Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

A málna-tenyésztésről

Kellemetes izű, ugy házi használatra nagyon jó, mint piaczon is keresett gyümölcs a málna.
Azonkivül bokra termékeny és költséges gondozást nem kiván. Mindezen előnyei mellett is ritka helyen termesztik ezt a hasznos növényt nagyobb mennyiségben, inkább csak fák alatt, keritések mellett tenyésztenek belőle néhány bokrot s azt sem részesitik abban a – máskülönben csekély – gondozásban, a mit mindenesetre megkiván, ha azt akarjuk, hogy ne csak sok, hanem szép, nagy és izletes gyümölcsöket is teremjen.

Hogy a málnát minden gondozás nélkül egészen magára hagyják, annak oka az, mert erdei vad növénynek tekintik, mely magától is terem.

Pedig hát ez nagy tévedés, mert teremni terem ugyan a málna félig elvadult állapotban is, csakhogy sokkal kevesebbet és apróbb szeműt, mint rendes gondozás mellett, a miért a piaczon is vajmi keveset adnak, vagy egyáltalán meg sem veszik. Innen van az, hogy például a fővárosi gyümölcskereskedők és czukrászok gyakran a külföldről kénytelenek a málnaszükségletüket beszerezni, mert itthon czéljaikra alkalmas terményt nem kapnak. Pedig mennyi alkalmas hely van hazánkban, a melyről tán semmivel se lehetne annyi hasznot nyerni, mint épen a helyesen eszközölt málnatermesztéssel. Kivált a nagyvárosok közelében fekvő területre nézve áll ez.

A málna, kivéve a tulságos laza és száraz homokot, ugyszólva minden talajon tenyészik.

Azt azonban nem kell hinni, hogy az árnyékot szeretné, mint általában tartják. Csak tűri az árnyékot, de épen nem kedveli s ilyen helyen sem sok, sem szép és izletes gyümölcsöt nem terem, gyakran pedig leférgesedik. Igazán jól világos, nyilt, napjárta helyen tenyészthető a málna, sőt még sorait is lehetőleg éjszakról déli irányba kell ültetni, hogy ilyenformán a nap fénye annál jobban bahatolhasson a bokrok közé. 

A megforgatott, - rigolozott –talajban, mint valamennyi fa és bokor, ugy a málna is jobban tenyészik, mintha csak egyszerűen gödörbe ültetjük.
Ha tehát uj málnatelepet szándékozunk létesiteni, ugy legelőbb is a kijelölt területet, mintegy félméternyire a szokásos módon megforgatjuk, vagyis rigolozzuk. A talaj megforgatása és a felület elegyengetése után az egész területet bőven meghordjuk  jó korhadt trágyával, melyet ha egyenlően elteritettünk, akkor az egész területet egy jó ásónyomra ismét felássuk, ügyelvén azonban arra is, hogy a trágyát a földdel jól összevegyitsük.

Az ültetést ugy eszközöljük, hogy az egyes sorok 1 – 1 ½ méter távolságra legyenek egymáshoz.

A tő-távolság pedig sohse legyen kevesebb 50-70 centiméternél. Sűrűbben ültetni nem tanácsos. Az elültetett töveket mindjárt jól meg kell öntözni, ezenkivül pedig az ültetés után a termővesszőket is lemetélni, még pedig a föld felett 6-8 centiméter magasságban és pedig mellőzzük az első évi termést azért, hogy igy az ültetett tövek jobban kifejlődhessenek. Jobb az uj ültetéshez a jó erős gyöksarjakat felhasználni, melyeket szintén ugy vissza kell metszeni az első évben, mint az előbbieket. Ha a nyár folyamán, de még inkább a nyár elején előtörnek a számos gyöksarjak, ezekből az első évben csak egyet vagy kettőt fogunk meghagyni, még pedig mindig a legerősebbet; a többit, a mint azok mutatkoznak, azonnal eltávolitjuk. Az ezután következő években is csak 2-3, a legerősebb termőhajtást engedhetünk kifejlődni, melyeket tavasz elején ajánlatos kissé visszakurtitani is; a fölösleges fattyuhajtásokat ezután is mindjárt elpusztitsuk, nehogy a megmaradottaktól elvonják a tápanyagot. A termőhajtásokat, mihelyt nincs mit szedni róluk, még a nyár folyamán ugyancsak tőben le kell megtélnünk. A további nyári kezelés annyiból áll, hogy a málnatelepet párszor felkapáljuk és mindenféle gyomtól tisztántartjuk.

A telepünket az elmondott kezelésen kivül évente őszszel vagy tavaszszal jó korhadt trágyával is meghodjuk, a mit aláásunk.
Igy kezelve telepünket, az kellemes izű és nagy gyümölcsöt bőven fog teremni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A gazdasági helyzet 1936 augusztus végén A gazdasági helyzet 1936 augusztus végén
A Gazdaságkutató Intézet most kiadott, kiváló gonddal szerkesztett...
A pénz karácsonya A pénz karácsonya
A háboru a nagy pénzintézeteknek végső eredményben nem volt kárára....
Francia szerződéssorozat a külkereskedelemben Francia szerződéssorozat a külkereskedelemben
A pénteken háromheti megbeszélés után létrejött és kézjeggyel...
Jarvis Jarvis
Jarvisról, ha sportbeli kiváló képességeiről van szó, nemcsak mint...
Kiállítások Kiállítások
Vége felé közeledik az évad, de az iparkodás éppenséggel nem csökken,...
Magyarország 1907. évi főiskolai céllövő bajnoksága Magyarország 1907. évi főiskolai céllövő bajnoksága
A Budapesti Egyetemi Athletikai Club József főherczeg fővédnöksége,...
A szamóca szaporítása A szamóca szaporítása
A szamóca szaporítása indával történik. A legdúsabban termő tövek...
Rövidek Rövidek
Az Indiából érkező hirek egyre nyugtalanítóbbak. Az angol sajtót...
Veesenmayer és Winckelmann sötét szerepe tisztázódik a politikai rendőrségen Veesenmayer és Winckelmann sötét szerepe tisztázódik a politikai...
A politikai rendészeti osztályon most folyik Edmund Veesenmayer volt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98