Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Az uj esztendő küszöbén

Gyorsan telnek egymásután az évek.

Egyik eltünik a multak tengerébe, hogy helyet adjon az ujnak, mig majdan emennek is az lesz a sorsa, a mi az elődjeé volt; igy hozza ezt magával a világ rendje. Az ember pedig mindig örömmel fogadja az új évet, mert reményli, hogy jobb napokat hoz rá, mint az elmult esztendő. Sokat csalódtunk már e tekintetben, de azért csak remélünk tovább, minden év kezdetén, ujra meg ujra.

 

Reménykedünk most is, bár elég okunk van rá, hogy nagyon rózseás szinben ne lássuk a közeli jövőt.
A politikai égen mindig nehéz, sötét felhők boronganak, melyek mikor oszlanak el, nem tudjuk. A kiegyezés, a vámügyek dolga rendezetlen; s hogy oldódik meg: bizonytalan. Nem lehet tudni, nem hoz-e ujabb megpróbáltatásokat?

  

Hogy a külföldre több terményt szállithatnák, mint eddig – ha tudniillik az Isten jó esztendővel áld meg bennünket – arra is alig lehet kedvező kilátásunk.

Már csak a német uj vámtörvény miatt sem, a mely – eddig legalább ugy tetszik – nagyon megneheziti a kivitelt. Remélhetjük azonban, hogy az országgyülés és államférfiaink törekvéseinek sikerülni fog majd valamely oly intézkedéseket kitalálni, a melyek a helyzeten könnyiteni fognak.

  

Különben még az amerikai kivándorlás mellett is rohamosan szaporodik népünk.

S talán nem sokára eljöhet az ideje, hogy haszonterményeink itthon fogynak el, midőn aztán nem sokat fog jelenteni ránk nézve, akármilyen vámtételeket állit is fel a külföld. Iparunknak kell még felvirágozni, hogy ipari készitményekért ne menjen ki a pénz az országból, hanem idebenn maradjon s ipar és fölmivelés kezet fogva, megteremtsék a nép jóllétét, az ország boldogságát.  

Mostani állapotunk bizonyára nehéz, de vigasztalhat a jobb jövő reménye.

Nemcsak az, hogy az ilyen sulyosabb idők elkerülhetetlenek minden nemzet életében, hanem az is, hogy összehasonlitva a mai kort a hajdanival, éreznünk kell az óriási haladást s be kell látnunk, hogy mégis sokkal jobb mai életünk, mint őseinké volt, s hogy olyan nagy panaszra okunk mégsem lehet. Életünk, szabadságunk, vagyonunk biztonságban van s ennek tudatában könnyebben viselhetjük terheinket is.

 

Halad a világ folyton, de lassan, s ezért nem igen érezzük a haladás előnyeit, inkább csak a vele járó nehézségeket.

Minden évvel közelebb kell jutnunk ama várvavárt korszakhoz, mely a népek boldogságát jelenti. S egy lépés lesz ehez a most beállott uj esztendő is; ezért köszöntsük azt reménységgel s bizzunk a jó Istenben, a ki eddig megsegitett bennünket s ezután is gondunkat viseli!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98