Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1904 | Augusztus

Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban

Ő Felsége augusztus 16-ikán látogatást tett a csehországi Marienbad fürdőben időző Edvárd angol királynál s ezzel viszonozta ennek múlt évi bécsi látogatását.

 

A marienbadi találkozás a kölcsönös szives vonzalom minden jeleni közt ment végbe. Az állomáson Edvárd király várta királyunkat, s az uralkodók kétszer megcsókolták egymást. A két uralkodó politikai kérdéseket nem érintett, de az ilyen szives baráti találkozásnak azért meg van a maga politikai jelentősége.


Királyunk augusztus 16-ikán reggel hat óra után hagyta el Ischlt és délután harmadfél órakor érkezett Marienbadba. A pályaudvaron vártak a bécsi angol és a londoni osztrák-magyar nagykövetek is. Edvárd király osztrák-magyar tábornagyi egyenruhában jelent meg, királyunk is angol tábornagyi egyenruhájában érkezett.

 

A pályaudvaron a két uralkodó a legnagyobb szivességgel üdvözölte egymást, s az összegyült tömeg riadó köszöntései közt hajtottak a Weimar-fogadóba, a hol Edvárd király lakik. Rövid tartózkodás után Ő Felsége ismét kocsira ült és a néptömeg viharos lelkesedése közt a Luginsland-villába hajtatott.

 

Nemsokára megjelent itt Edvárd király, viszonozván Ferencz József Ő Felsége látogatását. Délután királyunk a fürdőtelepre hajtatott, a hol a tisztelgésre rendkívül nagy számban egybegyűlt személyiségek bemutatását fogadta.

 

Ezek között volt a gyógyfürdő használata végett itt tartózkodó Hieromnyi Károly kereskedelmi miniszter is. Később a két király körülkocsizta a várost. Este hét órakor Edvárd király a Weimar-fogadóban diszebédet tartott.


Edvárd király ebéd közben következő felköszöntőt mondott: „Kérem felségedet, engedje meg, hogy kifejezzem legbensőbb köszönetemet felséged nagy jóságáért, hogy engem itt meglátogatott. Ez mélyen meghatott engem és soha sem fogom elfelejteni. Mindig a legnagyobb barátságot fogom érezni felséged iránt. Poharamat emelem! Ő Felsége Ferencz József császár és király éljen, éljen éljen!”


Ő Felsége Ferencz József király a következőleg válszolt: „Kérem felségedet, fogadja legbensőbb köszönetemet a szives szavakért. Egész különös hálára vagyok kötelezve felségednek azért, hogy felségedet itt üdvözölhetem, mert az Angliába való hosszú utazás nem lett volna nekem lehetséges. Teljes szivemből hű ragaszkodással üritem poharamat Ő Felsége a király, Ő Felsége a királyné s a királyi ház egészségére, valamint a hagyományos barátság tartósságára és megszilárdulására, mely bennünket egybeköt.”


Királyunk este 9 órakor tért vissza lakására és ennek ablakából nézte a város kivilágitását. Reggel Karlsbadba utazott, a honnan délben visszatért Ischlbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Az angol királyi pár gyermekei Az angol királyi pár gyermekei
V. György angol király és Mary királyné gyermekeinek arczképét egy...
Összeesküvés a czár ellen Összeesküvés a czár ellen
Pünkösdre jött a hir, hogy Pétervárott új összeesküvést fedeztek föl,...
Törölni akarják az uj költségvetésből a 2.9 milliós utépitési kiadást Törölni akarják az uj költségvetésből a 2.9 milliós utépitési...
A mérnökök körében nagy megütközést keltett az a hir, hogy a kormány...
Rosta-Szabó az első a mezei futóversenyen Rosta-Szabó az első a mezei futóversenyen
Vasárnap délelőtt 1/2 11 órai kezdettel rendezte meg a Magyar...
A debreceni Tóth győzött a tornász-válogatón A debreceni Tóth győzött a tornász-válogatón
Két válogatóversenyt tervezett a Tornaszövetség a március 30-i...
Változások küszöbén Változások küszöbén
Végül elérkeztünk csonka hazánkban is arra, hogy az úgynevezett...
Legyőztük az angol professzionistákat
A leghíresebb angol football szakértő, az angol „Football...
Érdekes terv az olaszországi infláció megakadályozására Érdekes terv az olaszországi infláció megakadályozására
A Reuter-irodajelentése szerint alig valószínű, hogy az olasz kormány...
14 és 16 éves magyar táncosnők erkölcsdrámája Manilla szigetén 14 és 16 éves magyar táncosnők erkölcsdrámája Manilla szigetén
Két fiatal magyar táncosnő, akik közül az egyik tizennégy és fél, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98