Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Szemle

Alig pár nap választ el már bennünket a hivatalos őszi szezon kezdetétől. Szeptember 20-án már 2-3 bajnoki mérkőzés lesz és az egyesületekről még alig kapni híreket.

 

A pályákon a rendszeres munka még nem kezdődött meg, pedig már itt lenne a komoly training ideje. A nyár folyamán a legtöbb egyesületről alig hallottunk valamit; ezt nem hibául rójuk fel, mert a nyár a football-sportban a pihenés ideje. Voltak azonban egyletek, melyek az idei abnormalisan hüvös időjárást kihasználták és néha-néha szerepeltették csaptaikat.

 

Különösen két pálya van a fővárosban, illetve a főváros közelében, amelyet természeti fekvése megvéd a nagy hőség ellen és lehetővé teszi a játékot. Mindkettő a Dunán fekszik; az egyik Margitszigeten, a másik a Népszigeten.

 

A margitszigeti pálya az idei nyáron csendesebb volt, mint tavaly. Még most is élénk emlékezetünkben van pedig a mult évi Margitszigeti Labdarugó Csapat szép szereplése, mely a Magyar Athletikai Club és a Műegyetemi Football Clubból alakult. Az idén a MAC. és a Postás csapatból kellett volna megalakulnia, de sajnos, egyszer sem játszott, mert a Postások a nyarat egészen a pihenésnek szánták. A MAC. nyári csapata állandó és szorgalmas traininget folytatott, többször mérkőzött, úgy hogy jó formája mellett szép reményekkel tekinthet az őszi mérkőzései elé.

Zajos és eredménydús működésre tekinthet vissza a Népszigeti Labdarugó Csapat, mely a Műegyetemi Football Club és az Ujpesti Torna Egylet játékosaiból alakult. A szerencsésen összeállított csapat szereplése valósággal meglepetésszámba megy, mert az eddigi 9 mérkőzéséből győztesként került ki, pedig elsőrangú első osztályú csapatokkal is mérkőzött. A többi fővárosi csapat nyári munkájáról nem adhatunk számot, egy-két kirándulást leszámítva, alig dolgoztak. Csupán a Budapesti Athletikai Club és a Törekvés csapatait láttuk egynehányszor a pályán. Különösen ez utóbbi szép formában van.


Érdekes jelensége volt az idei holt szezonnak az a sok apró ifjusági csapat, amely a legkülönbözőbb hangzatos nevek alatt alakult és szerepelt. Mindenesetre csak örülhetünk annak, hogy az iparos s a kültelki ifjúság e szép sportot űzi, félünk azonban attól, hogy az ellenőrzés és fegyelem hiánya csak visszaélésre  ad majd alkalmat. Fölhívjuk erre a körülményre a szövetség figyelmét.


A vidéki spotegyesületek football-csapatai a nyáron szépen működtek. Nagy részük volt ebben a szerte-széjjel nyaraló fővárosi játékosoknak is, akik vidéken ilyenkor valóságos missiót teljesítenek. Fővárosi egyesületeink is el-ellátogattak hozzájuk; így a Magyar Athletikai Club Szabadkán, a Ferencvárosi Torna Club Kaposvárott, a Műegyetemi Football Club Szombathelyen, a Budapesti Torna Club Debrecenben vendégszerepelt szép sikerrel, egy-egy ujabb lökést adva a vidéki sportélet fejlődésének.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A  Postások futballcsapata 1902-ben Budapesti Torna Club csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny győztesei Gyóji Miklós és Mallász Gitta a Wesselényi-emlékverseny...
A Magyar Úszó Szövetség vasárnap délután másodízben rendezte Tihany...
Sigray Antal lesujtó véleménye a magyar kormányról Sigray Antal lesujtó véleménye a magyar kormányról
Gróf Sigray Antal, aki a nyáron Rothermere lorddal találkozott...
Tátralomnici sportélet Tátralomnici sportélet
A tátralomnici sport programm vasárnap, e hó 16-án veszi kezdetét és...
Elviszik a rézkilincseket
A Magyar hivatalos lap – egyidejüleg az osztrák hivatalos lap...
Rövidek Rövidek
Annakidején nagy feltűnést keltett s a sajtón kívül a parlamentet...
Újítás a honvédség ruházatában Újítás a honvédség ruházatában
A honvédségi „Rendeleti Közlöny” több újítást közöl,...
Ráday Imrét örökbe akarja fogadni egy dollármilliomos amerikai házaspár Ráday Imrét örökbe akarja fogadni egy dollármilliomos amerikai...
Mesébe illő, olyan szép és olyan hihetetlen, ami Ráday Imrével, a...
Hadi elektromos szerelő anyagok Hadi elektromos szerelő anyagok
A hadi állapot folytán bekövetkezett réz-, gummi-, juta-, és ónhiány...
A juhászkutya nevelése Mexikóban A juhászkutya nevelése Mexikóban
A mexikói bennszülöttek eredeti és sikeres módszert alkalmaznak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98