Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Három új miniszter a gazdaság élén

Hieronymi Károly kereskedelmi miniszter

Az új miniszterium legidősebb tagja, 1826-ban született, Budán.
Mint mérnök kezdte meg pályáját, de nagy tehetségei hamar feltüntek s gróf Mikó Imre, a kiegyezés után az első közmunka- és közlekedési miszter, titkárjának hivta meg. Aztán gyorsan haladt fokról-fokra. Volt már államtitkár a közlekedésügyi minisztériumnál, volt számvevőszéki elnök, a Wekerle-kabinetben mint belügyminiszter működött, állott vasutak élén, bank élén s mindenütt nagy tehetségnek bizonyult.


De igazi helyén csak most van e tárczánál, mert úgyszólván ő az egyetlen magyar államférfi, a ki a kereskedelem szövevényes vérkeringését pontosan ösmeri.


Most hatvanhét éves, de még ruganyos, nagy munkaerő s gazdag tapasztalatok állanak a háta mögött.


Törvénytiszteletét s egyszersmind személye vonzó erejét az mutatja legjobban, hogy mikor belügyminiszter volt, kétszer bukott meg egy-egy választó kerületben (tiszta eszközökkel dolgozva), mig ellenben a most folyó országgyűlésre, mikor hatalom nélkül állott, két kerület: Csacza és Szatmár ajándékozta meg mandátumával.


Tallián Béla földmivelési miniszter

Szerencsésnek kell elismerni a földmivelési tárczára nézve a Tallián Béla kinevezését.
Talliánt két szóval lehet jellemezni: okos ember, a ki kedves is. A gyakorlati élet figyelmes szemlélője, a kinek éles szeme van a bajok felismerésére s azonfelűl elég érzéke van magyar orvosságot kifundálni a gyúgyulásra. 

Tallián most ötvenkét éves, de még ruganyos fiatal embernek látszik. Erélyes, parancsolni tudó ember, de azt oly modorban teszi, hogy öröm neki szót fogadni. 

A közigazgatást kitünően ösmeri, mert az aljegyzőségtől és a szolgabíróságtól fel a főispánságig mindenféle állásban szolgálta a vármegyét, Torontált, Somogyot, Békést. A népet is ösmeri alaposan, mert török-kanizsai birtokát maga kezeli, mintaszerűen, a hol közelről látja az alföldi szocziálizmus növekedését, a munkásviszonyokat, stb. Ezekkel egyszer-kétszer a Házban és az ujságokban is foglalkozott, általános figyelmet keltve. 

Tallián Béla régi magyar családból származik.
1851-ben született a somogymegyei Szabás községben. Először Torontálmegye aljegyzője lett, aztán különféle megyei hivatalokat viselt, mignem Somogy-, majd Békés- és Csongrádmegyék főispánjává nevezték ki. 1896 óta képviselő, 1901 óta a képviselőház alelnöke volt. A felesége révén, (a ki Baich leány) rokonságban volt a szerb Obrenovics királyi családdal is. Török-Kanizsán igen szép birtoka van s mint kitünő gazda ismeretes, a ki mindig szivén hordta a munkás nép érdekeit is.



Lukács László pénzügyminiszter

Az előbbi kormányból csak Lukács László és Plósz Sándor léptek át az újba.
Lukács László kedves embere a királynak s nélkülözhetetlen ember az országra nézve, mert a pénzügyi dolgok mindenféle csinját-binját, szövevényét senki sem ismeri jobban, mint ő. 

Lukács László Zalatnán született 1850-ben.
Először tanár volt a győri jogakadémián, majd leköszönve, atyja bányaműveinek vezetését vette át. 1878-ban országos képviselővé lásztották. Később pénzügyminiszteri tanácsos lett, majd államtitkár.

Midőn pedig báró Bánffy Dezső jutott a kormány élére, akkor ő lett a pénzügyminiszter, mely fontos tárczát azóta nagy sikerrel vezeti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hieronymi Károly Tallián Béla földművelésügyi miniszter Lukács László pénzügyminiszter
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98