Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

Magyarellenes események Dalmácziában

A dalmát kikötőkben még mindig tüntetnek a magyar lobogók alatt járó hajók ellen. Május 28-án érkezett Makarszkába a Croatia gőzhajó, árboczán magyar lobogóval és fedélzetén katonasággal. A lakosság közt erre nagy izgatottság támadt s a hajohidhoz csendőrséget rendeltek ki, a mely elzárta az utat.


Spalatóban az utczákon nyomtatványokat osztanak szét, a melyek telve vannak a magyarságot gyalázó kifakadásokkal, és a bánt szidalmazzák, a kinek az arczképét a Piazza dei Signorin elégették. Városszerte horvát zászlókat osztogattak. A spalatói tanács pedig elrendelte, hogy a közös kereskedelmi zászlóból vágják ki a magyar nemzeti szint.


Azokra a hazug hiresztelésekre, hogy Horvátországban sok embert agyonlőttek és még többet megsebesitettek, a spalatóiak gyászt viselnek. Az összes államhivatalnokok, a főgimnázium ifjusága és tanári kara fekete fátyollal bevont horvát nemzeti szinű kokárdát hordanak az országos gyász jeléül. A városban óriási feketekeretes plakátok hirdetik, hogy Horvátországban a katonaság több ezer embert sebesitett meg és a magyarok ezereket hurczoltak börtönbe. A börtönök és kórházak tele vannak horvátokkal. Május 28-ikán a gyász jeléül az utcza lámpásait is fekete fátyollal vonták be..

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98