Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1903 | Március

Új találmányok

Müller Konrád Jenő svájczi mérnök, mint előtte sok más mérnök és elektrotechnikus is, intesiv villámlásszerü fényjelenséget észlelt valahányszor igen nagy intensitásu mágneses téren áthaladott, olyan esetekben tehát, a mikor olyan elektromágnesek magvához jutott közel halántékával, a melyeket körülfutó áram intesitása igen nagy mértékben ingadozott, vagy a mikor az áram váltakozó irányu volt.

Ugyanezt a jelenséget észlelték mások is ilyen mágnesekkel, tehát áramfejlesztő gépek és transformátorok mellett dolgozó munkásokon, a kik hosszabb ideig ott tartózkodva igen nagy álmosságról panaszkodtak.

Eme tényekben Müller Konrád Jenő egy új mechanikai gyógymódot ismert fel, a melyet ma még elsősorban neurasthenia és az abból kifolyó álmatlanság, továbbáneuralgiák, azután rheuma, köszvény, ichias gyógyitására nem ritkán meglepő eredménynyel alkalmaznak.

A készülék, a melyet a gyógyeljárás feltalálója szerkesztett lényagéban egy felfüggesztett és minden irányban, tetszésszerinti magasságban magasságban is elmozditható dróttekercs,a melynek vastagdrótú aránylag kevés menetű vezetékében másodperczenként 42 periodusú és 40 amperig fokozhatóváltakozó áram fut át.

A solenoid magvát egymástól papírlapok által elválasztott vékony lágyvas, nockel és cobalt-lemezek képezik. A solenoid elő- és hátlapját márvány fedi, felmelegedéstől pedig a belsejében állandóan átömlő víz védi.

Ha az így felszerelt mágneshez kémlőcsőben vasreszeléket hozunk közel, az az erővonalak irányában rendeződik el még akkor is, ha közé vastagabb nem mágneses anyagokat helyezünk.A diamágneses anyagokat mint aluminiumot a készülék nagy erővel taszítja. Ha az ember halántékával legalább is négy czentiméternyire közeledik a maghoz, széles hullámzó libegő fény jelenséget lát; de csakis világosságban nézve észlelhető ez, ellentétben a látóidegeket izgató nyilási és zárási galván-áramok okozta villámlásszerü úgynevezett entoptikus jelenséggel, a mely sötétben vagy behunyt szemmel észlelhető legélesebben.

Ritkán előordul az is, hogy egyes egyének érzéketlenek a látománynyal szemben és egyéni tulajdonság az is, hogy különféle szinű, vörös vagy zöld üvegen átnézve némelyek erősebbnek, mások ugyanazon az üvegen gyengébbnek látják a fény libegéseket.

Hogy mi módon hat a készülék a szervezetre, még megközelitőleg sincs eldöntve, de tény az, hogy számtalan súlyos esetben kitünő eredményeket értek el vele, és gyakran ott, a hol a suggestio használt a betegnek, a készülékkel nem érnek el eredményeket, ellenbenoly esetekben, a mikor a suggestio nem használ, a készüléket skeresen alkalmazzák.

Érdekes még az is, hogy a mozgó elektromágnesi térben chemiai változások jönnek létre; igy kisérletekkel bizonyitották, hogy amégnes közvetlen közelében a vér oxyhamoeglobin-tartalma (vasat tartalmazó alkatrészek) 2-3%-kal növekedik.
A képen a dr. Grünwald-féle sanatorium kerti pavillonjában berendezett elektromágneses intézet egyik kezelőszobája látható.

A zsinórokon függő solenoid bársonynyal bevont lapja a beteg halántékának közvetlen közelében van. Igy álmatlanság ellen használják és a fejnél 15 ampernél erősebb áramot nem alkalmaznak.

A test többi részeire a készüléknek semmi érezhető hatása nincs, fájdalmat nem okoz és ruhán kersztül is megvan a rendes hatása.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
BTC – MAC 2:1 (1:1) BTC – MAC 2:1 (1:1)
A BTC hamar revánsot vett a MAC-on húsvéthétfői vereségéért. Erős...
A Műegyetem válogató birkózóversenye A Műegyetem válogató birkózóversenye
Varga Béla dr. késése miatt majd egy órával későbben kezdték el...
Az angol munkáspárt vezérének első választási beszéde magával ragadta a polgárságot Az angol munkáspárt vezérének első választási beszéde magával ragadta...
Egyetlen, szárnyaló beszéddel, diadalmasan zúzta szilánkokra Remsay...
Göring a német nép hangulatáról Göring a német nép hangulatáról
Az ellenségnek arra az érvelésére, hogy a német nép hangulata annyira...
A Henrik herceg túraút tátrafüredi állomása A Henrik herceg túraút tátrafüredi állomása
Szerencsésen bevégeztük a tátrai turát, amely korántsem volt olyan...
A naptár, a Gergely-naptár A naptár, a Gergely-naptár
Az ókorban a keleti népek és a görögök és rómaiak a nappalt a Nap...
A nevelő ur A nevelő ur
Ma nincs szegény ember. A háboru mindenkit gazdaggá tett. Mert ugy-e...
A nyilas hölgyek versenyt rendeztek Bregenzben A nyilas hölgyek versenyt rendeztek Bregenzben
Az osztrák szabad rádió, amely már Bécsből adja híreit, ma hajnali...
Négyszeres házasság miatt vasárnap letartóztattak egy 72 éves volt törvényszéki dijnokot Négyszeres házasság miatt vasárnap letartóztattak egy 72 éves volt...
Hunyorgószemü, tréfás kis öregembert állítottak elő vasárnap délelőtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98