Dtum
Login with Facebookk
1903 | Március

Az idei kukoricza-vetőmag

A megejtett morzsolásokból az tünik ki, hogy a kukoricza magcsirája fekete és igy az nem csiraképes.

Felhivjuk ennélfogva gazdáink figyelmét arra, miszerint a legnagyobb óvatossággal járjanak el a vetőmag választásánál és mielőtt a magot vetésre fölhasználnák, czélszerű lesz csiráztatási kisérleteket tenni, hogy ily módon a mag jóságáról meggyőződést szerezhessenek. Annál is inkább szükséges ezen elővigyázat, mert a nedvesen s nem tökéletesen érett állapotban góréba került kukoricza a deczemberi és januári nagy fagyok által, szintén szenvedett csiraképességében. Mert tudni kell, hogy a fagy különben is könnyen megrontja a kukoricza csiráját, ha kevéssé védett helyen telelt. 

Legjobban megmarad a csiraképesség az olyan kukoriczánál, mely télen át valami jó vastag náddal födött lakóház padlásán volt elhelyezve.
Azért az ilyennel is tanácsos csiráztatási kisérletet végezni s ha kiderül pl. hogy 100 szem közül csak 50 csirázik ki, akkor a fészkekbe természetesen több szemet kell dobni, mint rendesen szokás, annál inkább, mert hiszen a netalán feleslegesen kelő szálakat annak idején ugy is kivágjuk.


A nedves föld letiprása, ámbár ezt általában figyelembe se szokták venni, nagyon káros a veteményre nézve, a mit eléggé bizonyit az, hogy egyik jeles magyar gazdának a mult évben, ámbár nagy szárazság volt, magyar holdanként mégis 117 métermázsa czukorrépája termett, holott szomszédainak csak 70-80 métermázsa. Ezt az emlitett gazda ugy magyarázta meg, hogy ő a munkásokat mindaddig nem eresztette a répaföldre, mig csak az jól meg nem szikkadt, holott szomszédjai mindjárt az eső után kapáltattak és egyeztettek is, minélfogva a földet nagyon összetiporták. Már pedig a föld termőerejét csak ugy fejtheti ki, ha elegendő laza ahhoz, hogy a levegő és napsugár bele hatolhasson. S épen ezek utját zárjuk el a nedvesen való taposás által. De a szántással is ugy vagyunk, ha azt nedvesen végezzükí s így a szántóföldet évekre is el lehet rontani. Kivévén természetesen a tél előtti szántást, midőn a fagy a legkeményebb rögöket is …………………………………..

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98