Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Visszapillantás az úszószezonra

Az úszószezon rég befejeződött, úszóink téli pihenőre tértek már. Ismét egy év mult el, - úszósportunk története egy évnek történetével ismét gazdagabb. Forduló pont volt az idei év, melyben hosszú, évek során hangoztatott óhaj valósult meg, t. i. az angol versenyeken végre-valahára mi is szerepeltünk.


Kétségkivül: az elmult szezon legkimagaslóbb eseménye Halmay Zoltán angliai szereplése volt. A vállalkozás, mely elé nemcsak az úszók, de az őszes sportsmanek élénk érdeklődéssel tekintettek, nem járt oly fényes eredménynyel mint azt várni lehetett. Nem kaptunk reális képet úszóinknak az angol úszókhoz való viszonyáról. Annyit azonban az első vállalkozás által elértünk, hogy az angolok megismertek bennünket, sőt nemcsak meg, hanem el is ismertek, fölibe helyeztek a többi kontinentális nemzeteknek. Ezenkivül még egy haszna volt ennek az expediciónak, t. i. ebből az utból kifolyólag jutottunk idei egyetlen külföldi győzelmünkhöz. Halmay útközben Charlottenburgban fölényes győzelmet aratott a német sprinterek felett.


Egy második külföldi szereplésről is meg kell emlékeznünk, t. i. a Bécsben megtartott Európa hosszutávú bajnokságá-ról melyben Kiss Géza képviselt bennünket. Ez a szereplés váratlan eredménynyel végződött. Soha – és ezt egész határozottsággal mondhatjuk – nem rendelkeztünk hosszú távon oly kitünő úszóval, mint amilyen az idén Kiss Géza volt, kinek egyedüli hibája, hogy fiatal hosszútáv-versenyző és igy formája nagyon változó. Ennek a körülménynek tudható be a bécsi vereség, melyet ezután – sajnos – nem volt módjában korrigálni.

És most áttérhetünk az itthon történtekre. Az idei versenyszezon csak igen későn, julius végén kezdődött. Igazi nagy verseny tulajdonképpen az egész idény alatt csak a MUE. aug. 15., 16-iki versenye – a Dunabajnokság és a Balaton átúszás bajnoksága volt, a többi úgyszólván házi jelleggel birt. Az értékesebb versenyeken Kiss Géza, Balatoni Károly és Halmay Zoltán osztozkodtak.


Kiss Géza megnyerte az 1 mfd-es Magyarország bajnokságát és a Porzsolt emlékversenyt; Balatoni Károlynak a Duna-bajnokság, Balaton átúszás bajnoksága és a Maros bajnoksága jutott zsákmányul; mig Halmay Zoltán a rövidtáv-versenyekben dominált, megnyervén a MUE. 220 yardos jubileumi emlékversenyét és a 100 yardos Magyarország bajnokságot – ezúttal már harmad ízben.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98