Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban

Ő Felsége augusztus 16-ikán látogatást tett a csehországi Marienbad fürdőben időző Edvárd angol királynál s ezzel viszonozta ennek múlt évi bécsi látogatását.

 

A marienbadi találkozás a kölcsönös szives vonzalom minden jeleni közt ment végbe. Az állomáson Edvárd király várta királyunkat, s az uralkodók kétszer megcsókolták egymást. A két uralkodó politikai kérdéseket nem érintett, de az ilyen szives baráti találkozásnak azért meg van a maga politikai jelentősége.


Királyunk augusztus 16-ikán reggel hat óra után hagyta el Ischlt és délután harmadfél órakor érkezett Marienbadba. A pályaudvaron vártak a bécsi angol és a londoni osztrák-magyar nagykövetek is. Edvárd király osztrák-magyar tábornagyi egyenruhában jelent meg, királyunk is angol tábornagyi egyenruhájában érkezett.

 

A pályaudvaron a két uralkodó a legnagyobb szivességgel üdvözölte egymást, s az összegyült tömeg riadó köszöntései közt hajtottak a Weimar-fogadóba, a hol Edvárd király lakik. Rövid tartózkodás után Ő Felsége ismét kocsira ült és a néptömeg viharos lelkesedése közt a Luginsland-villába hajtatott.

 

Nemsokára megjelent itt Edvárd király, viszonozván Ferencz József Ő Felsége látogatását. Délután királyunk a fürdőtelepre hajtatott, a hol a tisztelgésre rendkívül nagy számban egybegyűlt személyiségek bemutatását fogadta.

 

Ezek között volt a gyógyfürdő használata végett itt tartózkodó Hieromnyi Károly kereskedelmi miniszter is. Később a két király körülkocsizta a várost. Este hét órakor Edvárd király a Weimar-fogadóban diszebédet tartott.


Edvárd király ebéd közben következő felköszöntőt mondott: „Kérem felségedet, engedje meg, hogy kifejezzem legbensőbb köszönetemet felséged nagy jóságáért, hogy engem itt meglátogatott. Ez mélyen meghatott engem és soha sem fogom elfelejteni. Mindig a legnagyobb barátságot fogom érezni felséged iránt. Poharamat emelem! Ő Felsége Ferencz József császár és király éljen, éljen éljen!”


Ő Felsége Ferencz József király a következőleg válszolt: „Kérem felségedet, fogadja legbensőbb köszönetemet a szives szavakért. Egész különös hálára vagyok kötelezve felségednek azért, hogy felségedet itt üdvözölhetem, mert az Angliába való hosszú utazás nem lett volna nekem lehetséges. Teljes szivemből hű ragaszkodással üritem poharamat Ő Felsége a király, Ő Felsége a királyné s a királyi ház egészségére, valamint a hagyományos barátság tartósságára és megszilárdulására, mely bennünket egybeköt.”


Királyunk este 9 órakor tért vissza lakására és ennek ablakából nézte a város kivilágitását. Reggel Karlsbadba utazott, a honnan délben visszatért Ischlbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sprituális művészek Sprituális művészek
Spirituális Művészek Szövetsége névvel csoportusult egyesületté...
Rövidek Rövidek
Ugyan ki törődik ma azzal, ami tulesik a jogos vagy jogtalan...
Élet egy hadihajó fedélzetén-képekben Élet egy hadihajó fedélzetén-képekben
1. Asztronómiai megfigyelések Az egyik tiszt sextánssal a nap...
Sherlock-holmesi kutatás a Kann-család milliói után Sherlock-holmesi kutatás a Kann-család milliói után
Nyolcvan izgatott ember gyűlt össze vasárnap reggel a New York...
Jön a magyar arany! Jön a magyar arany!
A Magyar Nemzeti Bank Nyugatra hurcolt aranykincsének, letétjeinek és...
Kamatlábemelés Kamatlábemelés
A Nemzeti Jegybank fölemelte a kamatlábat egy százalékkal: ez az...
Eltünt hadiléghajó Eltünt hadiléghajó
A francziákat nagy szomorúság érte. A „Patrie” nevű...
A juhász idegen akólban A juhász idegen akólban
A somogymegyei formádi pusztán Kanyó Gábor juhász kezén bizony...
 Két hangverseny Két hangverseny
Rosé vonósnégyes hangversenye. Mozart, Beethoven egy-egy kvartettjét,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98