Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Egy tót nemzetiségű képviselő pöre izgatás miatt

Nyitrán a törvényszék deczember 23-ikén nagy érdeklődés közt kezdte meg Valasek Jánosnak a verbói kerületben megválasztott tót nemzetiségű képviselőnek izgatás miatt indított pörét.

 

Valasek a büntetőtörvénykönyv 172.szakaszába ütköző nemzetiség ellen való izgatással van vádolva, a melyet az általános választás alkalmával követett el, a mikor Krakovában programbeszédében tót adókönyveket követelve, az iskolákról azt mondta, hogy azokban * megmérgezik a népet a magyar nyelvvel*, majd azt fejtegette, hogy *a tót nemzet el van nyomva s a magyarokat vissza kell kergetni Ázsiába a honnan jöttek.* A tárgyalást Mazoly Antal kistáblai bíró vezette mint elnök.


Valasek János vádlott tagadta, hogy a magyarság és a magyar állam ellen izgatott. A keresztkérdésekre azonban zavarba jött s ellentmondó, zavaros vallomást tett. A tanuk egy része szemébe mondta, hogy a választáskor ugyancsak ugy beszélt, mint a hogy vádlevél felsorolja.

 

Voltak ismét tanuk, kik azt vallották, hogy őket agyonütéssel fenyegették, ha igazat vallanak. Csenkey Adolf nyugalmazott főszolgabíró, ki az első vizsgálatot vezette, azt mondta, hogy ő is kapott akkor fenyegető levelet.

 

Valasek megválasztása után a szolgabíróság ablakait beverték. A Valasek javára megjelent tanuk oly zavaros és ellentmondó vallomásokat tettek, hogy a törvényszék meg sem eskettette őket vallomásuk hitelességére.

 

A pörbeszédeket deczember 24-ikén mondták el. Chudovszky Géza dr. királyi ügyész nemzeti érzéstől áthatott beszédben mintegy két óra hosszat foglalkozott a bűnpörrel, a melynek ugy tárgya, mint körülményei, a maga teljes valóságában leleplezi a tót tulzók vakondok munkáját. Nem szabad türnünk megtorlatlanul, hogy ezeréves államiságunk ellen izgassanak. Valasek János vádlott kijelentette, hogy ő semmiféle pánszláv egyesülettel nincs összeköttetésben.

 

A bíróság az ítéletet deczember 30-án hirdette ki, s e szerint Valasek képviselőt három havi államfogházra és háromszáz korona pénzbüntetésre ítélte. Az elítélt képviselő felebbezett, s felebbezett az ügyész is sulyosbításért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98