Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

Kis gazda rovat

 

Hogy lehet a gyöngytyúk kakasát megismerni?

1. A kakas mikor együtt van a tyukokkal azáltal tünik fel, hogy minduntalan figyel, csak néha hajol le takarmány után s ujból mindenfelé tekinget, sokat berzenkedik.
2. A gyöngy-kakasnak a fején a kinövés sokkal fényesebb, mint a tyúké s a két állebernyéje szinte sokkal vörösebb.
3. A szárnyának alsó részein több a fényes fehér toll, mint a tyukén. A tyuk szárnya szélén levő fehér tollak sokkal keskenyebbek is.
4. Végül a kakas rendkivül sokat karácsol és a hangja éles. Ezek az ismertető jelek, mikről legjobban könnyebben meg lehet ismerni a kakast.

 

 

A hizlalás alatti étvágytalanság

A baromfi hizlalás idején gyakran szenved étvágytalanságban, a mi sokszor csak múló emésztési zavarokból ered. Ha azonban valamelyik állat többször egymás után nem akar enni, a hizlalást félbe kell szakitani és szabadon ereszteni. A szabadban kénye-kedve szerint hagyjuk mozogni és zöldtakarmánynyal etessük és csak akkor vegyük újból hizóba, ha alapos jobbulás állott be.


Czélszerű mar-kápa

A lónál gyakori a mar feltörése, a minek meggátlására egy német gazda igen ügyes szerszámot eszelt ki. Az egész vasból készül, a mit rajz szerint akármelyik kovács könnyen utána csinálhat. A kápa felfele van hajtva, úgy, hogy ive nem érheti a mart, a hámszijjak ehez a vaskápához vannak erősitve, a kápa pedig kerek kis bőr párnával a ló marja oldalán fekszik. Ezen eszköz használása mellett a már sebes rész is meggyógyul, mert a hám nem érhet a sérült helyhez, mivel a vaskápát összetartó szeg a hám lecsúszását megakadályozza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98