Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

Egyetemi ifjak a szegedi Kossuth szobornál

Október 14-ikén reggel a budapesti egyetemi ifjúság hetven főből álló csapata indúlt el Szegedre, hogy koszorút tegyen Kossuth szobrára. Az út legnagyobb részét odáig gyalog tették meg. Útközben, a hol megálltak, Monoron, Pilisen, Albert-Irsán, Berczelen, Czegléden, Nagy-Kőrösön, Kecskeméten, Félegyházán, mindenütt magyaros vendégszeretettel fogadták az ifjakat. Monoron, Czegléden és Nagy-Kőrösön a Kossuth-szobroknál, Kecskeméten az 1848/48-ben elesett honvédek emléktáblájánál ünnepélyeket rögtönöztek.

 

Félegyházától a szakadó eső miatt vasuton folytatták útjokat s Szatymazon szálltak le. Szegedre zuhogó esőben érkeztek, s öreg este lett, midőn szállásaikra elvezették őket. Szegedi időzésükről az egyik résztvevő, B. T. joghallgató leveléből közöljük a következőket:


Okt. 18-án reggel, már a korai órákban ellepte a nép az utczákat. Menetünk tíz órakor indúlt Kossuth szobrához. Makó, Rimaszombat, Temesvár, Arad, Kecskemét polgárságának, a kolozsvári egyetemi ifjúságnak s a zágrábi munkásoknak küldöttségei csatlakoztak hozzánk s körútat téve a városban, megérkeztünk zarándoklatunk végczéljához. Kossuth szobrát pár pillanat alatt elborította a koszorúk halmaza.

 

A mi koszorúnkat arra a helyre tettük, a honnan a katonák távolították el amaz emlékezetes koszorút. A beszédek hosszú sorát Polczner Jenő országgyűlési képviselő nyitotta meg, utána a mi vezérünk, Hoffmann Ottó beszélt. Mihályi bölcsészethallgató és Léderer joghallgató szavaltak.

 

Majd a kolozsvári egyetemi ifjúság küldöttségének, s a makói, rimaszombati, eleki, kecskeméti és temesvári küldöttségek szónokai, beszéd kiséretében helyeztek koszorút a szoborra. Barabás Bála országgyűlési képviselő is mondott beszédet majd Kovács J. István joghallgató és dr. Kalmár Antal szóltak még s ezután a tömeg a makói dalárda hazafias éneke mellett szétoszlott.

 

Délben a város, este a függetlenségi párt rendezett lakomát. A délutánt pedig az ifjúság legnagyobb része Polczner képviselő vendégszerető házánál töltötte. Éjfél után egy órakor vettünk búcsút Szegedtől, visszatérve Budapestre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98