Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

A német császár Rómában

Vilmos császár két fiával: a trónörökössel és Eitel Frigyes herczeggel május 2-án érkezett Rómába. A lakosság diszben és lelkesülten fogadta a szövetséges fejedelmet.
A két uralkodó és a herczegek üdvözlése nagyon szives volt. A császár a Kvirinálban szállt meg. A város nevezetességei közül többet meglátogatott fiaival.

 

Május 3-án Rotenhau báró vatikáni porosz követ a császár tiszteletére reggelit adott. A császártól jobbra Rampolla biboros államtitkár, balra Agliardi biboros ült. Innen a császár fiaival a pápa látogatására ment. A látogatás az angol király látogatásához hasonló szertartással történt. A Vatikán összes méltóságai és őrségei várták a császárt és fiait. Míg a császár a pápánál volt, fiai egy teremben maradtak. A császár látogatása a pápánál 20 perczig tartott. A császár után a pápa a herczegeket fogadta.


Ugyane nap Vilmos császár tiszteletére az olasz királynál udvari ebéd volt, melyen Viktor Emanuel király meleg szavakban köszöntötte fel a császárt, a herczegeket és a császárnőt. Majd így szólt: Mai összejövetelünk ujabb megerősitése Németország és Olaszország közös akaratának, hogy minden fáradozásukat és egyetértő munkájukat a kölcsönös szövetségben a béke javára forditsák. Vilmos császár először a szives fogadtatást köszönte meg s igy folytatta: Megerősitését látom ebben annak, hogy az olasz nép teljes rokonszenvvel becsüli meg a házaink és a nemzeteink közt fennálló szövetséget és annak változatlan fennmaradását óhajtjať. Éltette a királyi családot. Olasz nyelven még hozzátette:  iszom a vitéz olasz hadsereg dicsőségére, iszom a szép nemes Olaszország és a nemes olasz nép boldogságára.


A császár római látogatása alatt Bülow német birodalmi kanczellár többször értekezett Zanardelli miniszterelnökkel és a kormány tagjaival és Rampolla bibornokkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98