Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Az uj horvát bán fogadtatása Zágrábban

Gróf Pejacsevich Tivadar horvát bán kinevezése után nehány napot Nasiczon töltött, a birtokán és julius 16-ikán délután érkezett onnan székhelyre, Zágrábba.
A vasutnál ünnepélyesen fogadták s az utczákra is kivonult a lakosság. Először Krajcsovics Ottó osztályfőnök köszöntötte a bánt. Pejacsevich válaszában azt mondta, hogy nem mint idegen érkezik s emlékezetébe jönnek az idők, mikor ifjuságát itt töltötte atyja mellett, a ki horvát bán volt. Az ő nyomdokait követi s ahoz a jelszóhoz tartja magát, hogy jó közigazgatás az alapja minden helyes irányú fejlődésnek. A beszédet lelkes zsivió követte. Mosinszky polgármester üdvözlete után a bán az érsek kocsiján, a nép üdvözlése után a bán az érsek kocsiján, a nép üdvözlése közt vonult a városba.

 

Délután öt órakor a bán megjelent a nemzeti párt ülésén, a melyre küldöttség hivta meg. Gróf Erdődy István elnök üdvözölte a megjelent bánt és azon való örömének adott kifejezést, hogy Horvátország élére a nemzeti párt tagja került. A bán válaszában megköszönte az üdvözlést; reméli, hogy a pártnak továbbra is birni fogja bizalmát s támogatja hazafiui törekvésében. Gróf Erdődy elnök Tomassich minisztert is üdvözölte, ki válaszában kifejtette, hogy a volt bán, gróf Khuen-Héderváry erős pártot hagyott hátra és az ország önkormányzatát ugy kiépitette, hogy az ma szilárd alapon áll, arra fog törekedni, hogy sem a kiegyezés ne sértessék meg, sem pedig olyan határozatok ne létesüljenek, melyek ellenkeznek a kiegyezéssel. A miniszter beszédét is tetszéssel fogadták. Miután még üdvözlő táviratot intéztek a miniszterelnökhöz, a gyülést hat órakor bezárták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jellasics szobra Zágrábban A zágrábi székesegyház
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98