Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

A néprajzi társaság ülése

A néprajzi társaság január 21-iki ülésén Katona Lajos a magyar nép-mesékről szóló, készülőben levő munkája tervét ismertette s mutatóúl fölolvasott egy fejezetet belőle, a mely a mese-tipusokról szól. A nép-mesék száma rengeteg, s tájékozódni a rengetegben csakúgy lehet, ha kiválogatjuk és meghatározzuk azokat az alakokat, a melyek köré a változatok kisebb-nagyobb számmal csoportosúlnak. Katona ezután általánosságban a maga tipusait mutatta be; részletesen csak három: a Cupido és Psyche, az alvilági kaland s a Hamupipőke népmesék családjait ismertetve.


Sebestyén Gyula *A rovásirás népi emlékei* czimen tartott fölolvasásában adatokkal bizonyitotta, hogy Tar Mihály omori földmíves, a ki ismeri a *rovásirás*-t, azt Toldy László egyik népies füzetéből (Történelmi Könyvtár 30. füzet) tanulta meg, bár ezenkívűl holmi rovásjegyeket, a milyeneket a pásztorok a legújabb időkig széltére használtak, - azelőtt is ismert. Részletesen ismertette Sebestyén Gyula továbbá azt a kutatást, melyet a *Délmagyarországi Régészeti ésTörténelmi Múzeum* végzett idevonatkozólag, melyből nem tűnt ki, hogy a rovásirás ma is élne a nép között.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Magyar népmese-típusok
Kántor Judit

Részlet Katona Lajos könyvéből

 

A népmesék összehasonlító vizsgálatának során az egyes mesék részletes tabulációját, elemeikre való felbontását, az egy-egy típusra visszavezethető változatok csoportosítása követi. Ez irányban Georg Hahn úttörő kísérlete után csak Georg Gomme és Lazar Sainean sémái mutatnak némi haladást, bár az angol Folk-Lore Society kézikönyvének szerzője éppúgy, mint az oláh mesék derék monográfusa, mindegyik elsősorban csak a saját nemzete meséinek anyagára szabta, s ennek rendszerezésére alkotta meg a maga mesetípusait.

 

Valamivel elvontabb és általánosabb mégis Gomme 70 típusa, holott Sainean csakis a könyvében feldolgozott román mesekincs összefoglaló át-nézeteképpen állítja fel típusait, amelyek csoportosítása terén különben nagyon kitetszőleg Hahn nyomdokain jár. Olyan tipológiát; amely valamennyi nép összes meséinek rendszerezésére egyaránt alkalmas legyen, valami bajos is szerkeszteni; ami pedig még bajosabb, az a rövid, egy-két szóban a típus képét jellemzően összefoglaló elnevezések megállapítása.

 

E tekintetben Hahn a maga elméletében elfogultan, nagyon is előtérbe tolta a görög és germán mitológiai neveket, s részben még az ő elnevezéseit tartják meg Gomme és Sainean is; részben pedig, kivált az angol folklorista, olyan címeket alkotnak, amelyek csakis az angol, illetőleg csak az oláh mesékre illenek.


Midőn mi a magyar népmesék típusainak megszerkesztésére teszünk kísérletet, nagyjában szintén említett elődeink nyomain maradunk; de természetesen kénytelenek leszünk típusaik számát ott, ahol mesekincsünk kívánja, újabbak beékelésével szaporítani; ott pedig, ahol az egyes típusok kevéssé illenek a mi meséinkre, helyükbe másokat állítani, részben pedig olyanokat, amelyekre nálunk példák nem akadnak, teljesen mellőzni. A típusok egymásutánjában egyelőre minden rendszerezéstől tartózkodunk.


Cupido és Psyche


A) 1. Az állat- vagy szörnyalakba varázsolt a)
vagy ilyennek született b)
férj időnkint ember alakban találkozik feleségével,
2. de ennek ez alakban nem szabad őt látnia a)
vagy titkát másoknak elárulnia b)
3. a nő e tilalmat megszegi
4. s ezzel férjét hosszabb időre elveszti;
5. a nő vezeklő útra indul férje után s több nehéz próba megállása árán vele egyesül.
B) és C) 1. Az állat- v. szörnyalakba varázsolt férjet nejének önfeláldozó szerelme váltja meg,
2. amit esetleg a nő irigyeinek ármánya folytán újabb bonyodalom s ennek szerencsés megoldása követ.


Hamupipőke


1. Egy árva leányt mostohaanyja és mostohanővérei cselédsorba juttatnak és sanyargatnak.
2. Csodálatos segítséggel (rendesen megholt édesanyja a segítő) az üldözött árva diadalt arat irigyein;
a) cipőpróba nélküli
cipőpróbás változat.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Katona Lajos Sebestyen Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98