Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

Az osztrák delegáczió a császárnál

Az osztrák delegáczió tagjait déli egy órakor fogadta a császár. A lengyelek nemzeti díszben jelentek meg. Báro Gautsch, az osztrák delegáczió elnöke különös örömét fejezte ki a Felség előtt a béke fentartásáért a külföldi uralkodók látogatásáért s kijelentette, hogy a közös kiadásokat és a kormány javaslatait az osztrák delegáczió a monarkhia hatalmi állásának és a lakosság gazdasági helyeztének szempontjából fogja vizsgálni.


Ő Felsége válaszul ugyanazt a nyilatkozatot olvasta föl, melyet előbb a magyar delegáczióban fölolvasott. Az osztrákok a beszédet gyakran félbeszakították tetszésük nyilvánításával.
A király ezután itt is ú. n. cercle-t tartott s többekkel beszélt. Először Körber osztrák miniszterelnököt szólította meg. Több német képviselő előtt úgy nyilatkozott, hogy a kiegyezést Magyarországgal okvetlenűl meg kell kötni.


Nagy feltünést keltett a felségnek Kramarz cseh képviselővel folytatott hosszas beszélgetése.
Az uralkodó azt mondta Kramarznak: - Nagy lármát csapnak. - Hol, Felség? - Mindenütt! volt a válasz. - Felség, a világon nincs olyan ember, a ki akkor kiabálna és akkor sirna, a mikor nincs semmi baja.  A beszélgetésről a bécsi lapok még a következőket közlik: Azon az úton, - szólt a király – a melyen önök most haladnak, semmit sem fognak elérni. Kramarz: Négy esztendeig vártunk, négy esztendeig türelmesen reméltünk igazságos követeléseink teljesítését, de miután azt látjuk, hogy engedékenységünknek semmi eredménye sincsen, kénytelen vagyok Felségednek a köteles nyiltsággal és lojalitással kijelenteni, hogy addig fogunk harczolni, a mig lelkiismeretünk előtt népünk, az állam és Felséged érdekében felelni nem tudunk érte.

 

A király: De önök egyre többet és többet akarnak! Kramarz: A nyelvrendeletek megszüntetése után Felséged maga helyezte nekünk kilátásba a belső hivatali nyelvet. A másfél millió csehnek legalább annyi joga van a cseh egyetemhez, mint Stájerország félmillió németjének a német egyetemhez és ennél többet mi nem követelünk. A király: De önök az ujságokban mindig elnyomásról beszélnek és ez nagyon igazságtalan. Kramarz: Mi nem vagyunk úgy elnyomva, mint a pózeni lengyelek, de nyiltan kijelentem, hogy mint annak a hat milliós népnek a képviselője, a mely annyit tett a monarkhiáért, elnyomottnak érzem magamat, a mikor látom, hogy a hivatalban nem élvezem ugyanazokat a jogokat, mint más nemzetiségek és hogy az egyetem kérdésből politikát csinálnak. A király: Biztosíthatom, hogy alkotmányos úton legkönynyebben érhetnék el e követelések teljesítését.


Bianchini dalmácziai horvát képviselőtől, a ki szenvedélyes izgató, azt kérdezte a király: - Hogyan vannak Dalmátországban? Bianchini: Mindig rosszul, Felség. A horvát nép szenvedése leirhatatlan. A király: Majd jobban lesz. Bianchini: Ezt mi kivánjuk legforróbban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nemzetközi  football kongresszus tervezete. A nemzetközi football kongresszus tervezete.
A MLSz. mindent előkészületet megtett, hogy illusztris vendégeit...
Az első nemzetközi autóverseny Az első nemzetközi autóverseny
1886-ban Carl Friedrich Benz és Gottlieb Daimler egymástól...
Móricz Zsigmond - Mai napok - Eszmeharc Móricz Zsigmond - Mai napok - Eszmeharc
Ezt jól megcsináltam. Éppen ma egy hónapja... Látom, hogy egy...
A Vasasok vándordíjas birkózóversenye A Vasasok vándordíjas birkózóversenye
Kora reggeltől kevés megszakítással estig tartott az idei első...
Hitler nagy beszédében elismerően szólt Magyarország lojalitásáról és katonáinak hősiességéről is Hitler nagy beszédében elismerően szólt Magyarország lojalitásáról és...
Március 25-én Bécsben aláirták a háromhatalmi egyezményhez való...
Kosztolányi - Osvát Ernő Kosztolányi - Osvát Ernő
Tisztelt hallgatóim, nagyon ideges vagyok ahhoz, hogy szellemét...
A Springer-vándordíj A Springer-vándordíj
Az esztendő egyik legértékesebb atlétikai viadala, a...
Oedipus király  - A Nemzeti Szinház bemutatója. Oedipus király - A Nemzeti Szinház bemutatója.
Elismerés illeti a Nemzeti Színházat, hogy bemutatta közönségünknek...
Apróságok Apróságok
Egy idő óta valósággal tömegesen jelentkeznek az ország különböző...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98