünt világát. A romok közt csinos kis múzeumi épületet emelt e főváros, abban gyűjtik össze a kőfaragványokat, feliratos köveket, szobrokat s minden tárgyat, melyet kiásnak. Már az épület annyira tömve van, hogy a városi tanács elhatározta a kibővítéstt, s újabb építkezésre szerződést kötött.

A legéjszakibb vasút

A legéjszakibb vasútat ez évi julius 13-ikán nyitották meg ünnepélyesen Oszkár svéd király jelenlétében. A vasút Svédországban a botteni öbölt köti össze az Atlanti-oczeánnal. Angol pénzen építették, hogy lehetővé tegyék a lappföldi igen gazdag vasbányák kihasználását, a mi Európa aczéliparára nagy hatással lesz.

Adatok a paralysis progressssivához Magyarországon

Dr. Hollós István a lipótmezei állami elmegyógyintézet másodorvosa, a múlt évben Budapesten megtartott II-ik országos elmeorvosi értekezleten a paralysis progressiváról - agylágyulás – tartott felolvasását, most a fenti czím alatt külön füzetben is kiadta, melyben kimutatja, hogy az elmebajosok közt nálunk aránytalanúl több az agylágyulásban szenvedők számára, mint bárhol másutt nyugat Európában. E sajnos jelenség okáúl pedig azt állítja, hogy nálunk igen sokan nemcsak egy-egy sok szellemi munkával járó dologgal foglalkoznak, hanem sok, mással is, a mi aztán oly káros befolyással van az agyra.


Földrengés

A budapesti meteorologia intézet és az ó-gyallai csillagvizsgáló műszerei augusztus 10-ikén reggel hatodfél órakor gyönge földrengést jeleztek. Ezt nálunk senki sem érezte, csak szélső hullámai lehettek annak a földrengésnek, mely déli Olaszországban már hevesebben, de nagyobb károk nélkűl, de Görögországban kártevően jelentkezett. Kitera szigetén három falu csaknem egészen elpusztúlt. A Vezuv és Etna tűzhányók forrongani kezdtek.

Új szerkezetű evő-villa

Érdekes szerkezetű asztali villát hozott legközelebb forgalomba Szalay Miklós egri kir. aljárásbíró, melyet ő maga talált fel és szabadalmaztatott.

Az alpacca-ezüstből, szép és erős kiállitásban készűlt eszköz lényegében abban különbözik a közönséges villáktól, hogy fogai alól élesek, minél fogva a villa nyomásával és forgatásával nem csak a tésztát, birgonyát, gombát s egyéb főzeléket, hanem a húst is apróra lehet zúzni, a mi a rossz fogúakra és a gyenge gyomrúakra nézve igen előnyös, ezenkívűl a kis gyereke etetésének is nagyon jó szolgálatot tehet ez a villa.
A magyar találmány egyelőre csak a feltalálónál rendelhető meg darabonként használati utasitással együtt 5 koronáért.

Az iszákosság gyógyítása

Norvégiában az iszákos embert vagy nőt, egyszerűen elzárják. A börtönben reggel és este kenyeret és bort, délben semmit sem kap. A kenyeret borban áztatva osztják ki. Az első napon a részeges ember mohón kap a boros kenyér után; a második napon már nem is vágyósik utána. Egy hét múlva pedig anynyira undorodik tőle, hogy nem birja lenyelni. Az ily módon kezelt részegesemberek állitólag soha sem isznak többé bort.

A föld lakosságának sűrűsége

Európában minden angol négyszög mérföldön átlag 107 ember lakik, Ázsiában 58, Afrikában 11, Ausztráliában kettő sem esik ugyanekkora területre.

A robbanások ereje

Midőn Toulonban a mult év elején egy 56 ezer kilogramm lőport tartalmazó raktár fölrobbant, ennek zaját Olaszországban Ventimigliában tisztán meghallották, habár a távolság több mint 110 mérföld. Ugyszintén egy Johannesburgban történt ötven tonnás dinamitrobbanást Pretóriában is megéreztek, holott e két várost egy magas hegyláncz és 33 mérföldnyi távolság választja el egymástól.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98