Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1903 | Március

A legnagyobb ágyú

Szakadatlanúl folyik a munka az árzenálokban, hogy minél hatalmasabb erejű ágyúkat állíthassanak elő. Különösen pedig a partvédő és hadihajókra való ágyúk hordképességét igyekeznek mindenkép fokozni, a mi különben azért is szükségesnek mutatkozik, mert a hajópánczélokat is folytonosan vastagítják, erősítik.


Eleinte az ágyúknál a cső bőségét – a kalibert – igyekeztek növelni, hogy mentől nagyobb golyókat szórhassanak a pánczél áttörésére, mikor azonban már a 40 centiméter csőbőség átmérőt elérték, oly vaskos lett az ágyú, hogy ez irányban tovább haladni a kezelés nehézsége miatt czélszerűtlennek mutatkozott Máskép próbáltak tehát a dolgon segíteni, úgy, hogy a lőpor erejét használták ki az eddiginél jobban. Ezt pedig a cső meghosszabbításával lehet elérni.


A csöveket nyújtották tehát s míg eleinte ezek hoszsza csak körülbelől huszonötször akkora volt, mint a kaliber, lassanként felvitték a hosszúságot a kaliber ötvenszeresére, sőt hetvenötszörösére. Az oroszok és a francziák pedig több rész egymásra csavarásával már olyan csöveket állítottak elő, a melynek hoszsza kilenczvenszeresét teszi a kalibernek.


Természetesen a többi hatalmak sem maradtak el s így keletkeztek aztán egymásután a hatalmasnál hatalmasabb ágyúk, a melyeknek önként érthetőleg sulyuk is roppant nagy. Még ezelőtt vagy húsz évvel szinte csodaszámba ment az a tengeri ágyú, a mely 12 méter hoszszúságú és 600 métermázsa sulyu volt s még a legutóbbi időben is a legnagyobb volt az a Krupp-féle gyárban előállított cső, mely 40 centiméteres átmérőjű csőbőség mellett 14 méter hosszú és 1125 métermázsa nehézségű.


Most aztán ezt is meghaladja az az óriás ágyú, a melylyel mostanában tettek lövő-kísérletet a new-yorki kikötő egyik erődjében. Ez a partvédő ágyú golyóit 30 kilométer távolságra szórja, csöve 16 méter hosszú, sulya 1300 métermázsa és csőbősége olyan nagy, hogy rajta egy jól megtermett ember kényelmesen keresztűl bújhat, a mint hogy az ágyú tisztításakor meg is teszik.

 

Különben fogalmat nyújthat e roppant lövőgép nagyságáról, ha egy pillantást vetünk a közlött képre s a parton heverő csövet összehasonlíthatjuk a körülötte álló emberek nagyságával. Az óriás ágyú kezeléséhez húsz tüzérre van szükség.

 

Egy-egy lövése négyezer koronánál többe kerül; mikor az első lövési próbát tartották vele, nem a teljes töltést használták s mégis 550 font, a második lövés pedig 640 font füstnélküli lőpor kellett bele. Az ára is természetesen megfelelő nagy ennek az ágyúnak, ugyanis teljes felszerelésével együtt két és fél millió koronába került.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy tüzér a new-yorki óriás ágyú csövében Óriás ágyú a new-yorki kikötő erődjében
Cikk-ajánló
Világpolitikai szenzációt, teljes angol-francia megegyezést jelent Genf Világpolitikai szenzációt, teljes angol-francia megegyezést jelent...
A nemzetközi politikában vasárnap döntő fordulat állott be. A Genfben...
Itt az aratás! Itt az aratás!
AZ ARATÁS nagy munkája első rendű fontosságú minden földmivelő...
A művészbéke A művészbéke
A kormányzó a művészbéke megteremtése érdekében kéziratot intézett a...
Mióta vannak kölcsönkönyvtárak? Mióta vannak kölcsönkönyvtárak?
Azt hinné az ember, hogy csak az újabb idők vívmánya a...
Osztrák, jugoszláv, olasz, német és magyar fodrászok izgalmas vasárnap-délutáni hajsütőversenye Osztrák, jugoszláv, olasz, német és magyar fodrászok izgalmas...
Vasárnap délután három órakor a Gellért-szálló nagytermében...
A miniszterelnök beszéde Ungváron A miniszterelnök beszéde Ungváron
Kállay Miklós miniszterelnök beszédében abból indult ki, hogy a...
Az éjszaki sark Az éjszaki sark
Sejtelmes csodás világa az éjszaki sarkvidéknek mind jobban vonzza az...
Földalatti élet Budapesten 2. Földalatti élet Budapesten 2.
Közvetlen a lejárat aljában vízmentes ponyvával kibélelt, tágas...
Puccini Pillangó kisasszonya Puccini Pillangó kisasszonya
Puccini első operai kisérletei nem lettek ismertekké olasz hazáján...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98